12 Парадокса на природата

26 януари 2018, 4:16
12 Парадокса на природата

Когато природата отказва да следва законите от учебниците по география, се раждат чудеса - цъфтяща пустиня, извънземни скални пейзажи, океан, изпълнен със звезди и безброй други мистерии...

1. Мястото, където лавата се среща с океана – Биг Айлънд, Хавай

Мястото, където лавата се среща с океана – Биг Айлънд, Хавай

На източния бряг на този хавайски остров се сблъскват две природни стихии - горещата, разливаща се лава от вулкана Килауеа се влива в океана, за да се охлади там завинаги.

2. "Стъпаловидно" езеро, парк Цзючжайгоу, Китай

"Стъпаловидно" езеро, парк Цзючжайгоу, Китай

Спиращите дъха пейзажи в северната част на провинция Съчуан са резултат от дългогодишната кристализация на калцита. Научното обяснение на този феномен е доста скучно. Затова поетичните китайци приемат пластовете каскади с лазурни езера за кожата на дракон, която той сменял, прелитайки над земята.

3. Цъфтящата пустиня Анза Борего, Калифорния, САЩ

Цъфтящата пустиня Анза Борего, Калифорния, САЩ

През повечето време и тази пустиня, както всяка друга, е безжизнено пространство. Но в началото на март, след дъждовна зима, тя се покрива от цветен килим, който привлича с пейзажите си. Между другото, пролетта тук е „прохладна“ с обичайните 32 °C, суха и ветровита.

4. Горящата скала Янардаг, Азърбейджан

Горящата скала Янардаг, Азърбейджан

Янардаг е огън от природен газ, който гори напрекъснато на хълм на Апшерон, полуостров в Каспийско море, близо до столицата Баку. Горивото се "доставя" от тънък слой порест пясъчник и пламъкът не се повлиява от климатичните условия. Триметровата огнена струя променя цвета си при дъжд, а гледката е най-впечатляваща през нощта.

5. Подводна гора, езеро Каинди, Казахстан

Подводна гора, езеро Каинди, Казахстан

В езерото Каинди дърветата пробиват водната повърхност и изглеждат като забити гигантски клечки, създавайки неповторима гледка. Потопената под водата гора води началото си от 1910 г., когато е имало силно земетресение, вдлъбнало голяма площ от земята, като така се е образувало естествено езеро. С времето и проливните дъждове, то се напълнило с вода, която покрила всички дървета там. Езероро е дълго около 400 м., на места е дълбоко около 30 м. Поради голямата надморска височина (2000 м.) водите на езерото студени и дървета се запазват почти непроменени.

6. Пълзящите камъни, Долината на смъртта, САЩ

Пълзящите камъни, Долината на смъртта, САЩ

На пресъхналото езеро Рейстрак Плая в Долината на смъртта се виждат дълги следи: това са камъни, които бавно се движат по глинестата повърхност, без участието на живи същества. На изследователите отнема дълго време да обяснят това явление. Първо, камъните се местят веднъж на всеки две-три години, а следите се запазват още четири. Загадката е разкрита напълно през 2014 г.: по повърхността на езерото в студените нощи се образуват големи, но тънки участъци от лед. Вятърът и леденото течение увличат камъните със себе си и ги превръщат в пътуващи камъни.

7. Океан със звезди, остров Ваадху, Малдивите

Океан със звезди, остров Ваадху, Малдивите

Тази известна група от острови често е наричана "раят на земята". Има един конкретен плаж обаче, който се отличава от останалите. Магическите му води приличат на огледало, което отразява безбройните небесни сияния. Всъщност това се дължи на малки биолуминисцентни бактери, които вечер обливат плажната ивициа с най-невероятния син цвят. Но местните предпочитат да вярват в това, че звездите са паднали в океана.

Още: 10 уникални плажа, които трябва да видите

8. Дърветата-паяжини, Пакистан

Дърветата-паяжини, Пакистан

Цели дървета, оплетени паяжини са се появили в Пакистан, край бреговете на река Инд, след наводненията от 2010 година. Нивото на водата не се е понижило дълго време и паяците е трябвало да се спасяват на по-високо: те оплели паяжини в дънерите и клоните, превръщайки обичайните пейзажи сякаш в творение на сюрреалисти.

9. Скални образувания Манпупунер, Русия

Скални образувания Манпупунер, Русия

Това са седем гигантски каменни образувания, разположени на равно плато, западно от планината Урал в Република Коми (автономна република в Русия). Преди около 200 милиона години тази област била висока планина. Природни влияния като дъжд, сняг, вятър, студ и топлина постепенно унищожили планината. Всеки каменен монолит е висок между 30 и 42 метра и биват оприличавани на хора и животни.

10. Пееща дюна, Казахстан

Пееща дюна, Казахстан

Тази дюна в югоизточен Казахстан, в парка "Алтън Емел" до река Или, са може би най-известната в света. Дълга е 3 километра, висока 150 метра и се откроява на фона на равнинния пейзаж. В сухо време тук се чуват звуци, предизвикани от триенето на песъчинките. Понякога звукът е слаб и съскащ, а понякога - истински рев. В древността хората вярвали, че мистериозните звуци идват от заспал в пясъка дявол.

11. Езеро Хилиър, Австралия

Езеро Хилиър, Австралия

В света има много розови езера: Ретба в Сенегал е розово поради специфичните цианобактерии; Накуру, Кения – заради фламингото, Торевиеха в Испания – от солта. А откъде идва невероятния цвят на австралийското езеро Хилиър, все още е загадка. Ценителите на красотата от цял свят не само се възхищават, но и създават свои версии по случая.

12. "Летящите" кози, Мароко

"Летящите" кози, Мароко

Кози, "растящи" по дърветата, е често срещана гледка в Мароко. Всъщност, единствената причина за тази гледка е, че козите са много гладни. Поради сухия климат, на земята има твърде малко сочни треви и животните се катерят по арагоновите дървета, за да похапнат зелени листа. Копитата на тези планински кози са пригодени за катерене по отвесни склонове, така че дървета не са особено предизвикателство за тях.

Източник
fishki.net