15 от най-грозните сгради в света

26 януари 2018, 3:17
15 от най-грозните сгради в света

Архитектурата, както всяко друго изкуство, е пълна не само с шедьоври, но и с много провали. Тук представяме няколко грандиозни провали - сгради по целия свят, чиито проекти е трябвало да бъдат отхвърлени, но това така и не се е случило. Още по-шокиращ е факта, че голяма част от тях са дело на международно признати архитекти.

15. First World Hotel, Паханг, Малайзия

First World Hotel, Паханг, Малайзия

Този тризвезден хотел със своите 7 351 стаи през 2015 г. става носител на гекорд на Гинес за най-голям хотел в света (по брой стаи). Ярката му фасада обаче обаче е в контраст с малките и неудобни стаи. Построен е специално в близост до увеселителен парк и само това донякъде оправдава съществуването му.

14. Църква във формата на дамска обувка, Тайван

Църква във формата на дамска обувка, Тайван

Тази църква в югозападната част на остров Тайван прилича на синята обувка на Пепеляшка, която тя губи на бала в приказката. Сградата е конструирана от 320 стъклени прозрачни панели и е висока 17 м. Странната църква е проектирана и изградена единствено за сватбени церемонии и фотосесии и за привличане на туристи.

13. Комплексът Tours Aillaud, Франция

Комплексът Tours Aillaud, Франция

Този комплекс близо до Париж, построен през 1977 г., е "плод на въображението" на известния архитект Емил Айлауд. Състои се от 18 жилищни сгради с различна височина - най-високите са сгради 1 и 2 с по 39 етажа (105 м), сгради от 3 до 10 са по 20 етажа, а последните осем са тринадесететажни. Целият район наоколо - паркове, тротоари, други сгради, зелени площи, алеи и детски площадки са обединени от обща концепция. Отличителната им черта е липсата на каквито и да е ъгли. Особено внимание заслужава и цветът на фасадите, който имитира цвета на околната среда.

12. Офис сграда The Fang Yuan, Китай

Офис сграда The Fang Yuan, Китай

Тази 25-етажна сграда, завършена през 2001 г. в Шенян, североизточната провинция Ляонин представлява огромна монета. Архитектът Си Уай Ли е обединил в проекта на външния вид стара китайска монета, с характерния квадратен прорез в средата и модерна офис сграда.

11. Централата на Longaberger Company, САЩ

Централата на Longaberger Company, САЩ

Longaberger е американски производител на кошници, кошове и много други изделия за дома. Всичко се изработва ръчно, основно от кленово дърво. Сградата на централния офис на компанията в Newark, Охайо е във формата на хитовия им продукт и е най-добрата реклама.

10. Вила Фаберже, Лос Анжелис, САЩ

Вила Фаберже, Лос Анжелис, САЩ

Тази къща в Лос Анжелис, Калифорния с крещящия си лукс засенчва дори Версайския дворец. Собствениците й изглежда се се опитали да създадат блясък и разкош на абсолютно всичко в нея - сякаш е едно огромно яйце Фаберже. Имотът се предлага за продан на цена 15 милиона USD.

9. Хотел De Vere Grand Harbour, Великобритания

Хотел De Vere Grand Harbour, Великобритания

Този 4-звезден хотел в центъра на Саутхемптън отваря врати през 1994 г. Изглежда като заплетена бъркотия от стъклени тераси и ъгли, като нещастен плод на съчетание между жилищна сграда и пирамида. Дори и част от фасадите са в боядисани в нюанси на кафявото.

8. Една от сградите на Масачузетския технологичен институт, САЩ

Масачузетския технологичен институт, САЩ

Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT е американски частен университет в Кеймбридж, Масачузетс, в непосредствена близост до Бостън. Основан е през 1861 г. В това причудливо здание се помещават катедрата по философия и редица научни лаборатории. Архитект е Франк Гери, един от най-известните съвременни архитекти, но това творение само доказва, че в опита да се направи нещо оригинално, може да се получи нещо безсмислено и уродливо.

7. "Островът на свободата", Канада

"Островът на свободата", Канада

Тази своеобразна крепост се намира край бреговете на остров Ванкувър. Построена е от семейство, което искало да живее сред водата. Техният "остров" се състои от 12 платформи, включително дансинг, галерия, къща за гости, студио и 5 оранжерии. Този комплекс прилича на нещо средно между депо за отпадъци и Дисниленд.

6. Къща на Antelo Rd, Лос Анжелис, САЩ

Къща на Antelo Rd, Лос Анжелис, САЩ

Тоази необикновена стая в семейната къща за продажба, обезкуражава и отблъсква всички потенциални купувачи. Цветовата гама и изобилието от бели лилии е неприемлива за повечето хора.

5. Къща на HillDale Ave, САЩ

Къща на HillDale Ave, САЩ

Независимо колко харесвате кънтри стила и шотландското каре, най-вероятно веднага бихте ремонтирали тази ужасна кухня.

4. Къща на Palo Verde Drive, Индиън Уелс, САЩ

Къща на Palo Verde Drive, Индиън Уелс, САЩ

Интериор, изцяло в розова гама, неоново осветление, мебели в стил 80-те години - всичко това не е фантазия, не е клуб в Маями, а апартамент в Калифорния, подготвен за продажба.

3. Хотел Tianzi, Китай

Хотел Tianzi, Китай

Този 10-етажен хотел в китайската провинция Хебей е в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата сграда-скулптура в света. Фасадата му представлява фигури на трима китайски богове - Фу, Лу и Шоу. Те олицетворяват трите предпоставки за добър живот - късмет, благополучие и дълголетие.

2. Хотел Ryugyong, Северна Корея

Хотел Ryugyong, Северна Корея

Строителството на този 330-метров небостъргач с форма на пирамида започва през 1987 г. в столицата Пхенян. Строежът е спрян през 1992 г. поради икономическата криза в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз. През 2008 г. строителството е възобновено и през 2011 г. екстериорът е завършен. По случай 100-годишнината от рождението на Ким Ир Сен е планирано откриването на сградата през 2012 г. , но това не се случва. И до този момент сградата не е завършена и не функционира.

1. Гара Пенсилвания (Penn Station), Ню Йорк, САЩ

Гара Пенсилвания (Penn Station), Ню Йорк, САЩ

Penn Station в Ню Йорк по нищо не се отличава от гругите станции в града, но именно това е ужасното. Трябва само да се погледне снимката на величествената гара от преди няколко десетилетия и да се види в какво е превърната сега. Ярък пример за това, как посредствеността заличава съвършенството.

Етикети:
Източник
fishki.net