Топ 15 забележителности в Сингапур

15 август 2017, 14:25
Топ 15 забележителности в Сингапур

Въпреки, че е малък по площ, градът-държава е изключително богат на забележителности. Емлбематични исторически сгради рамо до рамо с чудеса на модерната архитектура, културни общности от всички части на Азия, богато разнообразие от ресторанти, молове и магазини правят Сингапур място, което си заслужава да се посети, а това са 15-те неща, които не трябва да пропускате да включите в разходката си там.

1. Марина Бей (Marina Bay)

Марина Бей (Marina Bay)

Марина Бей е каквото бихме нарекли - чудо на архитектурното изкуство. Огромната сграда се състои от три кули, свързани отгоре с платформа във формата на лодка. В комплекса се помещават голям модерен мол с десетки магазини, всякакви заведения, казино, хотел, музей и кино.

Ако решите да отседнете в хотела, най-евтините стаи ще ви струват над $400 на нощ, но пък ще можете да се насладите на невероятния "безкраен" басейн (infinity pool), който се намира на покрива.

2. Градините край Залива (Gardens by the Bay)

Градините край Залива (Gardens by the Bay)

Разпростиращ се на 110 хектара, този комплекс от градини е място, което не може да обиколите за един ден. В него ще намерите зелени градини с тихи пътечки за разходки, два огромни купола, пълни с различни градини, а дори и една планина с водопад, цветни високи супердървета, които вечер в 8 часа се озаряват в различни цветове за светлинното шоу.

3. Кларк Кей (Clarke Quay)

Кларк Кей (Clarke Quay)

Старите търговски кейове по река Сингапур са превърнати е прекрасно място за разходка, с изглед към високите сгради на центъра, както и множество магазинчета и ресторанти - любимо място както на местните, така и на туристите за разпускаща вечеря.

4. Китайския квартал и Храмът със зъб на Буда (Chinatown, Buddha Tooth Relic Temple)

Китайския квартал

Китайският квартал е голям и шарен, пълен с търговци и малки магазинчета, живописни улички опасани с червени фенери и всякакви познати и непознати миризми. В него се намира почитаният от будистите храм, който пази парченце от зъб на Буда. Храмът много красив погледнат отвън, на няколко етажа и богат интериор.

5. Колелото на Сингапур (Singapore Flyer)

Колелото на Сингапур

Едно завъртане е на високото 165 м виенско колело е около 30 минути и дава чудесна възможност да види града от високо и прохладно.

6. Сентоса (Sentosa)

Сентоса

Цял остров със забавления - можете да изберете да се разходите из градините, да полежите под палмите на плажа, да пазарувате по главната улица, да посетите увеселителния парк Universal Studios, да пробвате симулатор на свободно падане, да се спуснете със зип лайн, да се качите на въртележка и много, много други. Вечерите предлагат няколко светлинни и звукови шоута.

7. Индийския квартал (Little India)

Индийския квартал

Малка частица от Индия се е заселила тук - шумно, ароматно и необичайно, това място си заслужава да се посети. Не забравяйте да седнете в някое от много ресторантчета предлагащи автентична индийска кухня или да си вземете апетитно изглеждащ десерт от малките сладкарнички.

8. Националната градина с орихидеи и ботаническата градина

Националната градина с орихидеи

Ботаническата градина на Сингапур е голяма, зелена и много приятна за леки разходки, но истинската атракция се намира в центъра й - Националната градина с орхидеи. Едно истинско удоволствие за любителите на цветя, разходката в нея ще ви срещне с 60000 орхидеи и повече от 3000 вида от това красиво растение.

9. Зоологическата градина с птици Джуронг (Jurong Bird Park)

Зоологическата градина с птици Джуронг

Малко настрани от основните атракции в града, тази зоологическа градина е забавление за малки и големи. Тук няма да намерите лъвовете и тигрите, които можете спокойно да видите и в Софийската зоологическа градина, а огромно разнообрацие от птици от всеки континент на Земята.

10. Мерлайън (The Merlion)

Мерлайън

Митичното същество мерлайън е символът на Сингапур - мерлайънът е подобен на русалките, но докато едната му половина е риба, другата е лъв. Съществуването на това необичайно животно започва съвсем скоро - в средата на миналия век, когато Сингапур обявява конкурс за нов символ на града-държава. Лъвската част показва силата на страната, а опашката - вечната им връзка с морето.

Най-централната и популярна статуя на русалко-лъва, тази, която ще видите на всички картички се намира в парка Мерлайън - срещу комплекса Марина бей и близо до хотел Рафълс. Прекрасно място за снимки - както на емблематичната фигура, така и на невероятния хотел на другия бряг.

11. Orchard Road

Orchard Road

Ако обичате да пазарувате, това е мястото за вас - 2 км улица с десетки молове. Тук всеки ще намери нещо интересно и денят ще мине неусетно от магазин в магазин.

12. Националния музей

Националния музей

Най-старият музей в Сингапур - отворен за първи път през 1849 г. и задължителна спирка за всеки, който иска да научи повече за историята на тази уникална страна.

13. ДНК моста (Helix bridge)

ДНК моста

Този интересен от архитектурна гледна точка мост е с уникалната форма на двойната спирала на ДНК. Мостът е пешеходен и си заслужава да се види по всяко време - през деня той предлага сянка за преминаващите, а през нощта хиляди лампички осветяват спиралата.

14. Хотел Рафълс (Raffles Hotel)

Хотел Рафълс

Красива сграда в колониален стил, този луксозен хотел е построен през 1887 г и носи името на Сър Томас Стамфорд Рафълс - основателят на Сингапур.

15. Арабския квартал (Arab street)

Арабския квартал

В тази част на града ще намерите красиви улички с ниски, шарени сгради, с множество малки магазинчета, много от които предлагат голямо разнообразие от килими и платове, както и ресторанти, където може да се насладите на всякакви арабски деликатеси. Духовен център на квартала е джамията Султан (Masjid Sultan).

 

Етикети:
Дестинации:

Коментари

Не е истинска забележителност, но определено е от най-интересните места в Сингапур - летището Чанги (Changi). Огромно, модерно, чисто, добре организирано - винаги участва в класациите за най-добри летища в света, а не рядко заема и първо място. Прекарал съм там десетки часове без никакви оплаквания - безплатен Интернет, контакти и USB портове за зареждане на много места, удобни столове, кресла, телевизори и други удобства, а разходка из градините винаги разведрява.

Летището в Сингапур