5 от най-известните замъци в света

1 юни 2016, 6:32
5 от най-известните замъци в света

Замъците са истински поздрав от миналото и възможност да се потопите в една приказка. А кои са най-известните замъци?

1. Замъкът Франкенщайн (Burg Frankenstein)

Този уникален замък се намира близо до немското градче Дармщат, на около половин час път от Франкфурт, провинция Хесен. Построен е като крепост в началото на 13 век и е дострояван през следващите два века. За известен период е използван като затвор и след това окончателно изоставен. До днес са достигнали някои стени, една кула и параклис, но зловещата атмосфера се е запазила.

Според легендите в замъка е живял и творил немският алхимик доктор Йохан Конрад Дипел, който наричал себе си Франкенщайн (за него са снимани немалко филми). В замъка той извършвал своите налудничави експерименти и ужасяващи опити. При опити с нитроглицерин разрушил една от кулите на замъка, а някои обвинявали доктора в кражба на трупове от гробищата, за да прави експерименти с тях. Говори се, че Джоузеф дори се опитвал да възкресява мъртвите. Така или иначе, всички се страхували от доктора. Според друга легенда лорд Конрад Дипел фон Франкенщайн – собственик на замъка, продал душата си на дявола, за да получи вечен живот.

Замъкът ФранкенщайнЗамъкът ФранкенщайнЗамъкът Франкенщайн

2. Замъкът Иф (Chateau d'If)

Замъкът Иф е морска крепост, разположена на остров в залива на град Марсилия. Островът се намира на около 3 км от старото пристанище на града. Крепостта е построена през 1524-1531 г. и представлява постройка на три етажа, заобиколена от три кули и площадки за оръдия. Замислена е като защитно съоръжение на града от нападения по море. Така или иначе не е имало нито едно нападение и през 1580 г. е взето решение замъка да се използва като затвор. Тук са излежавали присъдите си както различни политици, хугеноти, ръководители на Парижката комуна, така и най-опасните престъпници. Но популярността си замъкът дължи на Александър Дюма и безсмъртната му творба "Граф Монте Кристо". В романа се описва как графът бива заточен тук и успява да избяга след 14 години. В действителност обаче никой не е успял да избяга от този затвор. Днес замъкът е отворен за посещения - с корабче от старото пристанище на Марсилия.

Замъкът ИфЗамъкът ИфЗамъкът Иф

3. Замъкът Уоруик (Warwick castle)

Замъкът Уоруик е едно от съкровищата, запазени и до днес на територията на Англия. Съоръжението е построено през 1068 г. по заповед на Уилям Завоевателя. Първоначално сградата е била от дърво и пръст и е служела за защита. По-късно е изградена от камък. Тази крепост е видяла токова много сражения, колкото никоя друга. И именно затова видът й непрекъснато се е променял. Според легендите в една от кулите на замъка са държали пленници от Стогодишната война. През 15 век тук е бил заключен и английският крал Едуард IV. През 17 век замъкът се превръща в частен дом на сър Фулка Гривил, за когото се носят слухове, че е убит от собствените си слуги. Ако може да се вярва на туристите, неговият призрак броди из замъка.. Така или иначе историята на това място е доста мрачна.

Замъкът УоруикЗамъкът УоруикЗамъкът Уоруик

4. Замъкт Бран (на немски: Torzburg, на унгарски: Torcsvar)

Замъкът се намира в Румъния, област Трансилвания, на около 30 км от град Брашов и на 50 от Синая. Ако може да се вярва на легендата, то в този замък някога е живял известният и до днес Влад Дракула, считан от мнозина за вампир и жесток убиец. Дали това е истина, не е ясно, но историята на замъка действително е интересна. Построен е през 1212 г. от рицарите на тевтонския орден и е служел за стратегическа отбрана на града. Между другото стаите образуват лабиринт, има много подземия и тайни коридори и само избрани хора са знаели как да излязат оттам. През годините замъкът е имал много различни собственици. Що се отнася до Влад Цепеш, най-вероятно той не е живял там, а само е използвал тъмниците на двореца по времето на османската обсада на Трансилвания. За известността на замъка и на реалната личност Влад Цепеш много допринася и романът "Дракула" на Брам Стокър.

Замъкт БранЗамъкт БранЗамъкт Бран

5. Замъкът Елиън Донан (Eilean Donan Castle)

Този замък е един от най-посещаваните в планинските райони на Шотландия. Разположен е на малък скалист остров във фиорда Дуич. Един от най-романтичните замъци в Шотландия се слави с меда си и интересната си история. Името на замъка идва от монаха Дон, живял на острова през 7 век. Първата средновековна крепост тук се появява през 13 век. Нейната главна цел била да охранява и защитава околните територии на Кантейл от набезите на викингите. През 1263 година Александър III предава крепостта Елън Донан на Колин Фицджералд (родоначалник на клана Макензи) като награда за доблестта му в битката при Ларгс. В това сражение е победен норвежкия крал Хокон IV и в резултат на това, към Шотландия са присъединени множество нови острови. Замъкът остава важна крепост до 1719 г., когато е бил разрушен. През 1911 г. замъкът, потънал в руини, е купен от полковник-лейтенант Джон Макрей, като една година по-късно той започва мащабен проект по реставрацията на имота. Смята се , че полковникът имал желанието да изгради Елън Донан в абсолютния му средновековен първообраз. След 20 години усилени ремонтни дейности замъкът е открит през 1932 г. Той бил проектиран по планове, изготвени през 1714 година, намерени в Единбург.

Замъкът Елиън ДонанЗамъкът Елиън ДонанЗамъкът Елиън ДонанЗамъкът Елиън Донан
Етикети:
Дестинации:
Източник
fishki.net