Как да летим комфортно на дълъг полет

8 април 2016, 8:07
как да пътуваме комфортно на дълъг полет

Седенето с часове в малката седалка на икономичната класа, обикновено притиснати между двама други нещастни пътника в същата ситуация, в поза силно напомняща ароматна риба в консерва рядко е приятно изживяване. Все пак има начини, пътуването да бъде по-леко и поносимо и часовете преди да стигнем до очакваната дестинация да минат по-бързо. Ето и няколко съвета как да направим дългото пътуване със самолет като изхабим възможно най-малко нерви.

Успокоителни или приспивателни хапчета

За да се отпуснете по-лесно по време на по-дълги полети може да вземете леко успокоително или приспивателно хапче след като преминете през проверките на летището и стигнете до гейта или когато се качите в самолета и седнете на мястото си. Нещо без рецепта, като валериан, популярната комбинация мента, глог и валериан, мелатонин или друго безвредно лекарство ще ви помогне да не се притеснявате и да заспите лесно и спокойно.

Ако имате страх от летене и леките успокоителни не ви действат, посъветвайте се с личния си лекар, той може да ви препоръча нещо конкретно или да ви даде рецепта за лекарство с по-силно действие.

Често се препоръчва да пийнете малко алкохол за да се отпуснете, но алкохола не е добра идея при пътуване със самолет - действа дехидратиращо и вместо да ви отпусне може да ви донесе главоболие, трудности при заспиване и подути крака.

Удобни дрехи

Ако ще прекарате часове в малката и не особено удобна седалка в самолета, най-добре е да носите дрехи, които няма да ви пристягат неприятно тук и там. Широки и меки панталони или пола, блуза или тениска. Топъл лек пуловер или жилетка ще ви помогнат да не измръзнете във въздуха.

Възглавничка, тапи за уши, маска за сън, меки и дебели чорапи

как да пътуваме комфортно на дълъг полет

Това са няколко неща, всяко от което ще направи пътуването ви малко по-удобно.

Възглавничка може да си вземете от всеки магазин за левче, от някои супермаркети и от общо взето всяко летище. Може да са надуваеми или не, най-често във формата на подкова и ще ви помогне да опуснете главата си и да заспите по-лесно в седнала позиция.

Тапи за уши и маска за сън може да намерите в почти всяка аптека и като използвате по време на път могат да изолират голяма част от шума и светлините на самолета и хората около вас, давайки възможност да поспите на спокойствие.

Колкото и смешно да звучи терлиците са много удобни за дълго пътуване. Може да ползвате традиционни, ако си имате, или просто един чифт дебели, меки и удобни чорапи. Още като се качите в самолета сваляте обувките и надявате меките чорапи - по-удобно като седите, по-удобно като се разхождате.

Упражнения

За да не завършите полета с крака два пъти по-големи отколкото сте го започнали, най-доброто нещо, което може да направите е на всеки час да размърдвате леко краката си. Няколко минути раздвижващи упражнения - които може да правите докато си стоите в седалката или като станете и се разходите малко, ще направят чудеса за кръвообращението ви.

Чорапи за пътуване

Ако дори с често размърдване краката ви пак се подуват при по-дълги полети, добра инвестиция са чорапите за пътуване - могат да се купят в някои аптеки или по летищата. Това са ластични чорапи, които обхващат крака до коляното и го държат стегнат, като намаляват подуването на краката и риска от образуване на тромбове в кръвоносните съдове. когато ги обуете може да ви се видят много стегнати, но точно това е и целта им.

Тапи за уши за пътуване

как да пътуваме комфортно на дълъг полет

Случва ли ви се да ви болят ушите и да пукат неприятно по време на излитане и приземяване? Да заглъхват за дълго време, дори след като сте кацнали? Спасението ви е в специалните тапи за уши за пътуване със самолет. Тези тапи за уши не са като обикновените, които просто изолират звуците. В тях има малка клапа, която регулира налягането и така промяната на налягането в самолета не ви се отразява на вас.

Шише за вода

Вода или други течности не могат да се пренасят през летищен контрол, но празни шишенца не са проблем. Едно такова шишенце ще ви спести нуждата да ставате по-често в търсене на вода или пък да чакате стюардеса да ви донесе една от миниатюрните чашки с половин глътка течност. Някои авиолинии дават шишенца с вода, но не всички го правят, а дори и с тези, които го правят, на дълги полети шишенцата свършват много преди средата на полета. Шишенцето си може да напълните при стюардесите и после да държите при себе си на седалката.

Коментари

Аз имах големи проблеми с ушите при кацане - не просто заглъхване, а силна болка. Признавам си, че бях скептичен към специалните тапи, но изравняването на налягането определено върши работа. Важно е да се сложат преди да започне спускането на самолета - обикновено половин-един час преди кацане. С тях болка не съм усещал, само лек дискомфорт. Тапите не са евтини, но си заслужават.