7 основни принципа на живота в Тайланд

18 май 2016, 2:01
7 основни принципа на живота в Тайланд

Към нас, туристите, тайландците изпитват смесени чувства. От една страна ние пълним техните курорти, а от друга, често нарушаваме правилата им, за което дори и не подозираме. За да разбете тайландската душа и да избегнете конфликти и санкции в страната на усмивките, ще ви помогне познаването на някои основни принципи на живота в Тайланд.

По време на отпуската си те стават монаси

Ако в лутащия се по улиците монах разпознаете своя съсед полицай - няма нищо странно. Човекът просто прекарва отпуската в полза на душата си. Да стане монах - за тайландеца това е колкото обичайно, толкова и временно занимание. Две седмици е минималната норма за всеки мъж, своеобразен преход към зрелостта, вместо казарма. Тайландската жена предпочита монашеско уединение и медитация, защото не е необходимо да бръсне главата си.

будистки монах

Те застиват, когато звучи националният химн

Държавният химн на Тайланд - това е вълшебен пулт за управляване на хората. Където и когато той зазвучи, тайландците спират всякаква работа и застават мирно. Химнът може да изненада туриста на най-неочаквани места: преди прожекцията на филм в салона, на автобусна спирка и даже насред улицата в разгара на вечерната търговия. Тогава гледката е като на филм, спрян на пауза.

деца слушат химна

Те задължително се усмихват

Ние възприемаме това като фалшива усмивка, а за тях това е висш пилотаж в овладяване на емоциите. Тайландците смятат, че нямат право със своите реакции да помрачават живота на друг човек и очакват същото от събеседниците си. Ако не се справяте, обвинявайте себе си. Такива хора автоматично отпадат от кръга на тайландските комуникации.

тайландска усмивка

Те не се занимават с проституция

Малко хора знаят, че въпреки своите гигантски мащаби и чудовищна популярност, сексиндустрията в Тайланд е абсолютно нелегална. Официално в Тайланд няма проституция (както не е имало в социалистическите държави). Ако попитате жителите на Патая: "Какви са тези момичета, които се разхождат с часове по брега на морето?", те ще ви отговорят с усмивка: "О, те съзерцават палмите".

проституция в Тайланд

Те са максимално толерантни

Кой се движи насреща ми - мъж или жена? Защо момченцето по бански е в женското отделение за плуване? Защо семейният ми колега отива на делова среща с мотопед със сърчица? Изненадвай се, само не сочи с пръст. В Тайланд, можете да бъдете който и каквото искате, никой няма да ви съди. Чуждата съдба не е ваша грижа. Като цяло всичко е "сабай" (всичко е наред).

винаги толерантни

Тях ги наблюдават

Всички жители и гости на Тайланд са под постоянно наблюдение. И не става дума за видеокамери. Отвсякъде те гледа светата троица - Буда, кралят и кралицата. И към всички трябва да проявявате уважение.

винаги ги наблюдават

При тях всичко е наред

Независимо какво им се случва, тайландците винаги казват "Сабай-сабай" (всичко е добре). Ако попитате тайландец: "А ако все пак е зле?", той с усмивка отговаря: "Ако е зле, направи така, че да стане добре. Не се получава? Тогава се отпусни и си кажи сабай-сабай".

всичко е наред
Дестинации:
Източник
fishki.net