Храмовете на Мрау У

28 юли 2017, 7:03
Храмовете на Мрау У

Трудно е да се изброят всичките храмове в старата столица на кралство Аракан. Градът е бил богат и голям, хората в него са искали да засвидетелстват благодарността си към Буда и всяко възвишение в тази хълмиста област има поне по една стара пагода - някои изцяло запазени, други - срутени под тежестта на времето. Но дори и само тези, които са достигнали до нас през годините са изключителни доказателства за уменията на техните строители и величието на един изчезнал град.

Шитаунг Пая (Shittaung Paya)

Името на този храм буквално преведено означава "Храмът с 80 000 изображения" - 80 000 изображения на Буда засвидетелстват обичта, и разбира се, величието на крал Минбин, който през 1535 г поръчва построяването му. Шитаунг е от най-запазените храмове - цялостната конструкция на сградата е непокътната, както и барелефите от вътрешната и външната страна.

Шитаунг Пая

Котаунг Пая (Kothaung Paya)

Синът на крал Минбин - крал Минтаика - искал да задмине баща си и да докаже, че той е най-великият крал на Аракан, но за да го направи е трябвало да построи дори по-велик храм от Шитаунг. Котаунг Пая е този храм - най-големият в областта, в него е можело да се видят над 100 000 изображения на Буда.

Котаунг е все още най-големият храм на Мрау У, но в бързината крал Минтаика е използвал по-нискокачествени материали и храмът е бил частично разрушен в няколко земетресения през годините. Сега е реставриран, но липсват цели коридори, а много от изображенията на Буда и барелефите са натрошени.

Котаунг ПаяКотаунг ПаяКотаунг Пая

Шуетаунг Пая (Shwetaung Paya)

Красива златна пагода, разположена на най-високият хълм в областта, Шуетаунг е прекрасно място за наблюдаване на изгрева и залеза.

Шуетаунг ПаяШуетаунг ПаяШуетаунг Пая

Дукантеин Пая (Dukkanthein Paya)

Този храм прилична на военен бункер - масивен и стабилен, огромни стълби водят към входа. Освен изображения на Буда, в него могат да се видят и изображения на местните хора, както и всичките 64 традиционни прически за периода.

Дукантеин ПаяДукантеин Пая

Андау Пая (Andaw Paya)

16 ступи заобикалят този храм.

Андау Пая

Пейси Даунг Пая (Peisi Daung Paya)

Малък храм на хълм, частично разрушен, но с 3 големи статуи на Буда, перфектно запазени, с очи направени от мрамор.

Пейси Даунг Пая

Лаймиетна Пая (Laymyetnha Paya)

Малко настрани от Дукантеин може да се види друг храм, който прилича на негова умалена версия - това е Laymyetnha Paya. Това е най-стария храм в Мрау У.

Лаймиетна ПаяЛаймиетна  Пая

Ратанабон Пая (Ratanabon Paya)

Храм с една огромна ступа в центъра, заобиколен от 24 по-малки.

Ратанабон Пая

Харидаунг Пая (Haridaung Paya)

На хълм точно до градската стена, този позлатен храм най-вероятно е предлагал невероятна гледка към Златния Дворец на Мрау У. Сега от него все още се откриват красиви гледки към града и околните хълмове.

Хирадаунг ПаяХирадаунг Пая
Дестинации: