10 древни чудеса, които все още остават загадка

28 август 2017, 3:19
10 древни чудеса, които все още остават загадка

През цялата човешка история, цивилизации са се зараждали и са изчезвали безброй пъти. Днес антрополози и археолози се опитват да сглобят хронологията на възхода и падението на цивилизациите. При това често се натъкват на тайни, които не могат да бъдат разкрити.

1. Незавършения обелиск в Египет

Незавършения обелиск в Египет

Този обелиск първоначално е започнат да се издълбава направо в скала в северната част на гранитна каменоломна близо до Асуан, Древен Египет. Скалата започва да се напуква и затова той е оставен в това състояние, недовършен. Някои учени смятат, че изграждането му е преустановено по заповед на фараона Хатшепсут. Размерът му е потресаващ. Той е двойно по-голям от останалите - висок е около 42 м, а теглото му е 1200 тона.

2. Дварка - митичният град в Индия

Дварка - митичният град в Индия

Дварка е един от най-старите градове в Индия. Сензационното откритие на индийските археолози на потъналия градски комплекс в Камбайския залив в Индия е обявено на 19 май 2001 г. Градът се намира на дълбочина между 25 и 40 метра и на до 40 километра от съвременното крайбрежие, дълъг е 9 километра и два - широк. Науката за залетите територии категорично доказва, че заливът е бил наводнен в доста кратък отрязък от време преди 7700 – 6900 години. Резултатите от солидни проучвания потвърждават твърденията, че там наистина има обширни руини, които са дело на човешка ръка. Профилите на дъното разкриват големи и добре оформени основи на структури и стени с височина 3 метра. Много от архитектурните елементи са останали недокоснати.

3. Долмен Менга, Испания

Долмен Менга, Испания

Долменът Менга се намира в близост до град Антекера, в испанската провинция Малага. Датира се около трето хилядолетие пр.н.е. и представлява голям мегалитен курган. От огромни каменни блокове с тегло до 180 т. са изградени редове от погребални камери. При откриването на тази гробница през 19 век археолозите намират вътре няколкостотин скелета. Археолози смятат, че това е най-голямата подобна структура в Европа.

4. Джгантия, Малта

Джгантия

Джгантия, (което означава „Кулата на Гиганта“) е мегалитен храмов комплекс, изграден през епохата на неолита на средиземноморския остров Гозо (част от Малтийския архипелаг). Джгантия е един от най-ранните самостоятелно стоящи градежи на Земята. Изграждането през различните фази на строителство е датирано 3600-2500 г.пр.Хр., което прави храмовите постройки по-ранни от Египетските пирамиди. Комплексът представлява два гигантски храма, заобиколени от обща каменна стена. Смята се, че храмът е построен за празника на плодородието. На територията му са открити много статуетки, свързани с култа на плодородието. Според някои легенди храновете са изградени от жена-гигант, която се хранела само с мед и бакла.

5. Подводен монумент Йонагуни, Япония

Подводен монумент Йонагуни

Йонагуни представлява огромен мегалитен комплекс край бреговете на остров Йонагуни, най-южния от групата японски острови Рюкю. През 1986 г. водолазът Кихачиро Аратаке забелязал странна структура на дълбочина около 25 метра. Бил смаян от огромна правоъгълна структура (с идеални 90-градусови ъгли), прави стени, стълби, колони и стъпаловидни пирамиди. В центъра на комплекса се издигала постройка с височина 42-43 м (колкото 5-етажна сграда) и с основи 183 на 150 м. Огромният каменен монумент се състоял от идеално гладки плоски платформи и тераси с необичайни форми.

Засега произходът и естеството на монумента са предмет на спорове и не е установено със сигурност дали е природно или човешко творение или комбинация от двете. Архитектурните образувания напомнят на пирамидите в древен Шумер. Многото правилни геометрични форми навеждат на мисълта, че това е по-скоро сътворено от човешка ръка и са изградени около 10 000 г.пр.н.е.

6. Каменни глави на олмеките, Мексико

Каменни глави на олмеките

Олмеките са развита древна мезоамериканска индианска племенна общност, оказала голямо влияние върху по-късните култури, като ацтеките и маите. Цивилизацията им процъфтява в югоизточната част на днешния мексикански щат Веракрус. Възниква около 1600-1500 г. пр.н.е. в и съществува около хиляда години – до 400 година пр.н.е. Олмеките са били изключително талантливи и изискани художници и скулптори и са оставили множество статуи, стели (издълбани каменни монолити), маски и малки фигурки, изработени от нефрит.

Най-известните творения на олмеките са гигантските каменни глави - най-малко седемнадесет монументални скулпрури на човешки глави, оформени от огромни базалтови късове. Възрастта им е поне 3000 години. Засега културата на олмеките е най-ранната известна в Америка. Въпросът за възникването и произхода ѝ е дискутиран в продължение на десетилетия, като е предмет на многобройни спекулации и хипотези.

7. Гьобекли тепе, Турция

Гьобекли тепе

Гьобекли тепе е археологически комплекс от неолитната епоха, разположен на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа (предишно име Урфа, древната Едеса), в южна Турция. Това е най-древният мегалит в света. Възрастта му е поне 12000 години, не по-малко от IX хилядолетие пр.н.е, т.е. 6000 години преди Стоунхендж. Градежът има кръгла форма (концентрични окръжности, броят на които достига до 20) с релефи на каменните колони, предствляващи обикновено някакви животни. Археологическите находки в Гьобекли тепе променят революционно представите за ранния неолит в Близкия изток.

Известен е на археолозите още от началото на 1960-те години, но не се е знаела истинската му значимост. Едва след като през 1994 г. местен овчар разкопава една от колоните и открива релеф на странно животно, започват разкопки, организирани от Немския археологически институти с музея в Шанлъурфа. Скоро става ясно, че се касае за находки от каменния век. Досега са разкопани само 5% от целия комплекс.

8. Карнакски камъни, Франция

Карнакски камъни

Карнакските камъни е названието на най-голямото в света струпване на мегалитни съоръжения около френския град Карнак в Бретан. Комплексът мегалити включва алеи от менхири, долмени, кургани - над 3 000 праисторически мегалита, изсечени от местни скали.

Тези камъни са от периода на неолита, вероятно 3300 г. пр.н.е., макар да е възможно някои да са от 4500 г.пр.н.е. Каменните редици са разделени в 3 главни групи – Менек, Кермарио и Керлескан, които вероятно са принадлежали към една обща група, която е била разделена.

Менек

Менек се състои от 12 редици от единични камъни на площ 1165 на 100 метра, които може би са част от каменни кръгове. Малко по на изток е разположена групата Кермарио (Къщата на мъртвите). Тя се състои от 1029 камъка, подредени в 10 колони с височина до 1.3 м. Групата Керлескан се състои от 555 по-малки камъка и се намира в източния край на другите два обекта. Камъните са подредени в 13 линии и са дълги по 800 м. В най-западната част, където камъните са най-високи, е оформен каменен кръг от 39 камъка. В северната част също съществуват данни за наличието на кръг.

В продължение на столетия не е обръщано особено внимание на тези мегалити, някои са били използвани за строителни материали или пещи или просто разчиствани. В Бретан съществува легендата според която вълшебникът Мерлин превръща в стройни каменни редове римските легиони. Християнската версия на легендата е, че това са езичници, превърнати в камъни от папа Корнелий.

9. Гигантски гранитни топки, Коста Рика

Гигантски гранитни топки

Една от най-странните загадки в археологията била открита през 1930 г. в тропическите джунгли около делтата на река Дикиз, югозападната част на Коста Рика. Документирани са около 300 каменни топки с вариращи размери от няколко сантиметра до над 2 метра в диаметър. Някои от тях имат тегло над 16 тона и са направени от гранодиорит – твърда магмена скала. Сферите били разположени както единично, така и в групи - от по три до петдесет в група, като някои от групите образували правилни геометрични фигури. Известни са и като "топките за игра на боговете". Дълго време се е смятало, че те са продукт на вулканична дейност. Най-вероятно, обаче, представляват монументални скулптори, създадени от човешка ръка. Но за какво точно са служели тези каменни топки, все още никой не знае.

10. Моаите на Великденския остров, Чили

Моаите на Великденския остров

Великденският остров (наричан още Рапа Нуи и Пасха) се намира в южната част на Тихия океан на около 3600 км западно от крайбрежието на Чили и е едно от най-изолираните места на планетата. Най-популярната негова загадка са прословутите моаи – причудливи каменни статуи с големи глави, „кацнали“ върху целия остров. Открити са почти 900 такива, с различни физиономии, размери и тегло – най-големите достигат удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона. Още по-любопитно е, че в каменна кариера на острова са намерени още недовършени статуи. Има много спекулации относно предназначението на каменните фигури и ролята им за древната цивилизация, но и до ден днешен моаите остават загадка.

Източник
fishki.net