Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)

17 септември 2016, 11:57
Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)

Тауър Хил е национален парк в западната част на австралийския щат Виктория, който се намира в кратера на отдавна угаснал вулкан. Той е основна природна забележителност в околността и щата, с голямо културно значение за местните аборигени и изключително разнообразни флора и фауна.

Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)
Сателитна снимка от Google

Вулканичният кратер, който сега помещава парка, се е образувал преди 20-30 хиляди години, когато мощно изригване създава огромен плосък кратер (маар) с диаметър около 4 км. В последствие дупката се запълва с вода, а след вторични изригвания в центъра на вече образувания кратер, в езерото се получават високи острови и няколко по-малки кратера.

Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)
Две езера и океана

Изстиналият вулкан е обявен за национален парк 1866 г и остава за много години единствения национален парк в щата. Въпреки този му статус продължава изсичане на гори и земеделска дейност в района докато през 1961 г са наложени по-строги ограничения, възстановена е местната фауна и мястото става рай за емута, коали, уомбати и различни видове кенгура и посуми.

емута

В момента Тауър Хил е отворен за посетители всеки ден, през парка минава еднопосочен тесен асфалтов път с много отбивки където колата може да се остави и да се направи разходка по някоя от многото пешеходни пътеки. В парка има и обособени места за пикник, пейки с маси и барбекюта, също и информационен център където освен брошури и карти на местността могат да се намерят и сувенири или да се поръча чаша кафе.

Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)

Ние прекарахме няколко часа в парка, което ни даде възможност да обиколим няколко от маркираните пътеки и имахме късмет да видим много животни. Първо изкачихме най-високия връх - Tower Hill Peak - стръмна пътека и 15 минути катерене, но гледката от върха е нещо, което наистина си заслужава - целият кратер и езерото могат да се обхванат с поглед, а на по-малко от километър океанът се разбива в брега.

Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)

От информационния център започват няколко други пътеки и ние решихме да се разходим до кратера на последния вулкан. Пътеката е в гората и още на 100 метра от началото срещнахме ему. Разходката е приятна, отнема около час и включва малко изкачване и спускане. Последният вулкан е почти перфектен конус с красиво езеро в центъра.

Последният вулкан
Последният вулкан

Огромните птици ему се събират на двойки за кратко време, майката снася яйца, след което бащата поема щафетата. Той мъти 8 седмици, след което се грижи за малките докато пораснат. Такъв татко с малки пиленца имахме късмет да видим и ние - малките са с характерна окраска на ивици, която да ги скрива в гората и заради това малко напомнят на бебета диви прасенца.

Татко ему с 2 малки
Татко ему с 2 малки

В евкалиптовите горички в парка могат да се видят и коали - най-често спящи през деня, те се захващат по по-високите клони на дърветата. Не са лесни за откриване, но търсенето им е голямо забавление. На снимката долу се вижда майка с малко, което тя държи в лапите си.

Спяща коала с бебе

Почти на изхода от парка, сякаш за да ни изпратят, срещнахме и няколко кенгура.

кенгура

Освен пътят, който минава през парка, има и туристически път, който обикаля ръба на кратера отвън и предлага прекрасни гледки към вътрешността.

Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)Резервата-вулкан Тауър Хил (Tower Hill)
Дестинации: