15-те най-красиви храма на Баган

29 януари 2018, 14:54
15-те най-красиви храма на Баган

Баган е една от основните атракции на Мианмар - и с право. Археологическата зона на Баган се простира на впечатляващите 25 кв.км. и обхваща останките на древния град Баган - първата столица на кралство Паган през 9 до 13-ти век, което по-късно става държавата Мианмар.

По време на разцвета на града през 11-13ти век са построени над 10 000 храма в равнината на Баган. Останалите до наше време са над 2000 и въпреки, че всеки има уникална история и архитектура и има какво да предложи на туристите, тук сме избрали да ви представим само 15 от най-популярните.

Баган

Равнината на Баган е невероятно място, може да се обикаля с дни на колело или моторче и пак ще успеете да видите само малка част от нея. Хилядите храмове са разпръснати из зелената растителност и гледката от високите тераси на тези стари каменни сгради е като картина извадена от друг свят - сякаш е разпънат гоблен с рисунки на изоставен магически град.

Гаудаупалин (Gawdawpalin Temple)

Гаудаупалин (Gawdawpalin Temple)

60 метровия храм Гаудаупалин е един от най-големите и впечатляващи храмове на Баган. Смята се за едно от постиженията на късния багански период. Името му означава "Платформа, от която се изразява уважение".

Мималаунг Кяунг (Mimalaung Kyaung)

Мималаунг Кяунг (Mimalaung Kyaung)

Малък манастир, към който води каменна стълба пазена от два чинте - същества, които са полу-лъв и полу-дракон.

Натлаунг Кяунг (Nathlaung Kyaung)

Натлаунг Кяунг (Nathlaung Kyaung)

Това е единственият оцелял хиндуистки храм в Баган, построен в чест на бог Вишну. Смята се, че е построен в началото на 11 век и освен барелефи на Вишну, в него са се намирали и две големи статуи на този бог - за съжаление откраднати преди повече от сто години. Само основната част от храма остава непокътната след земетресението през 1975 г.

Татбиню (Thatbyinnyu Temple)

Татбиню (Thatbyinnyu Temple)

Това е най-високият храм в Баган, издигащ се до впечатляващите 63 м. Построен в средния период на Баган през 1144 г.
Стотина метра южно от този храм се намира малка ступа, която е построена по същото време, с по една тухла на всеки 10 000 използвани в строежа на главния храм.

Махабоди (Mahabodhi Paya)

Махабоди (Mahabodhi Paya)

Този храм е моделиран като двойник на известния храм със същото име в Индия - издигащ се на мястото, където Буда е получил просветление.

Бупая (Bupaya)

Бупая (Bupaya)

Интересен храм във формата на златна ряпа, която се издига над терасираните брегове на реката Ирауади. За съжаление оригиналната структура е унищожена при земетресението през 1975 г и в момента може да се види само построената по-късно реплика (не по-малко впечатляваща).

Ананда (Ananda Temple)

Ананда (Ananda Temple)

Храмът Ананда е един от най-големите, красиви, почитани и добре запазени храмове в Баган. Построен 1090 г, а през 1990 г, по случай 900 годишнината му, кулите на храма са позлатени.

Хтиломинло (Htilominlo Temple)

Хтиломинло (Htilominlo Temple)

Този голям терасиран храм е построен през 1218 г. В двора му се намира огромен пазар за сувенири, което го прави малко шумен, но въпреки това си заслужава да се види.

Шуесандау (Shwesandaw Paya)

Шуесандау (Shwesandaw Paya)

Красив храм с формата на пресечена пирамида с голяма ступа на върха. Името му означава "златен свещен косъм" и легендата гласи, че в него се съхранява свещен косъм от Буда. Няколко реда тераси опасват стените на храма и го правят място от което се откриват красиви гледки на околността, също и най-популярното място за наблюдаване на магически залези.

Буледи (Buledi)

Буледи (Buledi)

Още един пирамидален храм с няколко реда тераси, по-малък от Шуесандау, но също популярен за любителите на красивия залез.

Дамаянги  (Dhammayangyi Temple)

Дамаянги  (Dhammayangyi Temple)

Този огромен храм от 12-ти век е видим от всички части на Баган. Мистериозни зазидани тунели и легенди за жестоки убийства са част от историята на Дамайанги. Смята се, че е построен от крал Нарату в опит да изкупи вината си за убийствата на своите брат и баща, както и на една от жените си, която екзекутира защото е изповядвала хиндуизъм.

Суламани (Sulamani Temple)

Суламани (Sulamani Temple)

Построен 1181 г, този храм е известен като бисерът на короната.

Пятада (Pyathada Paya)

Пятада (Pyathada Paya)

Този огромен храм е построен през 13-ти век, през късния багански период. На покрива му се намира най-голямата храмова тераса в Баган, подходяща за наблюдение на залеза.

Дамайзика (Dhammayazika Pagoda)

Дамайзика (Dhammayazika Pagoda)

Огромен пирамидален храм, с пет входа, на покрива му се намират пет малки параклиса, всеки с фигура на Буда. Смята се, че се обитава от призрака на генерал, умрял по време на строежа му.

Шуезигон (Shwezigon Pagoda)

Шуезигон (Shwezigon Pagoda)

Голяма и красива позлатена ступа, заобиколена от малки светилища, този храм е построен 1102 г. През годините е ремонтиран няколко пъти, но терасите на най-ниските нива са непокътнати и оригинални.

Портата Тарабар (Tharabar Gate)

Портата Тарабар (Tharabar Gate)

Портата Тарабар е най-добре запазената врата на градската стена, построена през 9-ти век. От двете страни на портата има малки ниши-светилища, в които се намират фигури на нат - духове пазещи входа и почитани от местните жители.

Дестинации: