"Златният билет", който се оказва наистина безценен

2 септември 2016, 7:23
Америкън Еърлайнс

През 1981 г Американ Еърлайнс (American Airlines, AA) добавят нова опция към програмата за лоялни клиенти AAirpass. На цена от $250 000 започва продажбата на така нареченият "златен билет" - притежателят му получава неограничени полети в първа класа доживот. Срещу още $150 000 се предлага билет за придружител, който дори не е поименен, собственика на билета има право да посочи името на придружителя си за всеки полет поотделно. В началото са били предлагани и отстъпки за по-възрастни хора. По непотвърдени данни при тези невероятни условия са продадени 66 златни билета.

Целта на компанията е да получи бързо голяма сума пари, с която да помогне за стабилизиране и развитие на бизнеса по време на криза. Нещата, обаче, се развиват по друг начин. Ето как обобщава положението Боб Крандал, изпълнителен директор на компанията за периода 1985-1998 г:

Смятахме, че това ще е нещо, което големи компании ще купуват за топ служителите си. Бързо стана ясно, че клиентите ни са по-умни от нас.

Но какво точно означава "неограничени полети в първа класа доживот" за притежателите на златни билети? За някои - приключение без край, за други - допълнителен доход, а за трети - начин да помогнат на други хора.

първа класа

Безспорно един от най-известните притежатели на златен билет е Стив Ротстейн - банкер от Чикаго. Той купува билета си през 1987 г и до 2008 г успява да направи над 10000 полета и 10 милиона мили (16 милиона километра) във въздуха, включително 500 пътувания до Англия, 120 до Токио и 70 до Австралия. Загубите на Американ Еърлайнс само от неговия билет надхвърлят 21 милиона долара.

Възможността за неограничено пътуване в лукс му позволява да води дъщеря си на училище в Швейцария, а със сина си посещават десетки спортни събития по цял свят. За Стив бейзболен мач е сериозен повод за пътуване, той е летял и за доста по-малко - например само за сандвич от любим ресторант. Любим начин за прекарване на уикендите му е бил да лети до Детройт, с кола под наем да пътува до Онтарио за обяд на езерото и после обратно вкъщи - на време за вечеря.

Ротстейн обича и да предлага придружителското си място на непознати - десетки случайни хора са имали щастието да пътуват в първа класа благодарение на него. Заради тази практика, а и множеството отказани резервации, АА прекъсва членството му през 2008 г. Въпреки, че това не е забранено в условията на билета, авиокомпанията определя това действие като злоупотреба. След дълга борба в съда нещата утихват през 2012 г, когато двете страни достигат до извънсъдебно споразумение.

Други притежатели превръщат златните си билети в златна мина. Например Жак Врум, който продава придружителското си място безброй пъти - само от един негов клиент получава чекове на стойност над $100000 за редовни полети между САЩ и Европа. Когато АА анулират билета му и го съдят за измама, компанията няма никакво основание за това, тъй като препродаването на мястото не е забранено в условията на договора на Жак. В крайна сметка той се отказва от билета си и приема финансова компенсация от АА с думите, че "е летял достатъчно".

До анулирането на тези (и други) билети се стига след като авиокомпанията осъзнава огромната си грешка и през 2007 г наема екипи от частни детективи и адвокати, които да съберат доказателства срещу притежателите на златни билети. Официалната цел е разкриване на злоупотреби, но се използват всякакви методи за да постигнат целта, включително и опити за подкупи, заплахи, изнудвания. Мотивацията е сериозна - АА губят десетки милиони долари годишно по няколко канала. Първо, губят място, което иначе може да бъде продадено, често и две места заедно, авиокомпанията плаща от собственият си джоб летищните такси за всички тези полети, а и за капак на всичко - всеки полет носи "мили", които после могат да бъдат използвани за купуване на полети, услуги и подаръци.

Притежателите на златни билети имат много истории за разказване. Питър Лоу от Флорида например имал навик да запазва място за шапката си. Уилям от Тексас споделя:

Стюардесите ме познаваха по име, знаеха точно какво искам. Веднага след излитане ми носеха тройна порция предястия със сьомга и чаша шампанско. Аз дори нямаше нужда да ги викам.

първа класа

Цената на билета е увеличена на $600 000 през 1990 г, 1993 г вече е $1.01 милиона, а през 1994 г AA прекратяват програмата. От тогава златният билет е бил пуснат в продажба само веднъж - в коледният каталог на Неймън Маркъс за 2004 г, но може би заради цената от 3 милиона долара (и придружителски билет за още 2 милиона) не е продаден нито един.

Въпреки цялата драма около най-ексцентричните и невъздържани притежатели на златни билети, все още има голям брой активни членове на програмата, които могат още дълги години да се наслаждават на безброй полети в първа класа.

Източник
https://en.wikipedia.org/wiki/AAirpass
http://nypost.com/2012/05/13/freequent-flier-has-wings-clipped-after-american-airlines-takes-away-his-unlimited-pass/
http://articles.latimes.com/2012/may/05/business/la-fi-0506-golden-ticket-20120506