На почивка с кемпер?

5 септември 2016, 10:09
кемпер

Броят на хората, желаещи да бъдат независими и мобилни в почивката си непрекъснато расте. Една каравана или кемпер е идеален вариант за това. Заветната мечта – да бъдеш необвързан с хотелски резервации и разписания, да се съобразяваш само със себе си, никога не е била по-близо до реализирането й.

Но голямата свобода, която човек получава, придобивайки кемпер, е свързана с много условия и въпроси. Първо, струва ли си изобщо да се инвестират десетки хиляди евро? Второ - кемпер или каравана? Следват още много – не е ли прекалено тясно вътре? Как се шофира подобно нещо? Къде ще намеря газ? За колко време ще ми стигнат акумулаторите, горивото и водата?

Естествено, няма лесен отговор на първия въпрос. Но с даването на отговори на останалите мога да се опитам да помогна на всички, които още не са се “заразили” от кемперския “вирус”. Защото признавам, това занимание е заразно. Само до преди 2 години се отнасях с леко пренебрежение към “евтино” почиващите с кемпери до хотела, където аз и семейството ми бяхме отседнали, а сега не мисля за друг начин за почивка.

В следващите материали ще се опитам да помогна на всички интересуващи се да намерят отговори на горе зададените въпроси, а и на много други, които неизбежно възникват по пътя.

Пътуването с кемпер изисква сериозна подготовка и доста повече работа от почивка в хотел например. То може да се окаже и по-скъпо, особено ако ползваме самолет и автомобил под наем на място. Но няма друг начин на пътуване, който да е по-независим и естествен, съобразен не с разписания и резервации, а със собствените потребности. Децата оглядняли? Никакъв проблем, хладилникът е вътре. Уморен съм и вече ми се спи – в близкия половин час все ще намеря място, където да пренощувам, особено в уредените държави на Централна и Западна Европа, откъдето аз черпя своя опит. Да не подценяваме и други нужди – имаме душ и тоалетна на борда. За възможностите да се промени маршрута, да се отиде някъде, където местните хора са препоръчали, на някое красиво място, което го няма в нито един пътеводител, ще стане дума по-късно.

Ако сте човек, който обича да не прави нищо по време на отпуската си, ако обичате комфорта и обслужването и цените елегантната атмосфера, не си губете времето да четете следващите ми публикации. Но ако имате известен опит на палатка, ако не бързате да стигате по график от А до Б, ако обичате активния начин на живот, тогава сте навярно следващият “заразен”. Трябва разбира се човек да е готов и на импровизации, и на някои неудобства, които обаче, повярвайте ми, си струват всеки цент и всяка секунда. Защото времето с кемпера ще ви приближи до природата, ще се научите да цените детайла, да мислите по-креативно и гъвкаво, ще заздрави семейните ви отношения.

Етикети: