Мрау У - забравената столица

18 юли 2017, 9:56
Мрау У - забравената столица

Мрау У е старата столица на кралство Аракан, което по-късно става част от в империята Бурма. Основан през 1429 г, градът е важно търговско пристанище, с кораби, пристигащи и заминаващи в целия познат тогава свят. Европейските търговци и пътешественици, които посещават Мрау У го сравняват с Венеция и Амстердам - най-развитите градове в Европа по това време.

Невероятен град, с големи канали и изкуствени езера, красиви градини и величествени дворци, златният град Мрау У продължава възхода си до 1785 г когато е завладян от империята на Бурма. Главния дворец, както и всичко ценно е пренесено в новата столица Мандалей.

Днес, Мрау У е малко прашно селище в северната част на Мианмар (новото име на Бурма), но все пак един от най-богатите на археологически останки райони в държавата. Трудно е човек да си представи какво е било величието на този град разхождайки по обраслите пътища, между схлупените къщурки, но стотиците храмове разпръснати по хълмовете, основите на стария дворец и високите градски стени стоят като свидетели от изминалите времена.

будистки храм

Туризъм в Мрау У

Въпреки многото атракции, туризмът в региона се развива бавно. За 2016 година посетителите на Мрау У са само около 5000 човека. Това се дължи на няколко причини - първо, достигането до Мрау У не е толкова лесно - най-бързия път е от Янгон и изисква поне 2 часа полет със самолет и 4-5 часа на лодка. Второ, тази част от страната е отворена за туристи едва от няколко години и все още не е привлякла тълпите. Трето, все още има размирици в близката околност и много държави предупреждават гражданите си да стоят надалеч от тази част на Мианмар.

Истината е, че тази отдалеченост на Мрау У го запазва все още автентичен и истински. Много от другите забележителности в страната са залети от организирани групи туристи на килограм и следващите ги навсякъде търговци на сувенири. В глъчката на тълпите се губи голяма част от атмосферата на тези места.

Мрау У е едно все още недокоснато място - разходките по старите храмове са най-често лишени от срещи с други туристи, няма досадни продавачи на тениски, хората са дружелюбни и искрено се радват на чуждестранните пътешественици. Едва ли ще е за дълго тази идилия, когато се построи ново летище и по-хубав път, със сигурност и тълпите туристи ще залеят и това място.

изгрев

Как да стигнем до Мрау У

Достигането до Мрау У става от Ситуе - това е най-близкият "голям" град, а до Ситуе може да се стигне със самолет или с автобус от Янгон.

Пътуването със самолет е по-скъпо, но много по-бързо и по-удобно. В зависимост от деня и часа на пътуване може да успеете да хванете директен полет или по-бавен спиращ на 2-3 места по пътя. Ако се опитвате да прочетете последното изречение пак, чудейки се дали го разбирате правилно - да, бавния полет е като пътуване с автобус, самолетът каца и излита на 2-3 летища по пътя. Пътуването с автобус е много по-евтино, но отнема над 20 часа.

От Ситуе има отново два варианта да се стигне до Мрау У - с лодка или с кола. С кола се стига за около 3 часа, а с лодка за около 4, опцията с лодка е малко по-скъпа. Откъм комфорт лодката е много по-добра - пътищата в региона са в окаяно състояние когато ги има, пътуването с кола е по бабуни, с много завои, непрекъснато бибипкане и спиране за преминаващи хора и животни.

Забележителности

Историческият Мрау У е разпръснат на площ от около 45 кв.км., но основните забележителности - двореца, руините на градските стени и главните храмове са съсредоточени в центъра. Най-далечния голям запазен храм - пагодата Котаунг е на около 35 минути пеша от двореца, който се намира в центъра на съвременния град. Ако на човек не му се разхожда, на много места се предлагат велосипеди под наем, и разбира се има ексурзоводи, които предлагат да развеждат туристите с кола или ван, в зависимост от размера на групата.

Дворецът

Дворецът, или по-точно каквото е останало от основите на му, се намира точно в центъра на Мрау У. Въпреки, че е ясно, че по време на разцвета си това място е било впечатляващо, в момента няма много за гледане. Вътрешната стена е почти изцяло запазена, ясно се виждат основите и това е.

Останките от двореца

В единият ъгъл се намира местния археологически музей, но и от него не очаквайте твърде много - всички ценни артефакти са пренесени в музея в Янгон. Малката сградичка с 4-5 стаи не предоставя твърде много информация, но може да е приятно място да се скриете от яркото лятно слънце за половин час.

Храмовете

От огромния град на стария Мрау У са останали основно храмовете, които са били с по-стабилна конструкция от останалите сгради. Всяко възвишение, всеки хълм, има на върха си запазена или не толкова будистка пагода. За стотиците години възход на империята владетелите на тази далечна държава са успели да издигнат буквално стотици храмове. Поради големият си брой, храмовете са разделени на три основни групи - северна, източна и южна.

Северната група е най-близка до центъра на града, 5-10 минути пеша. Лесна за обхождане, в нея се намира и най-впечатляващия храм - Шитаунг Пая, или храмът с 80 000 изображения на Буда. Източната група е на около 35 минути пеша, но си заслужава да се види Котаунг Пая - където синът на краля издигнал Шитаунг Пая е опитал да засенчи баща си с храм, в който могат да се видят 100 000 изображения на Буда. Южната група е най-трудно достъпна, но предоставя подходящо за посрещане на изгрева - най-високо разположеният храм в областта Шуетаунг Пая.

разпадащ се храм

Туристическият престой в селото обикновено е 2-3 дена, но истината е, че човек може да прекара и седмица само в разглеждане на многобройните храмове. Някой са добре запазени, други реставрирани, а има и много, които са все още покрити със зеленина или полуразрушени и разходките до тях те карат да се чувстваш като първия изследовател на отдавна изгубена цивилизация.

Пазарът

Може би няма да си купите от непознатите плодове и зеленчуци, сушени или сурови риби и кудкудякащи пилета, но може да се потопите в атмосферата на селския пазар и да наблюдавате отблизо всекидневието на местните бирманци.

Пазарът в Мрау У

Градът днес

Споменатите храмове са единствения паметник от някогашната велика империя - днес повечето жители на града живеят в сламени колиби, само две улици са асфалтирани, канализация няма, а елекричеството най-често идва от соларни батерии свързани към стари акумулатори. Водата се вади от кладенци, по-често с менци, отколкото с туби. Отоплението и готвенето са на огън, което е и една от причините за сутрешните мъгли.

Някогашната голяма река, захваната в канали и изкуствени езера, носила флота от над 10 000 военни кораба, сега е използвана предимно от товарни лодки и от време на време някоя пътническа, носеща малка група туристи.

Мрау У днес
Дестинации: