25 от най-популярните сувенири

18 август 2017, 3:17
25 от най-популярните сувенири

Неизменна част от всяко пътуване са моментите, в които избираме сувенири. Какво си вземат най-често пътешествениците за спомен от всяка страна? Ето отговори за няколко страни от различни части на света:

1. Матрьошка, Русия

матрьошка

Всички са виждали и познават тази дървена играчка, изобразяваща обикновено стилизирана женска фигура. Играчката се отваря по средата и вътре се открива следваща, по-малка, но със същата форма, фигурка. Обикновено матрьошката се състои от 7 елемента. Играчката е много популярна, позната е по цял свят и се е превърнала във символ на руското изкуство.

2. Статуетка на сумо борец, Япония

сумо борец

Япония е известна с множество феномени, в това число и сумото. Така че е нормално, такива сувенири да се срещат на всяка крачка там.

3. Халба с изображение на Дракула, Румъния

изображение на Дракула

Когато се каже "Румъния", първото нещо, което изниква в съзнанието ни е "вампир" или "граф Дракула", т.е. Влад III Дракула, наричан и с прозвището Цепеш. Местните сергии са заляти с различни сувенири с неговия лик.

4. Термометър във вид на Великата Китайска стена, Китай

Великата Китайска стена

Този популярен сувенир има двойна функция - спомен от пътуването, едновременно показващ метеорологичните условия в дома ни.

5.Отварачка с лика на папата, Ватикана

лика на папата

Всеки знае, че Ватиканът е седалището на Негово Светейшество и посещението на този малък анклав в рамките на Рим оставя незабравими спомени. Образът на папата е навсякъде, дори върху такива "светски" предмети.

6. Статуетка на фараон, Египет

Статуетка на фараон

Пирамиди, сфинкс, камили, фараони - човек не трябва да си тръгва от Египет без поне един такъв сувенир.

7. Статуетка на Христос Спасителя, Бразилия

Статуетка на Христос Спасителя

Тридесетметровата статуя на Христос се извисява на хълм над Рио де Жанейро и е една от най-емблематичните забележителности в цяла Бразилия. Умалени нейни копия могат да се закупят във всеки магазин за сувенири.

8. Фигурка на Голем, Чехия

Голем

Голем е същество, направено от нежива материя и одухотворено от човека, съгласно юдейския фолклор. Най-известният голем в европейската култура е този от едноименния роман на австриеца Густав Майринк от 1915-а. В книгата се преразказва „реалната“ история на пражкия равин Юда Льов Бен Бецалел от 16 век, а именно как той сътворил с помощта на магията и алхимията Голем, за да има кой да брани еврейското гето от погроми.

9. Ключодържател с Айфеловата кула, Франция

Айфеловата кула

Никоя класация на сувенирите не би била пълна без "майката" на всички подаръци - Айфеловата кула. Предлага се във всякакви размери и превъплъщения - макети, статуетки, ключодържатели и какво ли още не.

10. Кен с мъгла от Сан Франциско, САЩ

Кен с мъгла

В Сан Франциско, Калифорния има две емблематични неща, които задължително трябва да се видят - мостът Golden Gate и мъглата. Затова много популярен сувенир е консерва с мъгла - така получавате и двете: едното вътре, а другото на етикета отвън.

11. Макет на двуетажен автобус, Великобритания

двуетажен автобус

Освен световноизвестните забележителности на Лондон като Биг Бен, Тауър бридж, Бъкингамския дворец, Лондонското око, има още нещо, което всеки турист трябва да види, да фотографира и да си вземе за спомен - емблематичния червен двуетажен автобус.

12. Звънец за крави, Швейцария

Звънец за крави

Въпреки че Швейцария е малка страна, има много неща, с които е известна. Швейцарско ножче, шоколад, часовници - всичко това е познато по цял свят. Но като сувенир и подарък най-атрактивни са декоративните звънци, които висят на вратовете на швейцарските крави.

13. Оцветен череп, Мексико

боядисани цветни черепи

Тези боядисани цветни черепи са най-популярните сувенири в Мексико. Те са свързани с деня на мъртвите - традиционен мексикански празник, който се чества в цялата страна.

14. Сламена шапка, Тайланд

Сламена шапка

През последните години Тайланд става все по-популярна азиатска дестинация, привличаща милиони туристи от цял свят. Много популярен сувенир е традиционната сламена шапка.

15. Лампа "Планината Ръшмор", Южна Дакота, САЩ

Планината Ръшмор

Щатът Южна Дакота е сред най-популярните американски дестинации и именно там се намира една забележителност, известна в целия свят. Мемориалният комплекс "Планината Ръшмор" символизира първите 130 години от историята на САЩ. В гранитната скала са издялани лицата на 4 американски президенти - Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

16. Бонбони "Моцарткугел", Австрия

Моцарткугел

Кръстени в чест на Волфганг Амадеус Моцарт, един от най-великите композитори в историята, тези бонбони са изкушаващо съчетание на сладък марципан, нуга и тъмен шоколад. Този сладък деликатес е най-популярният сувенир в родината на Моцарт.

17. Фигурка на слон, Индия

Фигурка на слон

Много хора колекционират фигурки на слонове, а в Индия това е най-популярният сувенир. Тук изобилства от изрисувани статуетки на слон с най-различни размери и шарки.

18. Малтийски кръст, Малта

Малтийски кръст

Като част от малтийския флаг, малтийският кръст е един от най-важните национални символи на страната. Във всички магазини за сувенири може да закупи в най-различни варианти, но най-популярен е кръст, изработен от бял варовик, който е типичен материал за тази малка средиземноморска страна.

19. Шлем с викингски рога, Швеция

Шлем с викингски рога

Швеция, където са живяли викингите, все още е запазен култът към средновековните вòйни и мореплаватели. Не е изненадващо, че шлемът с викингски рога е един от най-популярните сувенири, който туристите отнасят със себе си от скандинавската страна.

20. Фигурка на танцьорка, Хавай

Фигурка на танцьорка

Красивите Хавайски острови се славят със слънце, кристално чиста вода, великолепни плажове и разбира се, екзотичните хула танцьорки с гирлянди от цветя.

21. Копие на Бранденбургската врата, Берлин, Германия

Бранденбургската врата

Изградената през 18 в. неокласическа триумфална арка, е емблематична забележителност на Берлин, която привлича туристи от всички краища на света. От 13 август 1961 г. вратата е част от берлинската стена и проходът е преграден. На 9 ноември 1989 година под напора на вятъра на промяната стената пада и минаването през "портата на света" отново е свободен. Бранденбургската врата остава най-яркият символ на Желязната завеса и на Студената война.

22. Кленов сироп, Канада

Кленов сироп

Канада е най-големият производител на кленов сироп в света и не случайно кленовият лист украсява националния флаг на страната. Така че най-оригиналният канадски сувенир е кленов сироп в бутилка във формата на кленово листо.

23. Дървени обувки, Холандия

Дървени обувки

В Холандия има голямо изобилие от емблематични сувенири - вятърни мелници, лалета, сирена. Но има нещо, което е много по-важно и култово - това са изрисуваните дървени обувки.

24. Запалка от скротум на кенгуру, Австралия

кенгуру

Кенгуруто е най-популярното животно в Австралия и един от символите на страната. Така че не е изненадващо, че голяма част от сувенирите там са свързани с него, та дори и запалки и ключодържатели от скротума на животното.

25. Статуетка на Малката русалка, Дания

Малката русалка

Датският писател Ханс Кристиан Андерсен е авторът на приказката "Малката русалка" и в Копенхаген има статуя на героинята. Това е една от най-големите атракции на града и на цялата страна. Естествено, миниатюрните копия на статуята са във всеки магазин за сувенири.

Етикети:
Източник
fishki.net