Тракийските гробници край село Мезек

24 август 2016, 10:10
Мезек

Село Мезек е разположено в полите на Родопите, на 10 км от Свиленград и в негова близост могат да се видят две разкрити тракийски гробници - една по-голяма, реставрирана и запазена и друга, по-малка и по-трудна за откриване поради липса на табели и указания по пътя.

Пътят към гробницата

Тракийската куполна гробница в могилата Малтепе е голяма и добре запазена, на 1 км от селото е и до нея се стига по асфалтов път. Както пътят, така и самата гробница са добре поддържани.

Интересна е историята на тази гробница. Още 1907 г жител на селото, търсейки камъни за строеж край могилата намира бронзова статуя на глиган в естествен ръст - 110 см дълга и 80 см висока, тежаща 177 кг. Надявайки се, че вътре в статуята е скрито злато той първо отчупва краката на изящно изработения глиган, а после муцуната, но остава разочарован, че не открива голямо съкровище. Натоварва статуята на каруцата си и я заравя в градината си. По-късно се опитва да я продаде на антиквари, но преди да успее турските власти му я отнемат (по това време Мезек е бил част от Турция) и статуята е изпратена в Цариградския музей.

1931 година селянинът Карамфил-Константин Христов бил решил да строи къща. Една нощ сънува, че търси камъни за градежа край Малтепе и както рови изведнъж открива издялани камъни, разравя още малко и вижда отвора на входа на гробница, тъкмо да влезе в нея и се събужда от съня. Същият ден той разказва съня си в местната кръчма и вечерта срещу Богоявление с двама приятели отиват да копаят могилата - не след дълго намират статуя на жена и в първият момент решават, че е златна, което им дава сили да копаят още. След малко намират и богато украсена фигура на лилия, това ги ентусиазира и не след дълго стигат до издялани камъни и входа на гробницата. Изведнъж обаче, се събират облаци, излиза силен вятър и започва да плющи пороен дъжд. Иманярите се плашат, че това е знак от бог да не крадат гробницата и се разбягват. На другият ден новината за новооткритата гробница стига до кмета на селото и той събира група хора да проучат положението. Тогава и за първи път от векове в гробницата стъпва човешки крак.

Входът на гробницатаХолограма

Въпреки, че гробницата се оказва ограбена скоро след затварянето си, в нея са намерени различни артефакти останали до наше време. Самата конструкция на гробницата е изцяло запазена - непокътната е куполната погребална камера, дългия коридор, по който се стига до нея, двете малки пред-камери и входът.

В дългия коридор към погребалната камера сега може да видите сложени във витрини статии от вестници от времето на откриването и проучването на гробницата, табла с информация и холографски изображения на намерените предмети. Въпреки, че намерените предмети са разпръснати по музеи в България и Турция, холографските изображения изглеждат почти истински и дават много по-добра представа от обикновени снимки.

Малката гробница, дори и по-малка и не така добре запазена, също заслужава внимание. За съжаление, намирането й не е лесно, тъй като указателните табели са малко, а дори и хората от селото не винаги могат да помогнат с насоки.

Табелата

За да стигнете до тази гробница трябва да тръгнете по пътя към връх Шейновец - на около 1 км преди върха има малка отбивка от дясната страна. На тази отбивка може да се види малка табела, закачена на дървена пръчка - около 1 м висока. На табелата е написано "Гробница/Tomb" и сочи по посока на черен път влизащ в гората. Оставете колата си на отбивката и тръгнете по черния път - след около 5 минути ходене ще стигнете до леко разширение, като надясно продължава друг, по-лош черен път. Тук, отново с повече оглеждане ще видите стрелка на дърво "Гробница" сочеща навътре в гората. Пътеката е много трудна за забелязване тъй като е много обрасла, но все още е забележима - на около 50-70 метра по тази пътека в гората ще намерите и гробницата.

Черният път към малката гробницаТабелата и пътеката, които едва се виждатПътеката

Гробницата е, както споменахме - по-малка от другата край селото. Била е ограбвана многократно и до съвременните археолози не е останало нищо значимо. Все пак тази скрита в гората могила има много силно излъчване - все още може да се види изцяло запазените купол и вход, перфектно иззидани стени, но подът е изцяло разбит от иманяри. За да погледнете в малкото помещение ще ви се наложи да използвате фенерче.

Гробницата отвънГробницата отвътре
Дестинации: