Баган - практически съвети

13 февруари 2018, 2:51
Баган

Баган безспорно е една от големите атракции на Мианмар. Разпръснатите из равнината хиляди древни храмове привличат тълпи туристи всяка година, ако и вие сте един от тях в тази статия сме събрали полезна информация за вашето пътуване.

Още информация за Баган - 15-те най-красиви храма на Баган.

Кога

Баган, както и целият Мианмар е най-добър за посещение през сухият сезон - края на ноември, декември, януари, февруари - тогава няма дъжд и е малко по-хладно. Март, април и май също са сравнително сухи месеци, но температурите са по-високи. Юни, юли, август, септември и октомври са дъждовните месеци и могат да са много мокри.

Баган

Пристигане

Стигането до Баган може да стане по няколко начина - самолет, лодка, автобус или влак.

В града няма международно летище и повечето туристи избират да прекарат няколко дни в някой от големите градове на страната - Янгон или Мандалей, след което от там да се стигнат до Баган. Полетите от Янгон са всеки ден и както и летищата, така и самолетите са чисти и подредени. Пътуването със самолет е бързо, но и доста скъпо.

Полет Янгон - Баган е само 1 час и 20 минути, цената е около $250.

По-евтин вариант за пътуване в Мианмар за автобусите. Най-удобно е да се използват така наречените VIP автобуси - на цена висока за местните, но пренебрежима за международните туристи, те предлагат неочакван комфорт - кожени огромни седалки, възглавнички и одеала за всеки пътник, безплатна вода и нещо малко за хапване, разбира се и климатик. Въпреки удобствата на самият автобус, обаче, трябва да се има предвид, че пътуването по пътищата на Мианмар е дълго, с много завои и лоши пътища и не е най-комфортното.

С автобус Янгон - Баган е 10 часа и цената е около $20-30.

Пътуването с влак е само за любителите на приключенията - много евтино, но дълго, топло и неудобно. Състоянието на релсите в Мианмар е много лошо поради липса на поддръжка и на места от пътя целият влак буквално подскача на бабуните дотолкова, че човек може да изпадне от седалката си.

С влак Янгон - Баган е 17-18 часа и цената е около $20 за по-добрата класа.

Последният вариант за стигане до Баган е с корабче от Мандалей. За някои хора това е доста скучен вариант за пътуването - реката е голяма, бреговете далеч, а лодката се движи бавно. За други, както бяхме ние, е прекрасно преживяване, един по-спокоен ден по река Ирауади. Обикновено в цената е включен обяд и безплатна вода, вътрешната част на корабчето е климатизирана.

Мандалей - Баган с корабче е около 12-15 часа и струва около $30-40.

Където и да пристигнете внимателно се спазарете за такси - на някои места може да ви поискат твърде големи суми. Ако смятате, че се опитват да ви излъжат любезно откажете и потърсете някой друг.

Внимавайте с разни хора опитващи се да ви вземат багажа и да ви "помогнат" да го носят - най-често се срещат покрай пристанищата и искат много пари. Ако някой ви вземе багажа просто кажете, че няма да платите. Ако наистина имате нужда от тази услуга - спазарете се предварително за цена и докъде да ви го занесат. 

Баган

Хотел

Има три основни места където можете да потърсите хотел - Стария Баган, Новия Баган или Няунг У (Old Bagan, New Bagan,  Nyaung-U). Като разстояние от основните забележителности Стария Баган е най-близо, ако хотелът ви е там, може дори да стигнете до някои от основните храмове пеша, но реалността е, че независимо в коя част се намирате за да видите повечето забележителности ще се наложи да наемете кола, моторче, колело или каруца. И храмовете, и трите селища са на такива разстояния, че хем не може да се обиколят пеша, хем като се наема транспорт няма много значение къде точно е хотела.

В Стария Баган няма много хотели, а тези, които ги има са доста скъпи. Ограничени са и местата за ядене.

В Новия Баган и Няунг У има доста хотели и места за ядене, като по-евтино е в Няунг У. Няунг У е и по-близо до летището, автогарата и кея, от който тръгват повечето кораби.

Аз бих препоръчала Нияунг У, защото е пълно с живот - вечерите има голям избор от ресторантчета за вечеря, човек може да се разходи и да разгледа шарените магазинчета, а и изборът от хотели е най-богат.

Разходки из Баган

Както споменах по-горе, за да разгледате повече от Археологическата зона Баган, ще ви се наложи да наеме транспорт, разстоянията са твърде големи за да се обходи пеша.

Най-доброто, което може да се направи е да се вземе e-bike - това са електрически мотопедчета, които могат да возят един или двама души. Цените са около $8 за един ден, ако е един човек и $12 за двама. Погледнете преди да си дадете парите дали всичко изглежда добре по моторчето, дали е заредено изцяло и ако да - сте готови да тръгнете на обиколки. Добре е да имате шапка и да сте намазани със слънцезащитен крем, а и да си носите вода - през деня става топло, а на моторчето сте непрекъснато на слънце.

Баган на моторче

Ако решите да вземете колело под наем, направете го само ако сте в добра форма. Удоволствието да караш покрай древните храмове е голямо, но ще отнеме време и както и при моторче - не забравяйте да вземете вода, шапка и слънцезащитен крем. Някои от пътищата покрай храмовете са буквално пясъчни и може да се наложи да слезете от колелото и да бутате.

Друг вариант за по-екзотична обиколка на забележителностите е с каруца - можете да наемете каруци в центъра на Стария Баган, Новия Баган и Нияунг У или да питате в хотела, в който сте отседнали. Обиколката с каруца ще е по-бавна и друсането ще е повече, но пък можете да седнете удобно или дори да полегнете на сянката, а водачите на каруците ще ви покажат най-интересните храмове.

Разбира се, може да наемете и кола с шофьор - този вариант е по-скъп, но и най-комфортен - удобни седалки и климатик. Не забравяйте обаче, че по този начин ще изпуснете голяма част от духа на мястото, който може да уловите ако изберете някой по-неудобен и бавен вариант за придвижване. Най-добре е да го уредите с хотела или с някое от туристическите бюра покрай хотела ви. 

За мен най-добрият вариант е мотопедче - достатъчно бързо да се обиколи цялата зона, не е уморително като колело, достатъчно бавно е да може да се разглежда околността и да се насладите на преживяването.

Баган

Какво да носим

  • Дрехи за храмовете - обличайте се уважително когато посещавате храмовете - леки и дълги до под коляното панталон или пола, нагоре нещо, което да покрива раменете и  да не показва корема или твърде много деколте, най-удобно тениска.
  • Шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем - дневните температури са над 30С, спокойно достигат и до над 40С, слънцето е силно. Ако обикаляте храмовете задължително носете шапка и слънчеви очила, намазвайте се със слънзезащитен крем.
  • Шише с вода - в градчетата има много магазинчета, но в някои части на Археологическата зона няма сергии и магазинчета, така че е добре да си носите вода по всяко време.
  • Фенерче - ще ви е от голяма полза, ако решите да гледате изгрева или залеза от някой храм. Също така, в повечето храмове няма осветление и ще ви е необходимо за да разгледате вътрешността.
  • Джапанки или лесни за сваляне сандали - дори и древни, храмовете в Баган са свещени за местното будистко население. Според бирманската традиция храмът и дворът на храмът трябва да бъдат почитани като се свалят обувките и се ходи бос - съвсем бос, чорапи не се позволят. При всеки храм ще ви се наложи да събуете обувките си и чорапите (ако имате такива) и подът в общия случай е доста прашен, дори и да е изметен. Най-удобното е да сте с джапанки, които само изхлузвате и нахлузвате. Друг вариант са сандали без чорап, които лесно да събувате и обувате. Ако сте с обувки, още след първият храм ще осъзнаете, че е било грешка - събуването и обуването отнема време, краката, чорапите и обувките стават мръсни, а ви чакат още поне 10 храма.
  • Репелент - дори през сухия сезон вечерите излизат комари, най-лесно да се защитите е да се напръскате или намажете.
  • Имодиум - пътуването на ново място винаги носи рискове от стомашно раздразнения, а намирането на точното лекарство в страна където не говорите езика не е лесно. По-добре да имате някоя опаковка Имодиум в багажа и да не я ползвате, отколкото да ви трябва и да не може да намерите.
Етикети:
Дестинации: