Извънземната магистрала покрай Зона 51

24 август 2016, 7:22
Извънземната магистрала

Само на 180 км на север от светлините на Лас Вегас, в пустинята Невада върви прав и изключително самотен път. Става дума за участъка с дължина около 160 км от магистрала 375 (State Route 375) между градовете Уорм Спрингс (Warm Springs) и Кристал Спрингс (Crystal Springs), известен с името "Извънземна магистрала" (Extraterrestrial Highway). Безброй хора разказват как са видели извънземни в този участък, и докато повечето от случаите имат логично обяснение, все пак някои от тях си остават мистерии.

Извънземната магистрала

Пътят минава в близост до военна база Нелис (Nellis Air Force Base), в която се намират няколко интересни неща. За начало в свръх секретния обект се помещава полигон за изпитания на ракети, летателни апарати и всякакви видове оръжие. Там се изпробват подобрения на познати модели, а също и се разработват изцяло нови прототипи и технологии. Дори посред бял ден могат да се чуят мощни експлозии, а нощно време в небето летят самолети, които най-вероятно няма да видим в близките години.

Извънземната магистрала

Извънземната слава на магистралата, обаче, се дължи на особено мистериозната част от военната база известна като Зона 51 (Area 51). Това малко парче земя с размери около 10 на 15 км е обгърнато в тайнственост, за него се носят безброй слухове и се развиват конспирационни теории.

Благодарение на развитието на авиационните технологии през 50-те години на 20-ти век самолетите достигат нови висини, което съвпада с голям скок в броя видени НЛО-та. Популярни обяснения включват секретни разузнавателни самолети отрязващи слънцето под необичайни ъгли (особено при залез) и затова са възприемани като "странни" или направо "извънземни" летателни апарати.

Извънземната магистрала
Център за изследване на извънземни, всъщност е празна сграда с лъскава скулптура отпред

Масло в огъня налива инженерът Боб Лазар, който през 1989 г в предаване по телевизията разказва как е работил с извънземни космически кораби и как американското правителство е провеждало изпитания на летящи чинии, използващи извънземни технологии. В следващите няколко години броят на докладвани срещи с извънземни в района расте, а Зона 51 се утвърждава като една от най-известните секретни военни бази - тайните за летящи чинии и пленени живи извънземни стават централен мотив в книги, филми и безброй дискусии.

През 1996 г Комисията по туризма в щата Невада решава да използва славата на района и да привлече туристи като официално именува тази част от пътя "Извънземна магистрала" и съвместно с няколко туроператора организират и различни екскурзии, включително и до входните точки на военната база. Събитието съвпада и с представянето на филма "Денят на независимостта", в който се разказва за нападение от извънземни и тайните в Зона 51.

Извънземната магистрала

Единственото населено място в тази пустош е Рейчъл (Rachel) - групичка от няколко каравани и едноетажни къщички с население от около 50 човека. Не е трудно да се види, че туристическият бизнес не върви особено добре - има само едно заведение. "Little A'le'inn" (произнася се "alien") или "Малкият извънземен" ще ви посрещне с "Добре дошли, земляни" - в едно са комбинирани бар, хотел, ресторант и сувенирен магазин. Там може да пробвате "извънземен бургер" - дали месото в него е от нашата планета не се знае. В мрачното ресторантче ще намерите и богат избор от книги, магнитчета и всякакви джунджурии на тема извънземни, а може и да поговорите със собствениците на заведението или някои от ловците на НЛО-та, които често отсядат там. Техните истории са безплатни, многобройни и най-важното - гарантирано истински.

Извънземната магистрала

За мен лично минаването по извънземната магистрала беше много приятно преживяване, районът е толкова пуст, че не ми е трудно да си представя как скучаещите фермери са приели твърде на сериозно няколко светлини в небето. Човек само трябва да внимава докато търси летящи чинии на хоризонта да не го изненада някоя крава на пътя - поради слабата натовареност на пътя фермите наоколо не са оградени и животните ходят безпрепятствено.

Извънземната магистрала - важно предупреждение
Важно предупреждение - няма бензиностанции в следващите 240 км

По целият път за 160 км видяхме само 4-5 други коли и нула извънземни. Заслужава да се отбележи фактът, че срещнахме огромен камион, охраняван от конвой от немаркирани военни джипове. Дали черното платнище прикриваше нов модел бомба или останки от свален космически кораб никога няма да разберем...

Дестинации: