Предпазване от малария

26 януари 2018, 4:32
Малария

В тази статия описвам само личния си опит при пътувания на места с опасност от малария в Азия. Не съм медицинско лице и тази статия не съдържа медицински съвети, ако ви предстои пътуване в област с опасност от малария, консултирайте се с лекар за най-подходящото решение за вашия конкретен случай.

Какво е малария

Маларията е потенциално фатална болест, която се причинява от паразити и се предава от женски комари. Разпространена е в около 100 държави с тропически климат - в Централна и Южна Америка, Африка, Индия, Югоизточна Азия, Близкия Изток и тихоокеанските острови. Шанса за заразяване е по-висок извън големите градове (макар, че има и случаи в градовете, особено в Индия и Африка) и през дъждовния сезон, когато броя на комарите се увеличава. Няма ваксина против малария и единствените начини за превенция са защита от ухапване от комари и приемане на лекарства против малария.

Има пет щама на маларията, които могат да инфектират хора:

  • Falciparum
  • Vivax
  • Ovale
  • Malariae
  • Knowlesi

Като Falciparum е най-сериозния и причинява 95% от смъртните случаи от малария.

Световно разпространение на маларията

Какви са симптомите

Симптомите на болестта се проявяват 1-2 седмици след заразяването. Обикновено са подобни на симптомите на грип - температура, втрисане, главоболие и болки в мускулите, може да включват болки в корема и диария, кашлица, жълтеница и т.н.

Дори да взимате лекарства против малария, това не е 100% защита и има шанс от зараза. Ако подозирате, че може да сте заразени с малария, веднага отидете на лекар - единственият начин да се разбере със сигурност и да се назначи подходящо лечение е чрез кръвен тест.

Начини за превенция на малария

За да се избегне зараза с малария е добре да се избягват места с висок риск на болестта, да се използват подходящи методи за предпазване от ухапвания и в случаите, когато е подходящо - приемане на лекарства.

Защита от ухапване

Заразата се предава изцяло и само от комари, така че ако не ви хапят комари, няма и как да бъдете заразени. Това е най-простият метод за превенция, но и най-ефективният - дали решите да пиете таблетки за малария или не, добре е да се предпазвате от ухапванията.

Първото нещо е - носете широки дрехи с дълъг ръкав и покриващи краката, в светли цветове. Избягвайте силни парфюми - както и вие, така и комарите ги харесват и са привлечени от тях.

Където кожата не е покрита нанасяйте силен репелент подходящ за тропическите зони, подновявайте на няколко часа и след къпане и плуване. Ако репелента, който използвате е спрей или аерозол, може да го нанасяте и по дрехите - така ще избегнете ухапване през тях.

Някои производители предлагат дрехи, които са третирани с перметрин (Permethrin), вещество, което отблъсква комарите. Внимателно прочетете описанието за да знаете как да съхранявате такива дрехи, как да перете и колко време са активни.

Може да си закупите перметрин за използване в домашни условия и сами да обработите дрехи и мрежи, които ще използвате. Обикновено, третираните дрехи отблъскват и убиват комари за 12 месечен период или 30 пранета.

Ако ще прекарвате нощите си в хотели без климатик или без защитни мрежи е добре да се сдобиете със спална мрежа против комари. Може да си вземете стандартна или такава третирана с перметрин за по-добра защита.

Мазане с ароматни масла или приемане на чесън на таблетки може да са безвредни и натурални начини за защита от комари, но не са сигурни, не разчитайте на тях да ви предпазят от малария.

Лекарства

Таблетки

Освен предпазване от ухапване, има и различни лекарствени продукти, които могат да минимизират риска от заразяване. Обикновено се приемат седмица преди да отидете на рисковото място и седмица до месец след това.

Добре е да се има предвид, че всички противомаларийни лекарства имат потенциални неприятни странични ефекти - ако ще приемате по време на пътуването си, прочетете ги внимателно. Също така, никое от тези лекарства не дава 100% защита - дори и да приемате някое, продължавайте да се предпазвате от ухапвания.

Лекарствата, които могат да се използват са:

  • Chloroquine
  • Doxycycline
  • Malarone
  • Mefloquine
  • Primaquine

От тези лекарства аз имам опит само с Malarone - за пътуване из по-непопулярните части на Камбоджа. Преди самото пътуване проучих възможните варианти за лекарства за този регион и най-подходящите, към които няма резистентност бяха Доксициклин и Маларон. Разликите са, че Доксициклин е антибиотик, който е евтин (цялото третиране щеше да излезе под 50 лв), но се пие цял месец след завършване на пътуването и може да има неприятни странични ефекти, а Маларон е по-скъп (над 200 лв), но пък се взима по-кратко и страничните ефекти също ги има, но по-рядко. Аз избрах Маларон, пих колкото трябваше и нямах нито странични ефекти, нито малария.

Какво лекарство да избера

Като цяло, ако отивате в големи градове и популярни курорти риска и много минимален и не си заслужава да се тровите с лекарства. Например, почивка в Тайланд с посещения на Банкок и Пукет - рискът е минимален.

Лично аз, за кратки пътувания от по няколко дена, дори и в места с висок риск предпочитам сериозното използване на репеленти и спане с мрежа пред лекарствата.

Тъй като различните щамове имат различно разпространение, различните региони на света имат различни разистентности към лекарства и тези фактори се променят през годините, преди да пътувате разучете мястото, на което отивате - колко голям е риска, какво е подходящо да взимате и дали има нужда.

В зависимост от здравословното ви състояние лекар ще ви назначи най-доброто за вас. Не си предписвайте сами лекарства, задължително посетете лекар преди пътуването си. Казвайки това, добре е да се има предвид, че повечето лекари нямат много опит в тази област и ако предварително сте разучили и знаете кое/кои лекарства са подходящи за мястото където отивате и какви са им страничните ефекти, това ще е само във ваша полза.

В моя случай с пътуването до Камбоджа - лекарят, при който отидох ми каза Доксициклин, защото било по-евтино, аз предпочетох по-скъпия Маларон, защото има по-рядко проявяващи се странични ефекти и се пие по-кратко, като си бях направила проучването преди това.

Етикети: