8-те най-необичайни езера на планетата

4 септември 2017, 4:54
8-те най-необичайни езера на планетата

В света има огромен брой езера, и повечето от тях много си приличат. Но има и такива, които са по своему уникални и изненадват хората с вида си.

Езерата Кели Муту

Езерата Кели Муту

Разположени са във вулкана на о. Флорес (височина 1639 м), част от индонезийските Източни Малки острови. За последно вулканът е изригнал през 1968 г, след което не е давал признаци на активност. След изригването се образували падини, в които се събира вода и оформя днешните три езера. Те не просто са разноцветни, а постоянно променят цвета си. Днес може да са тюркоазени, след което да станат червени, а след това – зелени, червено кафяви, дори черни. При това водите на всяко от тях е със собствен ритъм на оцветяване, независим от останалите. Тази променливост на цвета на водата се обяснява с разтворените в нея различни минерали и химическите взаимодействия между тях.

Езеро Нгакоро

Езеро Нгакоро

Това езеро се намира на северния остров на Нова Зеландия. То е постоянно светлозелено. Зеленият му цвят се дължи на високота съдържание на сяра и железни окиси.

Петцветното езеро

Петцветното езеро

Намира се в центъра на националния парк Джиузхаигоу, Китай. То е изключително поради факта, че сменя цветовете си. Понякога е жълто, понякога е маслено зелено, но през по-голямата част от времето е тюркоазено синьо. Като цяло остава мистерия за хората, защо и как сменя цветовете си. Друга странност около езерото е, че то никога не замръзва, дори и през зимата, когато всички други езера в парка замръзват. Удивителна е и уникалната прозрачност на водата, достигаща 40 метра.

Езеро Хилиър

Езеро Хилиър

Това езеро е разположено на остров Мидъл, който е най-големият от архипелага Решерш, близо до от южните брегове на Западна Австралия. Езерото е плитко и е с диаметър олоко 600 м. Оградено е от бели солни отлагания и тъмнозелени евкалиптови гори. Особеното за това езеро е, че цветът на водата в него е розов. Причината за цвета на водите му и до днес е загадка. Най-вероятното обяснение, според някои учени, е свързано с ниските концентрации на хранителни вещества и различни видове бактерии и водорасли, които са отговорни за розовия цвят на езерото.

Асфалтовото езеро Пич Лейк

Асфалтовото езеро Пич Лейк

Намира се в югозападната част на остров Тринидад в Карибско море. “Водите” му са всъщност от течен природен асфалт. На дълбочина достига до 80 метра и по приблизителни оценки съдържа над 6 милиона тона асфалт. В миналото битумът от езерото е използван за насмоляване на дървената обшивка на корабите. Днес Пич Лейк е превърнато в туристическа атракция.

Неоновото езеро

Неоновото езеро

"Неоново езеро" наричат сега езеро Джипсленд, което се намира в Австралия и е едно от Джипслендските езера. С какво, всъщност, е уникално то? Ами с това, че неочаквано е започнало да свети в тъмнината с „луминисцентна” светлина. Това удивително и необичайно рядко явление на природата се наричa биолуминисценция, Светенето вероятно се дължи на живеещите в езерото микроорганизми или на бързия растеж на някои водорасли.

Киселинното езеро

Киселинното езеро

На Земята има много от така наречените "мъртви" езера. Сицилианското Езеро на смъртта се смята за едно от най-отровните и опасни водохранилища на Земята. Неговият химически състав включва рекордно количество сярна киселина, която постоянно се влива в него от два подземни източника. Особено популярна е историята за сицилианската мафия, която използвала езерото за своите престъпни цели. Дали това е така, или не, е трудно да се каже. При всички случаи силната киселина на езерото разяжда всичко, което попада в него. Затова наоколо няма никаква растителност и никакви животни, даже птиците не прелитат над езерото.

Езеро Ретба

Езеро Ретба

Този нестандартен природен феномен е разположен на полуостров Кап Вер, на около 30 мили североизточно от сенегалската столица Дакар. През 70-те години на миналия век, тежка суша в Сенегал е довела до значително намаляване на нивото на езерото. Поради увеличаването на концентрацията на сол, животните измрели, а водата придобила необичаен розов оттенък, дължащ се на цианобактерия. Цветът на езерото зависи от времето и е особено наситен по време на сухия сезон. В допълнение към своя необичаен цвят, езерото има още една особеност - то е с необичайно висока концентрация на сол - повече от 40%, 1,5-2 пъти по-висока, отколкото Мъртво море.

Източник
fishki.net