10 уникални плажа, които трябва да видите

25 май 2016, 1:36
10 уникални плажа, които трябва да видите

На нашата удивителна планета има крайбрежия, които силно се отклоняват от стандартната ни представа за плажове. Посещаването на такива места е мечта за всеки пътешественик.

1. Плаж Хонопу - Кауай, Хавай

Плаж Хонопу - Кауай, Хавай

Този плаж е един от най-уединените и девствени плажове на земята. И причината е, че до него няма достъп по суша, а и придвижването е с лодка и отнема доста време. Плажът е разделен на две части от естествена скална арка с височина 27 метра.

2. Плаж Ансе Сурс д’Аржан - Ла-Диг, Сейшелски острови

Плаж Ансе Сурс д’Аржан - Ла-Диг, Сейшелски острови

В класациите на най-живописните плажове този заслужено заема едно от първите места. Тук има фин белоснежен пясък, живописни каменни блокове, зелени палми и толкова синьо море, като че ли гледаш снимка, обработвана с фотошоп. Като добавите към това и пълното отсъствие на вълни, винаги топла вода, отличен климат и осъзнавате, че се намирате във филиал на рая на земята.

3. Пътят на великаните - Ирландия

Пътят на великаните - Ирландия

"Преди много хиляди години, когато в небето летели дракони, а по земята се разхождали великани..." - именно такива асоциации изплуват в главата ви при посещение на североизточното крайбрежие на Ирландия. Това природно чудо представлява около 40 000 съединени помежду си базалтови колони, които са се образували в резултат на сложни геологични процеси, основно вулканична дейност. Суровата природа добавя загадъчност към това прекрасно място.

4. Плаж Sea Cave (Морска Пещера) - Алгарве, Португалия

Плаж Sea Cave (морска пещера) - Алгарве, Португалия

Алгарве е едно от най-красивите кътчета на Европа. Плажовете в този район са с дължина около 200 км и са изпълнени с отвесни скали, малки заливчета и пещери. В една от тези пещери е разположен шикозен плаж, до който може да се достигне само по вода. Тук едва ли може да се печете на слънце, но този недостатък се компенсира с лихвите от прекрасните гледки.

5. Звездният плаж - (Hoshizuna-no-hama) - Ириомоте, Япония

Звездният плаж - (Hoshizuna-no-hama) - Ириомоте, Япония

Посетителите на този плаж не оглеждат околния пейзаж, а съсредоточено изучават пясъка под краката си. Именно благодарение на пясъка, този плаж се нарича звезден. Всяка песъчинка представлява сложна и неповторима геометрична фигура. Много от тях наистина приличат на миниатюрни звездички. В действителност това са останки микроскопични морски организми, които в продължение на много години са изхвърляни на брега.

6. Плажът на катедралите - Рибадео, Испания

Плажът на катедралите - Рибадео, Испания

Този плаж е една от най-удивителните природни забележителности на Испания. Получил е името си от внушителните скални образувания, които включват в себе си огромно количество пещери, арки, скали, напомнящи очертанията на католически катедрали. Повечето от тях обаче са достъпни само при отлив.

7. Плаж Уайтхевън (Белият рай) - остров Света троица, Австралия

Плаж Уайтхевън (Белият рай) - остров Света троица, Австралия

Името си и световната си известност този плаж е получил благодарение на ярко белия си пясък, който се състои от 98% чист силициев диоксид. Уайтхевън се простира на 6 километра и може да се похвали с изумрудени лагуни и девствена природа. Това е възможно, защото Уайтхевън е част от национален парк на Австралия и е под опеката на държавата. Тук няма хотели, заведения и каквато и да е туристическа инфраструктура. Пушенето на цигари и разхождането с домашни любимци по плажа е абсолютно забранено. Туристите биват докарвани тук за един ден от съседен остров. Уайтхевън Бийч е горд носител и на приза "Най-екологично чист плаж в света", даден му от CNN.

8. Плаж Рейнисфяра (Reynisfjara) - Исландия

Плаж Рейнисфяра (Reynisfjara) - Исландия

Много хора считат черния плаж Рейнисфяра за едно от най-красивите места на земята. Но тази красота има особен, може да се каже, "готически" привкус. Представете си абсолютно черен пясък, величествени базалтови колони, извисяващи се самотно в морето, поривист студен вятър, огромни вълни. Да, това е пълна противоположност на популярните тропически плажове, но много хора намират в Рейнисфяра особено очарование.

9. Скритият плаж - островите Мариета, Мексико

Скритият плаж - островите Мариета, Мексико

В буквален превод Playa del Amor означава Плажът на любовта, а името вероятно е вдъхновено от красотата и уединението на това място: перфектно за влюбени двойки! На няколко метра във вътрешността на един от островите Мариета в Мексико се намира този скрит плаж, за който мнозина смятат, че се е образувал вследствие на военните опити, правени на там в началото на ХХ век в съчетание с ерозията на скалите. Достъпът до скрития плаж е чрез малък тунел, който го свързва с Тихия океан, а желаещите да го посетят трябва да преплуват 50-60 метра, за да стигнат до пясъчната ивица. Там ги очакват кристално чисти тюркоазени води, които се разплискват в белите брегове, скрити от целия свят. Туристите тук могат да практикуват гмуркане и каяк.

10. Биолуминисцентен плаж Vaadhoo - Малдивски острови

Биолуминисцентен плаж Vaadhoo - Малдивски острови

Този тропически плаж е великолепен през деня, но през нощта водите му се превръщат в арена на впечатляващо и незабравимо светлинно шоу. Брегът буквално се осветява в синя светлина, а виновник за това са безброй едноклетъчни биолуминисцентни организми. Вълните размиват границата между океанските дълбини и безкрая на вселената. Явлението може да се види от юли до февруари.

Източник
fishki.net