Мегалитна обсерватория Кокино

2 август 2016, 10:37
Мегалитна Обсерватория Кокино

Обсерваторията Кокино се намира на 70 км от Скопие и на около 30 км от Куманово, като ако пътувате от София до Скопие и направите тази отбивка пътят ви ще се удължи само с 40 км (1 час). Тесният и криволичещ, но гладък път ще ви отведе до скалистия връх Татичев Камен с надморска височина от 1013 м. Следвайки табелите, с кола се стига до паркинг-поляна, откъдето тръгват пешеходни пътеки, по които можете да обходите мегалитния обект.

Конусовидният хълм с вдлъбнат връх е резултат от вулканично изригване. Застиналата лава, брулена от природните стихии в продължение на хиляди години, се е превърнала в напукани скали, които хората през Бронзовата епоха (основно 16-ти до 14-ти век преди новата ера) са дооформили за своите нужди. Комплексът представлява четири платформи за астрономически наблюдения и множество изключително прецизно изрязани процепи в скалите. Две от платформите са използвани само за наблюдения, централната включва издялани "тронове", на които се предполага, че са седели висши жреци и вождове, а четвъртата е площадка, където най-вероятно са стояли други участници в ритуалите.

Мегалитна Обсерватория КокиноМегалитна Обсерватория Кокино

Научно е доказано, че древните обитатели са познавали и следели внимателно движенията на слънцето, луната и звездата Алдебаран. Процепите в скалите са на такива места, че през тях от платформите могат да се наблюдават небесните тела на важни дати като зимно и лятно слънцестоене, пролетно и есенно равноденствие. Не е ясно какви точно са били ритуалите, извършвани преди толкова много години, но по това време са били почитани природни елементи като вода и земя, били са обожествявани небесни тела, например Богът Слънце. Ритуалите са имали и голямо практическо значение - датите, отбелязвани като празници са определяли годишните цикли в земеделието и животновъдството - кога започва сеитба, жътва и т.н.

Мегалитна Обсерватория КокиноМегалитна Обсерватория Кокино

Хората, обитавали района са използвали лунен календар с цикличност 19 години. Повечето лунни години имали 12 месеца, но всяка 2-ра, 5-та, 8-ма, 10-та, 13-та, 16-та и 18-та години имали 13 лунни месеца. Нормалните години имали 6 зимни месеца от 29 дни и 6 летни с 30 дни, а "високосните" години имали допълнителен 30 дневен месец. Тази сложна система е давала като резултат изключително добро съвпадение на календара със сезоните и по този начин е помагала на хората правилно да планират селскостопанските дейности.

Мегалитна Обсерватория КокиноМегалитна Обсерватория Кокино

Обектът е открит от археолога Йовица Станковски през 2001 година. Той, заедно с Гьоре Ценев - директор на планетариума в Скопие, през 2002 година публично обявяват мястото за мегалитна обсерватория и светилище. По-късно районът е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Мегалитната обсерватория е с приблизителни размери 50 на 100 м и се предполага, че е имала само ритуално предназначение. Цялата околност (около 30 хектара) е била активно обитавана между 19-ти и 11-ти век преди новата ера - намерени са множество части от керамични съдове, отливки за бронзови брадви и бижута. Останки от съдове, пълни с дарове, оставени в пукнатини в скалите са причината за класифицирането на мястото като "свещена планина". Повечето от изкопаните артефакти могат да се видят в музея в Куманово.

Мегалитна Обсерватория КокиноМегалитна Обсерватория Кокино

Дори да не сте впечатлени от древната обсерватория-светилище, разходката до върха си заслужава - гледката към планини, хълмчета, долини и реки във всички посоки спира дъха - вижте видеото по-долу за 360 градуса изглед от върха. По права линия 5 км на север е Сърбия, а България - 20 км на изток.

Дестинации:

Коментари

Любопитни странични наблюдения относно важността на обекта:

На Wikipedia страницата за Кокино на Македонски неправилно се цитира документ на НАСА, който класира обсерваторията в Кокино на 4-то място по значение от древните обсерватории - след Абу Симбел (Египет), Стоунхендж (Англия) и Анкор Уат (Камбоджа).

На българската Wikipedia страница пък тези твърдения са оборени като въпросният документ е накратко обявен за измислица - споменават се множество правописни грешки, сайт-автор, който няма нищо общо с НАСА и се цитира източник, който твърди, че "изследователи или представители на НАСА никога не са посещавали и изследвали обекта".

И на двете места има неточности. С минимално усилие може да се открие оригиналният документ, който всъщност е плакат, озаглавен "Ancient Observatories - Timeless Knowledge", издаден от НАСА на 20 март 2005 г и публикуван на техният уеб сайт. Плаката съдържа интересна информация за това как хората от древни времена са се интересували от движенията на небесните тела и представя някои от популярните места, където са извършвани наблюдения. За да бъдем коректни, обаче, цитираната на македонски "класация", всъщност е просто списък, където наистина Кокино присъства на 4-та позиция, но никъде не се споменава по какъв признак са подредени обектите, нито това е видно (азбучен ред, отдалеченост от екватора, възраст).