Забележителностите на Мандалей

18 ноември 2017, 11:59
Забележителностите на Мандалей

Мандалей е вторият по големина град в Мианмар (Бурма) и последната имперска столица - до 1885 г, когато е превзет от англичаните.

Градът е едно от тези места, които не могат да се обиколят пеша - логическия център е императорският дворец, с неговата висока стена и ров пълен с вода, но дори само за да обиколите стената ще ви трябват поне 2 часа.

Някои смели туристи си взимат колела под наем, но разстоянията са големи, трафикът е хаотичен, улиците - прашни и задимени, слънцето силно, а указателни табели не съществуват. На много други места колелата са перфектното превозно средство, но тук рискът и неудобствата не си заслужават.

Най-добрият начин да разгледате градът и всичките му забележителности е или да ползвате таксита, или да си уредите организиран тур. Ако изберете опцията за такси - не забравяйте да се пазарите докато получите добра цена, а и да погледнете колата, с която потенциално ще ви развеждат - не искате да се окажете цял ден в раздрънкана каруца без климатик. В интернет и във всеки хотел има много варианти за организирани турове - разгледайте внимателно и изберете този, който ви допада най-много на вас - по време, пари, големина на групата.

Основните атракции, които не искате да изпускате в Мандалей са:

Дворецът (Mandalay Palace)

Дворецът

Оригиналният дворец е напълно разрушен по време на бомбардировките през Втората световна война. В рамките на дворцовата стена в момента се помещава военна база, а в центъра, където се е намирал самият дворец е издигната, поне на теория, точна негова реплика.

От няколкото врати по стената, само Източната може да се използва от туристи - там ще се наложи да оставите паспорта си, ще бъдете надлежно записани и ще получите карта-пропуск. С нея може да изминете пътя от стената до Двореца - около 1.5 км, но нищо повече. Всяко отклонение ще ви донесе проблеми с военните.

Репликата на Двореца се предполага, че е доста точна - направена е по снимки от преди войната. Интересно място да се посети, но за съжаление не е поддържано и е мръсно и запуснато. Ако отидете с по-ниски очаквания, е по-малко вероятно да останете разочаровани.

Дворецът в началото на миналия век
Дворецът в началото на миналия век

Манастирът на Златния Дворец - Шуенандау Кяунг (Golden Palace Monastery - Shwenandaw Kyaung)

Манастирът на Златния Дворец

Единствената сграда запазена от императорския дворец е впечатляващия манастир от тиково дърво Шуенандау. Последният император на Бурма решава да премести сградата извън рамките на двореца, защото не му допадала и това е единственото, която я спасява от бомбардировките, които унищожават останалата част от Двореца.

Манастирът е намира малко настрани от градската стена, отворен е безплатно за посетителите. Дърворезбата и изработката са нещо, което трудно може да видим създадено в наши дни.

Манастирът на Златния ДворецМанастирът на Златния Дворец

Пагодите Кутодау и Санда Муни и най-голямата книга в света (Kuthodaw Pagoda, Sanda Muni Paya)

Пагодите Кутодау и Санда Муни и най-голямата книга в света

Може би сте ти мислили, че най-голямата книга е написана в Европа, но всъщност тя е създадена в Мандалей през осемте години между 1860 и 1868 г и съдържа свещени писания на будизма. Книгата е изписана не на хартия, а на 730 еднометрови мраморни плочи, които са подредени в равни редици около пагодата Кутодау и още 1774 около съседната пагода - Санда Муни. Всяка плоча се помещава в малка колибка, специално направена за да я пази от ерозията на времето.

Пагодите Кутодау и Санда Муни и най-голямата книга в света

Текстът е на бирмански, по 80 до 100 реда на плоча - преписани от древни ръкописи на палмови листа. Малко след завършването й тогавашния крал на държавата дава задачата на група от 2400 монаси да прочетат цялото съдържание на глас, тази задача отнема почти 6 месеца непрекъснато четене.

Пагодата Санда Муни се отличава с голямо златно чеди. В нея се намира най-голямата желязна статуя на Буда в Мианмар - 18.5 тона, облицована с чисто злато.

Пагодите Кутодау и Санда Муни и най-голямата книга в света

 

Пагодите Кутодау и Санда Муни и най-голямата книга в света

Пагодата Махамуни (Mahamuni Pagoda)

Пагодата Махамуни

Този храм се намира на няколко километра от центъра и сам по себе си е впечатляващ - с характерната пищност на будистките пагоди, но основната причина за голямата му известност и за специалната почит, която получава от религиозните бирманци, е малка статуя на Буда, покрита със златни листа. За да засвидетелстват почитта си към Буда, вярващите посещаващи храма залепят тънки като цигарена хартия, малки златни листчета. Вековете, през които тази статуя е била обект на поклонение са я превърнали в топка от злато - слой дебел 15 см обвива плътно тялото на седналия Буда, като главата му остава недокосната.

Всеки ден в 4 часа сутринта, със специален ритуал монасите измиват златния Буда.

Пагодата Махамуни

Хълмът Мандалей (Mandalay Hill)

Хълмът Мандалей

Перфектното място за наблюдаване на залеза, този хълм се издига в единия край на Двореца. Можете да се качите до върха му с кола, но по-популярно е да тръгнете по една от многото пътеки към него пеша. Изкачването не е тежко, отнема 30-40 минути и се разкрива красива гледка. Както и на други места в Мианмар, за да извървите пътя към храма ще се наложи да събуете обувките си. Има нещо много специално в бавното издигане и босите стъпки по мраморната пътека, минавайки покрай закътани места за медитация и изящни храмове. Ако решите да го изкачвате пеша - вземете си достатъчно вода и торбичка за обувките.

Хълмът Мандалей

Ако искате да се насладите на залеза трябва да сте на върха поне час и половина преди него за да можете да заемете хубаво място за наблюдение. Мястото е много популярно измежду туристите и тълпите го заливат по това време.

Понякога може да срещнете будистки монаси, които искат да упражняват английския си с туристите - това е уникално преживяване, но все пак внимавайте, защото за съжаление може да попаднете и на фалшив монах-измамник. Дръжте личните си вещи близо до себе си и ако ви предлагат да ви заведат някъде или да си купите нещо - любезно откажете и се отдръпнете.

Хълмът Мандалей

Занаятчийски работилници

Изчукване на златни листчета
Изчукване на златни листчета

Ако изберете да разглеждате с организиран тур, почти сигурно е, че ще ви заведат да видите местни занаяти - ръчно тъкане с памук, коприна и лотус, изчукване на религиозните златни листчета, изработване на дървени лакирани статуетки и сандъчета. Всяка от работилниците, в които ще попаднете е малък капан за туристи, с по-малки или по-големи магазинчета, където може да си купите от ръчно изработените предмети и дрехи. Цените на тези места със сигурност ще са много по-високи отколкото, ако отидете до някой от пазарите, така че, не ви препоръчваме да се подлъгвате. Въпреки това, не се отказвайте от преживяването като цяло - наистина е интересно да се наблюдават майсторите, работата им е прецизна, а и уникална за района, когато дойде време да ви предлагат да си изберете нещо можете любезно да откажете, никой няма да ви притиска да направите покупка.

Тъкачки
Дестинации: