Какво ме питат хората за Австралия

29 януари 2018, 7:21
Какво ме питат хората за Австралия

За повечето българи Австралия е нещо далечно, екзотично и интересно. Това е напълно обяснимо - този странен континент на края на света е пълен със странни животни и растения, хора от десетки различни култури и всичко останало е по-различно от познатото в Европа - от икономика до климат. Освен това за мен Австралия е и моят дом, живея в Мелбърн вече повече от десет години. При всяка среща с приятели и познати от България изскачат въпроси за Австралия, тук съм събрал и някои от най-често задаваните в комбинация с моите отговори.

В коментарите може да зададете вашите въпроси - ще се постарая да отговоря.

Топло ли е? / Студено ли е?

Сложен въпрос - Австралия е континент с размери горе-долу 4 на 4 хиляди километра, по площ е сравнима със САЩ и доста по-голяма от Европа, накратко - достатъчно голяма е за да има различни климатични зони. Градът, в който живея - Мелбърн се намира в почти най-южната (студена) част на континента и казват, че климатът тук е подобен на средиземноморския и си имаме всичко, освен сняг. През зимата температурите не падат под 0 градуса, а почти всяко лято има няколко дни с жега над 45 градуса. Пролет и есен времето е доста променливо, може да е топло, студено, да вали всеки ден, сухо... От тук нагоре (север) става по-топло, като реално населението е основно по брега на континента, в средата е пустиня.

Заслужава си да се спомене и друга особеност - резките и неочаквани промени във времето. Заради близостта до океан и пустиня, ветровете могат много бързо да променят положението. Не са редки случаите, когато температурата спада с 10-15 градуса за по-малко от час, което може да се случи по всяко време. Друго нещо, което не се случва в България е, например, от 15 градуса в 3 часа през нощта да скочи до 25 градуса в 6 сутринта (след което до обяд може пак да падне до 15).

времето в Мелбърн

Какво ти липсва?

Единственото, което наистина ми липсва тук е семейството ми, родителите ми.

Всичко останало го има по магазините, ето ви и любопитен факт: във всеки супермаркет в Австралия се продава българско бяло саламурено сирене - Bulgarian Feta, дори е много по-качествено и хубаво от сиренето, което се продава в България.

Да си призная, понякога ме гони малко носталгия по повсеместната корупция в България, мъничко ми липсва спокойствието, че може да се измъкна от за малко прегрешение от ченгето на пътя с "дарение" от 10-20 лв, но пък от друга страна - бързо ми минава... тук полицаите не дебнат зад храстите, а правилата на пътя се спазват.

Ядете ли месо от кенгуру?

Кенгуруто е представител на уникалната ни фауна, резултат от милиони години еволюция, вървяла по път, различен от останалия свят. Кенгуруто е символ на Австралия. Заедно с емуто са изобразени на националния ни герб. Въпреки всичко това - да, яде се.

Месо от кенгуру се продава във всеки супермаркет, но изборът е доста ограничен, а цените - сравними със свинско и телешко. Винаги е се намира на странични или по-долни щандове, а причината - почти никой не го купува. Това не е следствие от някаква национална гордост, просто месото от кенгуру не е най-вкусното. По някои показатели напомня на месо от глиган - тъмно, твърдо, жилаво, но за съжаление липсват вкусовите качества. Като всяко дивечово месо има нужда от здраво мариноване и ароматизиране, но накратко - не си заслужава усилията.

месо от кенгуру

Колко време пътувате до/от там?

Обикновено няколко седмици, но това е защото спираме на няколко места по пътя - в Азия, в Европа, където се случи. Иначе по най-бърз начин са около 24 часа път със самолет - две или три прекачвания - някъде в Европа, някъде в Азия или в Близкия Изток. Само прекосяването на голямата пустиня - континента Австралия - си отнема около 4 часа.

Има ли много отровни паяци, змии, акули, медузи, крокодили и т.н.?

Много - не. Но има - зависи къде си. В по-северните и по-топли части - например Бризбън и Дарвин има повече, животинките обичат топлото. За мое щастие в Мелбърн са сравнително малко, най-активни са през топлите месеци.

От личен опит, най-страшното, което съм виждал е кафява змия на велосипедна алея в парк, разминахме се на сантиметри. Кафявата змия заема второ място в света по най-смъртоносни сухоземни змии, една от многото отровни местни жителки на континента - ако ухапване не се третира правилно може да доведе до смърт за по-малко от час. Благодарение на качествено здравеопазване и спешна помощ в Австралия от 2000 година до сега, загиналите от ухапване на отровна змия средно са по-малко от един на година.

Вкъщи понякога влизат паяци от вида хънтсмен - малко по-малки от човешка длан, космати, изглеждат страшни, но не са опасни - не са отровни, не нападат - хапят само при самозащита. В градовете има и отровни паяци, но те са по-малки и срамежливи - крият се в гаражи, мазета и т.н. - затова хората носят здрави ръкавици и дълги дрехи за работа по двора или градината.

хънтсмен

В по-топлите щати плуването в океана може да бъде опасно. Соленоводни крокодили (не е шега, в Куийнсленд често изяждат хора) и парализиращи медузи, но всяко опасно място е обозначено и човек ако има малко здрав разум да ги избягва, а на другите да ползва подходящи дрехи за плуване ще може да се наслади безпроблемно на природата.

Ходите ли с главата надолу?

Това е от най-веселите въпроси - обикновено го задават деца, но хора всякакви... Обвинявам детските книжки, които показват света като кръгче, Европа отгоре - там хората ходят нормално, а Австралия - долу някъде и нещастните хора там висят от земята.

Интересно, дали има австралийски детски книжки, които показват подобна картинка, но наопаки - Австралия отгоре, а европейците аха и да изпаднат.

Колко пари взимаш?

Това е въпрос, който принципно се смята за не много възпитан, затова и отговора ми може да бъде например: "Повече от теб" или "Колкото ми дават - всичко взимам".

Обикновено се впускам в обяснения за това какво е нормално работеща държава и как дори семейство от например шофьор на автобус и касиерка в магазин могат да живеят спокоен живот, да отгледат няколко деца, да си позволят по някоя екскурзия годишно, че дори и в някакъв момент, било то след 15 години да изплатят и жилище за милион.

Разликите с България тук са големи - на практика няма сива икономика, има добри закони и няма работещи хора, които да се чудят как да свържат двата края.

Как са хората там?

Като цяло са по-спокойни, по-усмихнати, по-отворени към света и другите от българите. Това предполагам донякъде е следствие от спокойния живот (виж горния въпрос), но не е само това - и културата е различна. Има и повече уважение между хората, готовност да се помогне и т.н. Разбира се, както навсякъде има и хора, достойни за цял списък негативни епитети, но тук са по-скоро изключения.

Австралия е изключително шарена смес от различни култури - тук има цели общности индийци, пакистанци, китайци, гърци, италианци и т.н., някои успяват да се интегрират в модерното общество по-успешно от други, но всеки е добре дошъл.

хора в Мелбърн

Има ли много пожари?

Това са новините, които по някаква причина българските медии не пропускат да прекопират - каквито и да било природни бедствия в Австралия. Малко по-горе писах за особеностите на климата - има силни ветрове, които могат да направят от малко пожарче сериозно бедствие или да докарат буря, която да излее за часове количество дъжд, което обикновено пада за цял месец. Да, за съжаление пожари и наводнения са част от ежедневието в някои райони, но рядко това засяга силно населени части от континента.

Дестинации: