Никога не прави тези 10 неща в Тайланд

21 септември 2017, 13:26
Никога не прави тези 10 неща в Тайланд

Слънчевите и усмихнати жители на Тайланд са от основните фактори, които правят страната страхотно място за много видове почивка. На нас като туристи много неща са ни простени, но все пак е желателно човек да се запознае с няколко ключови културни особености преди да посети страната на усмивките. Нарушаването на някои от тези правила може да бъде прието просто като обида, но други могат да ви докарат в сериозни неприятности със закона, затова прочетете този списък от 10 неща, които никога да не правите в Тайланд.

Неподходящо облекло

Неподходящо облекло

За посещение на храмовете има изисквания към облеклото, които варират за различните храмове. Общите са подобни на това, което се смята за прилично при посещение на църква - без изрязани потници, дълбоки деколтета, мини поли и т.н. и в някои будистки храмове може да се наложи старателно да покриете раменете и коленете си.

Много хора, обаче, се учудват как в тропическа държава не е прието да се ходи с оскъдни дрехи във всекидневието. Само по шорти може да стоите на плажа, но ако тръгнете към хотела по бански, демонстрирайки плочки (или бирено коремче - кой каквото има), на това местните ще гледат с много лошо око. В райони, където по-рядко се срещат туристи дори мъж по потник ще учуди неприятно тайландците. Обърнете внимание как се обличат местните - това ще ви даде добра индикация какво се смята за приемливо облекло.

Без интимност на публични места

Без интимност на публични места

Тайландците не са свикнали да изразяват чувствата си на публични места. Дори за модерния тайландец близост между партньори може да се демонстрира с най-много дръжане за ръка. Ако можете да запазите страстните целувки и натискането за в хотелската стая, това ще спести неприятни емоции за хората около вас.

Неуважение към Краля и Кралското семейство

Никога и по никакъв начин недейте да говорите или изявявате негативно отношение към актуалния монарх, други членове на семейството му или бивши владетели. Това е престъпление, а полицията прилага съответните закони с пълна сила и има не малко хора (и тайландци и туристи), които са стигнали до затвор заради някоя непремерена дума. Дори да не се стигне до там, може съвсем лесно да обидите изключително силно всеки нормален жител на страната. Кралят има статут на почти божество, всеки дом, офис, заведение и т.н. има негова снимка, обикновено на най-почетно място. Най-лесно е да избягвате теми свързани с краля или политиката изцяло.

Любопитен факт: Преди всеки филм в киното (след рекламите) се прожектира кратко видео в чест на Краля, като поведението е като при изпълнение на химн - на крака и в мълчание - задължително за всички.

Неуважение към парите

Неуважение към парите

Това е почти пряко следствие от предната точка, защото всяка банкнота и монета има лика на краля. Парите обикновено се държат подредени по стойност, сгънати най-много на две и по възможност с лика на краля в една и съща посока. Това са по-малко важни моменти, най-важното е да не се опитвате да захванете изпаднала монета или банкнота с крак! Това е голямо неуважение, а защо - прочети малко по-долу.

Използване на краката

обувките - отвън

Според будистките вярвания, краката и най-вече стъпалата са най-нискота и нечиста част от тялото. Никога не посочвайте каквото и да било с крак, недейте да позиционирате ходилата си към хора, храмове, изображения на Буда и т.н., също не използвайте краката си за да подритнете нещо към някого или да затворите врата например.

Директна връзка с това имат и обувките - преди влизане в дом е задължително да свалите обувките си. Същото важи за храмове, а и за много места като масажни салони, лекарски кабинети, фризьорски салони и т.н. Най-лесно може да се ориентира човек по оставените обувки на вратата - ако вече има няколко чифта там, значи трябва да се събуете и вие.

Докосване по главата

Отново според гореспоменатите будистки вярвания, главата е най-възвишената, свещена и близка до Буда част от тялото. Затова е забранено да докосвате човек по главата - най-вероятно ще направи всичко да избегне докосването и при всички положения ще бъде обиден. За нас погалването на дете по главата е мил жест, но в Тайланд е нещо, което не трябва да правите.

Неуважение към монасите

Неуважение към монасите

Към будистките монаси хората имат огромно уважение - за тях има запазени места в градския транспорт, от тях не се изисква плащане на много места, винаги им се отстъпва ред и място. За жените е забранен всякакъв физически контакт с монасите - ако сте жена и има свободна седалка до монах недейте да сядате до него - това ще го принуди той да стане от мястото си.

Опит за Wai

Много бързо ще забележите, че тайландците не се поздравяват с ръкостискане (към нас, туристите, може да направят изключение). Традиционният тайландски поздрав се нарича wai и включва събиране на дланите пред тялото и лек поклон. Този прост на пръв поглед жест има много тънкости, които зависят от фактори като социално положение, пол и възраст на хората и други. Усвояването на всички тези подробности отнема време и най-често туристите нямат идея какво точно правят. Резултатът е почти гарантирано грешен wai, което може да бъде посрещнато в най-добрият случай с усмивка за усилието или по-негативно - неправилно изпълнен wai е по-лош от кофти ръкостискане. Най-добре недейте да опитвате въобще да поздравявате с wai, една усмивка винаги върши работа.

Викане

Тайландците са тихи хора и говоренето на висок глас за тях е непривично и неприятно. Използвайте нормалния си глас - подвиквне и крещене се смятат за лошо възпитание. Ако попаднете в ситуация, където ви се иска да се скарате с някого, отново най-добре се въздържайте от повишаване на тона. С викане няма да постигнете нищо хубаво и най-вероятно ще обидите човека повече с поведението си, отколкото с аргументите или мнението си.

Наркотици

Наркотици

Тайланд е известен с вълнуващ нощен живот в зоните с червените фенери и Full Moon партитата на Ко Пинян, където човек може да си помисли, че всичко е позволено. Това е огромна грешка, Тайланд има едни от най-строгите закони отнасящи се за наркотиците и полицията ги прилага с пълна сила. Да, дори една цигара марихуана може да стане причина за години престой в затвор, а тайландските затвори са още по-неприятно място и от българските. За по-големи количества, особено при обвинение в разпространение на наркотици наказанието може да бъде и смъртна присъда.

Избягването на такъв тип проблеми е лесно - придържайте се към легалните начини за забавление - има предостатъчно от тях, а дилърите подвикващи "Марихуана, кокаин?" подминавайте все едно не ги виждате.

Етикети:
Дестинации: