Как изглежда чаша чай в 20 различни държави

25 ноември 2016, 11:47
Как изглежда чаша чай в 20 различни държави

Малко са напитките, които могат да се мерят по популярност с чая. Тук може да видите 20 различни разновидности на тема "чаша чай", популярни в различни краища на света - от поднесени в изтънчени церемонии до прост заместител на водата, сладки, солени, топли, студени...

Япония

Япония

Японската чаена церемония е изключително сложна комбинация между ритуал и изкуство. За приготвянето на чая се използва зелен чай матча (matcha) - фина пудра от изсушени само най-висококачествените листенца зелен чай. Като цяло цената на този вид чай е по-висока от другите видове чай, варира според качеството - започва от 200-300 лв на килограм, а по-качествените селекции са няколко пъти по-скъпи.

Индия

Индия

Индия е вторият по големина производител и износител на чай в света, а в същото време е номер едно по потребление - 30% от световното потребление на чай е там. Страната има хилядолетна традиция с тази напитка и много разнообразни видове чай. Най-известните чайове са Асам, Дарджелинг и Масала, а също са популярни различни видове билкови и лечебни чайове. Най-често чаят Масала се приготвя с основа от черен чай и множество подправки като кардамом, канела, мента и е много ароматен.

Великобритания

Великобритания

Кой не е чувал за традиционния "файв ъ клок"? Англичаните обичат своя чай и го пият по няколко пъти на ден - традиционно черен чай с мляко и захар.

Турция

Турция

Турското кафе може да е известно по цял свят, но най-популярната напитка в страната е горещия чай. Пие се по всяко време - с всяко ядене и между яденета. Сервира се в малки, прозрачни чашки и може да се пие със захар или без.

Тибет

Тибет

Чаят в тази планинска държава не е шега работа. Първо, самият чай се вари няколко часа - да развие напълно вкуса си. После, преди сервиране, в чая се добавя масло - традиционно от як, но може и краве и сол. Тази напитка е силно калорична и много подходяща за високите планински райони, тъй като затопля, дава енергия и даже помага при напукани устни.

Особеност при сервирането на този чай е, че любезният домакин допълва чашката след всяко отпиване на госта. Ако не искате да пиете повече (или изобщо) е най-добре да оставите чашката и да не отпивате до края на посещението, когато е време да бъде излята - по този начин няма да обидите домакините.

Мароко

Мароко

Типичният за Мароко чай е зеленият чай, поднесен със свежи ментови листа. Ободряващата напитка се консумира се по всяко време на деня.

Хонг Конг

Хонг Конг

Най-популярният чай в Хонг Конг е специалният млечен чай, който местните наричат "чорапогащников чай". Това странно име не е шега, то идва от това, че цветът на чая наподобява цвета на чорапогащник. Приготвя се от студен черен чай, мляко - най-често кондензирано и лед.

Тайван

Тайван

В Тайван е създаден перленият чай, който е популярен из цяла Азия. Той се приготвя от студен чай, смесен с плодов сок или мляко, към които се прибавят желирани топченца тапиока или плодови желета - те са така наречените "перли" или "балончета". Има и вариант на този чай със сладолед.

САЩ

САЩ

В страната на каубоите и Кока-Колата и чаят трябва да бъде сладък и газиран. Най-популярен в страната е студеният чай с лед, към който се добавя захар, лимон и газирана вода.

Русия

Русия

В Русия се използват различни видове чай, като най-популярен е черният чай. Вид традиционен чай е "Руски керван", чието наименование идва от това, че първоначално е пристигал от Китай на камилски кервани. През дългото пътуване - 16-18 месеца, чаят получавал характерен опушен аромат от нощните огньове на кервана. Днес този обичан вкус идва като резултат от ферментация.

При приготвянето в малък чайник се сварява много концентрирана отвара и после при сервирането всеки си слага в чашката концентрат и гореща вода в желаната пропорция - от много слаб до много силен чай. За затопляне на водата традиционно се използва самовар, който обикновено в горната си част има място за чайника с концентрата, а по-голямата долна част предоставя чиста гореща вода.

Пакистан

Пакистан

В Пакистан, както и в Индия, чаят е на особена почит - той е една от най-предпочитаните напитки в страната. Различните региони имат и различни предпочитания - в северната част е зеленият чай, в Карачи - черният и Масала, а в Пунджаб най-много обичат плътен чай с мляко. Почти задължително е всяка чашка чай да бъде придружена от няколко бисквитки или други малки сладости.

Тайланд

Тайланд

В горещият Тайланд чаят е почти винаги леден - приготвя се от силен черен чай, често подправен с анасон, кардамом и други подправки, подсладен и разбъркан с кондензирано мляко, сервиран с много лед.

Китай

Китай

Родината на чая може да се похвали с огромно разнообразие от видове чай, и до сега остава най-големият производител и потребител на напитката в света. Традиционно го приготвят от сушени листенца чай, заляти с гореща вода. Консумира се по всяко време на деня - за здраве, за удоволствие или вместо вода.

Легендата разказва, че чаят за първи път е бил открит от китайския император Шенонг през 2737 пр.н.е. Той обичал да пие водата си преварена, за да бъде чиста. Един ден, когато пътувал из империята си той и армията му спрели за почивка. Както обикновено, слугите му сложили водата да се свари, но незабелязано сухо листо от растящ наблизо чаен храст паднало в котлето. При сваряването с листото, водата потъмняла, но никой не забелязал това и така случайно сервирали първият чай на императора. Той го опитал, харесал го и така започва историята си една от най-популярните напитки в света.

Монголия

Монголия

Най-популярен в Монголия е "суутей цай", което буквално се превежда като "чай с мляко" - приготвя се от чай, вода, мляко и сол. Често монголците използват чай на блокове - нискокачествени листа и стебла, пресовани в паралелепипедна форма - евтин и лесен за съхранение. Когато се прави чай се отчупва парче от блокчето.

Кения

Кения

Кения е един от големите производители на чай, а износът му е най-големия приход за държавата. Местните най-често пият различни видове черен чай.

Аржентина

Аржентина

Мате е традиционната чаена напитка в Аржентина, а също и в други южноамерикански държави, приготвя се от изсушените листа на дървото йерба мате. Приготвянето на този чай е много интересно - за целта се използва суха кратунка, в която се накисват листата с гореща вода. Сервира се с метална сламка (най-често сребърна), като един съд и сламка могат да бъдат споделяни между няколко човека.

Южна Африка

Южна Африка

Ройбос е вид червен чай, който расте изключително на територията на Южна Африка. Има характерен аромат и обикновено се сервира без захар и мляко - за да може човек да се наслади на нежният му вкус.

Мавритания

Мавритания

Пустинната държава има собствена, сложна церемония за сервирането на чай. Използва се зелен чай с мента, който се сварява с щедро количество захар. Наливането започва от голяма височина в първата чашка, после съдържанието минава през втора и трета чаша, а накрая част от сместа се връща в чайника - всичко това се прави с цел да се получи пяна и перфектен вкус. Накрая гостът получава три чаши с различна сладост и съответната символика, които се пият в тази поредност: първата е горчива като живота, втората сладка като любовта, а третата - нежна като смъртта.

Малайзия

Малайзия

Националното питие на страната е характерен студен чай с пяна "Teh tarik". Приготвя се от черен чай, кондензирано мляко и захар, като при наливането на чая той се излива от високо от един съд в друг докато се образува пухкава пяна.

Често приготвянето на този чай в заведения се превръща в истинско шоу за посетителите. Напитката се прелива от един съд в друг над главите на гостите, като тънката дълга струя отвежда цялата течност, където трябва без да пръска. Дори има състезания и представления, в които майсторите показват своите умения.

Кувейт

Кувейт

Любимият чай в тази държава е черен чай, подправен с кардамом и шафран.

Етикети:

Коментари

Скъпа Дени,имам една много добросъвестна забележка.Не виждам публикация за това как изглежда чаша чай от България. :) В родната ни страна се прави  изключителен чай от варени плодове . Плодовете могат да се сваряват сушени или пресни, а чайовете от билки са широко разпространени.Обикновено се сервират с мед - това е характерната ни народна кухня. Няколко примера ще ти дам: чай от дюля,ябълка и орех; от ябълка и круша или пък само от сини сливи или само от дюля. Сервира се топъл или направо горещ и така си се пие.:)