Тигровия храм в Тайланд

12 януари 2017, 1:55
Тигровия храм в Тайланд

Храмът на тигъра (Уат Па Луанг Tа Буа Янасампанно) се намира в Западен Тайланд, окръг Сай Йок, провинция Канчанабури, в горите близо до границата с Мианмар. Това е будистки манастир, създаден от монаха Пхра Ачарн Пхусит Кантхитхаро през 1994 г. с цел да проповядва будизма и да защитава дивата природа. В началото е природен резерват за няколко вида диви животни, сред които сърни, глигани и много птици.

Тигровия храм в Тайланд

Историята на тигрите започва през 1999 г., когато хора от близкото село донасят в храма ранено малко тигърче, което, за съжаление, умира. През следващите години местните хора започват да носят малки тигърчета - някои от тях били "домашни любимци", станали твърде големи, други са сираци, чиито родители са били убити от бракониери. Друга причина за подслоняване на тигри в храма са и по-строгите закони за защита на животните. Така постепенно котешката колония се разраства, не само от доведени отвън тигърчета, но и от родените в храма. През 2012 г. общият брой тигри, живеещи в резервата надвишава сто индивида на различна възраст, 21 от които са родени там.

Тигровия храм в Тайланд

Поради липсата на контролирани програми за развъждане и липсата на ДНК тестове на тигрите е много трудно да се идентифицира родословието и вида на големите котки. Въпреки това се предполага, че повечето са индокитайски тигри, с изключение на един - тигъра Мек, който е бенгалски тигър. Има предположения, че част от тях са малайски тигри или хибридни видове.

С течение на годините резерватът се е разпрострял на цялата огромна територия, животните живеят в близка до естествената им среда и продължителността на живота им е по-голяма отколкото на тигрите в плен. Хищните манастирски обитатели живеят в сравнително комфортна среда. Най-малките се разхождат свободно из територията, а по-големите с цел сигурност се водят на каишка или се привързват към забити в земята "котви". Храната на тигрите се състои от варени пилета, говеждо месо и суха котешка храна. Грижата за животните се поема от будистките монаси, местни жители и чуждестранни доброволци. Персоналът се грижи и за безопасността на туристите по време на престоя им в храма.

Тигровия храм в Тайланд

Това необичайно място, където монасите живеят заедно с тигрите и споделят с тях подслон и храна, много бързо придобива огромна популярност в цял свят. Храмът е отворен за посетители всеки ден по време на светлата част от денонощието. Посетителите на храма днес са между 300 и 600 дневно и трябва да спазват някои правила. Забранено е да се носят светли дрехи, слънчеви очила, шапки, парфюми, не се допускат хора в нетрезво състояние, забранено е да се галят тигрите по главата и да им се обръща гръб.

Тигровия храм в Тайланд

Посетителите на Тигровия Храм (Tiger Temple) могат да хранят малките от бутилка, да участват в къпането на тигрите, да играят с тях, да ги хранят от ръката си. Няколко пъти на ден, посетителите имат възможност да играят с огромните котки в близост до малък водопад, с играчки, подходящи за техния размер.

Всички приходи от парите за билети се използват за храна за животните и се инвестират в разширяването на този оазис на дивата природа.

Галерия

Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Тигровия храм в Тайланд
Дестинации:
Източник
fishki.net