Измами и шашми в Тайланд

16 август 2017, 9:57
Измами в Тайланд

Огромната част от хората в Тайланд са мили, усмихнати, честни, позитивно настроени към туристите и спазват законите - писани и морални. Безспорно, Тайланд е едно от най-безопасните места в Азия, но въпреки това, човек, ако не внимава може да стане жертва на измамници. Някои от шашмите са популярни и в други държави, но има и малък брой уникални схеми, разработени от изобретателни тайландци, изпитани във времето и развити до съвършенство. Ако планирате пътешествие до страната на усмивките, тази статия ще ви помогне да избегнете потенциални неприятни ситуации, като например...

Дворецът е затворен

Дворецът е затворен

В последните години тази измама се среща все по-рядко, но определено е тайландска класика. Покрай Кралският дворец в Бангкок е възможно да срещнете любезен, спретнат, усмихнат мъж в униформа, който на добър английски ще ви обясни, че днес (или за следващите 3-4 часа) двореца е затворен по религиозни причини. Тук е мястото да се усмихнете и да продължите смело към тази ключова забележителност на града, двореца не е затворен. Ако продължите разговора, официално изглеждащият човек ще ви попита за плановете ви и ще предложи различни варианти за запълване на времето, той любезно ще съдейства като ви заведе до следващата точка от плана или ви уреди транспорт. Възможните продължения са няколко, описани по-долу - "безплатен" тур с тук-тук, купуване на скъпоценни камъни и т.н.

Рубини, сапфири и диаманти с голяма отстъпка

Рубини, сапфири и диаманти с голяма отстъпка

Дали по препоръка на случаен любезен човек покрай туристическите забележителности или по настояване на шофьора на тук-тук се оказвате в магазин за скъпоценни камъни. О, чудо - днес е "Празника на сапфирения буда" или "Денят на рубините" и имате невероятният късмет да се озовете точно там, точно днес, защото и без това евтините скъпоценни камъни в Тайланд само сега са на половин цена или без данък. Не разбирате нищо от скъпоценни камъни? Няма проблем, продавачите ще ви обяснят всичко, което ви е нужно и ще ви разкажат истории на други късметлии като вас, които са купили камъни от тях и са ги продали по-късно в собствената си държава с голяма печалба. Възможно е да ви покажат и благодарствени писма и снимки от други клиенти на магазина, естествено всичко е лъжа. Най-често каквото и да купите няма да го получите веднага, но ще включат безплатна доставка в сделката. Вкъщи или няма да получите нищо или в най-добрият случай ще получите пакетче шарени камъчета с цена стотици пъти по-ниска от това, което сте платили.

Костюм по поръчка

Костюм по поръчка

Вариация на горната измама е често срещана в някои шивашки ателиета. Отново по препоръка на "случаен" човек или като случайна спирка от тура се оказвате в магазин за платове, където шият костюми по поръчка. С демонстрация на качествени материали, перфектно изработени мостри и ниски цени ще се опитат да ви примамят да поръчате поне един костюм или рокля за себе си. Естествено, ще трябва да заплатите всичко на място. Без значение колко дни имате още от почивката ви в Тайланд, те няма да са достатъчни и ще получите поръчката си по пощата вкъщи. Там изненадата няма да е приятна - дори да получите нещо, то ще е силно разочароващо.

Тук искам да отбележа, че в Тайланд има много добри шивачи, които предлагат качествени услуги на примамливи цени. Много хора предпочитат луксозен костюм по поръчка от там пред нисък клас от магазина вкъщи за същите пари. Честните шивачи няма да ви накарат да платите всичко предварително (може да поискат малък депозит) и ще ви дадат възможност да получите готовия костюм на място, да го пробвате и ако има нужда да се направят корекции - всичко това преди да платите цялата сума.

Безплатен или твърде скъп тур с тук-тук

Безплатен или твърде скъп тур с тук-тук

Модифицираните моторчета, които могат да возят по няколко човека са от популярните атракции в Тайланд. Возенето на тук-тук може да е приятна емоция и евтин начин за придвижване, но има вероятност вместо просто да ви закара където трябва, да се опитат да ви "прекарат".

 • Твърде скъпо - ако не се договорите предварително за цената, когато стигнете до целта си може да ви бъде поискана огромна сума. Дори след спорове и викане на полиция да намалите цената на половина, пак ще бъде пъти повече от нормалната стойност. Затова винаги, преди да се качите се разберете с шофьора за цената.
 • Твърде евтино - ако по каквато и да е причина ви предлагат голяма обиколка с тук-тук за съвсем малка сума или за без пари, тогава със сигурност ви очакват нежелани спирки. Например, шивашки ателиета, бижутерски магазини, туристически агенции и т.н., които ще се опитат да ви измамят по един или друг начин.
 • Не искайте съвет - ако поискате шофьора на тук-тук (или на такси) да ви закара до бар/ресторант/хотел или каквото и да е по негова препоръка, ще се озовете на място с надути цени (и най-вероятно лошо качество), където шофьорите получават комисионна за всеки доставен турист.

Таксита-измамници

Таксита-измамници

Таксиметровите шофьори по цял свят са опасност за туристите, Тайланд не прави изключение. Ето за какво да внимавате, когато използвате такси:

 • Без брояч - най-добре преди да се качите потвърдете - "Meter?". Ако шофьорът ви обяснява, че брояча е развален или просто настоява за уговорена цена - най-добре опитайте с друга кола. Стандартните тарифи са доста приемливи и могат да бъдат по-изгодни дори от използването на градски транспорт. Цената, показана от устройството е обща - включва всички пътници и багаж, данъци и такси - не се хващайте на лъжата, че това е цена на човек. Магистралните такси се плащат отделно, обикновено са около 20 B на бариера.
 • Предварително потвърдете цената - ако все пак се налага да използвате такси без брояч, задължително потвърдете цената преди да се качите и да натоварите куфарите си в колата. Пояснете дали са включени и магистралните такси. От летището в Бангкок такситата имат твърдо определени тарифи до различните зони на града, като цената включва всичко.

Повреденият джет

Повреденият джет

Сценария, по който се развива една от най-опасните измами в Азия е следният: жертвата взима под наем джет на плажа. След определеното време забавления във водата при изкарването на машината се откриват щети - драскотини, пукнатини или по-сериозни проблеми, за които естествено е обвинен клиента, а всъщност са били там преди това. Веднага започва искането на пари за покриване на разходите по ремонт - от няколко стотин до няколко хиляди долара. При отказ следват сериозни заплахи, скупчване на силно ядосани тайландци, някои от които може да извадят пистолет или нож, за да бъдат по-убедителни. Ако потърсите съдействие от полицията най-вероятно ще дойде корумпиран полицай, който е част от измамата. С негова "помощ" може да бъде свалена цената, но все пак трябва да се реазделите с не малко пари.

Тук някои хора (обикновено млади мъже в добра форма) правят грешката да подценят малките и слаби тайландци и да решат да се измъкнат от ситуацията с физическо надмощие. Това е огромна грешка - никога, по никакъв начин не нападайте тайландец в неговата държава - може да изглеждат безобидни, но за отрицателно време ще се намерят достатъчно да защитят сънародника си.

Преди време гледах много показателно видео по случая. Жертвата на тази измама в случая бяха група от 8 морски пехотинци от американската армия - всичките големи, здрави момчета. Отказвайки да платят "щетите" обстановката се нажежи и изглеждаше, че отива към физическа разправа - срещу тях бяха 6-7 тайландци. За щастие някой успя да извика командира на пехотинците навреме, който разбра какво става веднага като пристигна. Не знам дали някои от тях очакваха той да извика останалите пехотинци и да ги подкрепи, но командира строи войниците си, наред им да платят каквото трябва и след 3 минути всичките военни си тръгнаха от плажа.

Най-лесният начин за избягване на такива неприятности е да не взимате джет под наем, но ако много държите - огледайте го старателно преди да го вкарате във водата, снимайте абсолютно всяка драскотинка или най-добре направете видео, където заедно с човека, който събира парите инспектирате джета.

Измами с пари

Измами с пари
 • Фалшиви банкноти - по цял свят туристите са изложени на този риск - вместо истински пари да получат хартийки без стойност при обмяна на валутата или при получаване на ресто. Запознайте се с особеностите на банкнотите, особено на тези от 1000 B и обменяйте пари в банкови клонове или прилично изглеждащи обменни бюра, никога от хора на улицата.
 • Грешно ресто - най-често в нощните заведения при плащане с банкнота от 1000 B може да получите ресто като от 500. За да няма такива недоразумения при подване на банкнотата потвърдете със сервитьорката, че давате 1000, а не 500, в някои заведения дори го отбелязват на сметката. При по-малки суми също може да се получи "недоразумение" - просто проверявайте рестото си веднага на място.
 • Плащане предварително - никога не плащайте услуга преди да сте я получили - било то превоз с такси, масаж, шиене на костюм или друго. В тази статия вече споменах няколко конкретни примера, но това правило важи за всичко и навсякъде.
 • Джебчии - срещат се навсякъде по света, в Тайланд са рядкост, но все пак ги има. Пари, телефони и други ценности дръжте под око, особено в градски транспорт и места с много хора, като пазари например.
 • Джебчии с екстри - по-изобретателни джебчии напръскват тайно жертвата с нещо, което прилича на оцвъкано от пиле. Веднага се намира някой, който докато ужким помага на жертвата да се избърше всъщност краде неща от джобовете.
 • Храна за птици - минимални финансови загуби, но въпреки това е неприятно преживяване. Обикновено възрастна жена подава пакетче с храна за птици, при отказ набутва пакетчето ръцете на жертвата и го къса. Това е придружено с изрази като "Happy New Year" и "For good luck!". След като семената са разсипани по земята (за радост на дебнещите наоколо гълъби) започва настояване за заплащане - обикновено малка сума, 20 или 40 B. Най-добре е да избегнете какъвто и да е досег с пакетчето храна и във всички случаи - твърдо отказвайте да платите.

Секс шоу - капан

Секс шоу

В зоните с Go-Go барове и най-вече в Патпонг на улицата ще ви предложат "меню" със секс-шоу включващо много уникални трикове. Ако проявите интерес ще ви отведат в безименен, неподдържан бар някъде на втори етаж. Ще ви примамят със супер ниски цени или увещания от типа "Ако не ви хареса - безплатно". При поръчване на напитки няма да получите сметка, самото шоу най-вероятно ще бъде разочароващо, а на излизане ще ви бъде поискана огромна сума - може да надвишава $1000. Обикновено след уговорки може да намалят цената до $100-$200 на човек. Естествено при отказ стои заплахата от физическа разправа. Най-добре избягвайте такива заведения, има предостатъчно нормални заведения - с вход на първия етаж, имена и менюта.

Финални мисли

Описаните тук ситуации далеч не изчерпват всички възможности човек да изгуби пари в Тайланд. Изобретателността на измамниците няма граници, но с малко проява на здрав разум и внимание ще може да се насладите на почивката си без проблеми. Ето още няколко съвета:

 • Не взимайте скъпи бижута, часовници и т.н. на почивката - няма нужда да привличате излишно внимание.
 • Използвайте сейфа в хотелската стая за документи, пари, ценности и скъпи телефони, таблети и т.н., а в джоба си носете само необходимото за момента.
 • На въпроси от типа дали сте за първи път в Тайланд винаги отговаряйте, че сте посещавали държавата няколко пъти преди това. Така е по-малко вероятно да се опитат да ви излъжат.
 • Полицаите може да са корумпирани и да участват в схемата, възможно е да не получите очакваното разбиране от тях в случай на нужда.
 • И не забравяйте, че:

Ако нещо звучи твърде хубаво за да е истина - най-вероятно не е.

За всеки случай - номера за спешни случаи в Тайланд

За Телефон
Туристическа полиция 1155
Полиция 191
Спешна медицинска помощ 1554
Пожарна 199
Етикети:
Дестинации: