На почивка с кемпер - съвети при избора

7 септември 2016, 11:46
кемпер

Ако вече сте решили да бъдете мобилни и относително независими, следващият въпрос, на който търсим отговор е каравана или кемпер? Това зависи от целите и потребностите ни, както от финансовите ни възможности.

Предимствата на караваната са по-ниската цена, по-високият комфорт, изразен в 'жилищна площ', както и възможността да я оставим на къмпинга и с автомобила да бъдем мобилни. Недостатъците – не може да се ползва по време на движение, по-трудно управление, завишени изисквания към теглещия автомобил и ограничена скорост до 80 км/ч в повечето случаи.

С кемпера нещата стоят по друг начин: Той може да се използва по време на път, управлява се по-лесно, скорости до 140 км/ч не са проблем, с по-големи резерви и следователно с по-голяма независимост. Ако има теглич, можете да закачите ремарке за лодка или стойка за велосипеди и даже мотоциклет. Това си има цена, а веднъж поставен на къмпинга, нивелиран и фиксиран, едва ли ще се използва като автомобил за разходки.

Тъй като в моето семейство има кемпер, отсега нататък мога да съм полезен само със съвети за този тип превозно средство. Но дори да става въпрос само за него – има толкова много различни типове, модели, конструкции. Затова трябва да помислим заедно какви сме, какво искаме да правим и къде ще ходим.

За едно семейство с деца алковенът (снимка 1) е идеалният вариант. Той може да се използва както за почивка на плажа, така и за пътешествия, защото има относително големи резерви. Другите предимства на модела са големия брой легла и високата товаримост. Ако сте млада двойка и обичате спорта, един минибус – бърз и безпроблемен за управление, с много място за велосипеди или сърф – ще свърши работа (снимка 2) Ако решите да предприемате експедиции, пътят минава през здрав минибус или пикап с 4х4 и монтирана кабина. Възрастна двойка, предпочитаща комбинацията между градска почивка и къмпинг трябва да се реши на частично- или пълноинтергриран модел (снимки 3 и 4), евентуално с гараж за малък автомобил (смарт, тойота айго и подобни). Или имате ръце, които растат от правилното място и си правите собствен кемпер на базата на камион с АТВ в гаража (снимка 5).

Доста хора са ме питали дали да вземат под наем кемпер, за да видят как е. За други държави бих казал по-скоро да, но опитът ми в България в това отношение е плачевен и рискувате да получите неподдържан кемпер с милион скрити и явни проблеми, които само ще отровят почивката ви и ще ви разколебаят силно. По-добре вземете кемпер от приятел или идете няколко дни заедно с него някъде.

Ако сте едър бизнесмен, ако сте реституирали имоти или имате богат болен вуйчо в Америка, вероятно няма да е проблем да заплатите 80 хиляди евро за нов приличен полуинтегриран кемпер и да вложите още 10 хиляди в соларна инсталация, водородна клетка, гелови акумулатори и още куп неща, но само след три години той ще струва 40 хиляди. Обратно погледнато – поддържан алковен на 5 години и 40 хиляди км., с доста екстри, купен от технически грамотен, опитен и вманичен първи собственик, може да се закупи с българската годишна заплата на айти-специалист.

Вече стана дума за различните модели кемпери. Минибусът е за хора, обичащи бързото придвижване и готови да понесат несгоди като ежедневно разглобяване на динетата (масата и седалките около нея), малък или липсващ душ и тоалетна. Затова пък харчи по-малко гориво, управлява се като нормален автомобил и може да влезе под арката на някоя средновековна крепост. Алковенът се е утвърдил като най-типичния представител на кемперите, присъства стилизиран даже на пиктограми и указателни знаци. Той е предназначен за семейства с деца, предлага повече място, по-удобен и независим е, но реагира зле на силен страничен вятър и има високо челно съпротивление, водещо до разход на гориво обикновено между 11 и12 литра. Пълноинтегрираните кемпери изглеждат най-добре, при тях кабината на водача е елегантно слята с жилищното пространство. Наред с добра аеродинамика те предлагат оптимално използване на пространството и неповторим комфорт, но през лятото се нагряват по-бързо през огромното стъкло и са значително по-скъпи, много модели започват от 100 хиляди евро. Полуинтегрираните кемпери са нещо средно между последните два описани модела. Има разбира се и пикапи, обикновено японски продукти с пълно задвижване и кабина, наподобяваща алковен, монтирана върху тях. Кабината е тясна, няма душ и тоалетна и е обикновено за двама души, но може да се свали и пикапът да се използва като нормален автомобил.

На кой автомобилен производител да се доверим? Най-честата картина по пътищата са Фиат Дукато и братовчедите му Ситроен Джъмпър и Пежо Боксер. Това са утвърдени, солидни машини с богат набор от електронни помагачи. Моят Форд Транзит единствен предлага предно или задно задвижване, 4 дизелови двигателя и многообразие от шасита. Рено Мастър има най-големия резервоар сред конкурентите си, което е само относително предимство, защото дали ще изминеш 800 или 1000 км. наведнъж не е важно – така или иначе почивки се правят много по-често. Немските машини са очаквано скъпи и спартански оборудвани.

Можем да избираме между бензинови и дизелови двигатели. Досега съм видял само един бензинов, предимствата на дизела са очевидни. Ако имаме кемпер с тегло до 3.5 тона (за категория В), 40 килограма на киловат мощност са достатъчни. Моят е 81 киловата и “лети” безпроблемно с над 3 тона. Моят съвет: колкото повече, толкова повече, а и посещенията в автосервиза заради изгърмяли цилиндри ще са по-редки.

Освен всичко дотук има многообразие от кабинни конструкции – с рамка или полиуретанова пяна, с различни термоизолации, както и богатство от вътрешно разпределение на пространството. В крайна сметка всичко е баланс на желания и възможности, затова, ако се решите на нещо подобно, направете сравнение между поне 3-4 модела, помолете представителя на място да ви обясни предимствата на неговия продукт. Общото е динетата и кухнята, които са разположени централно, в съседство е мокрото помещение, а леглата е добре да са напречни и задължително да са удобни. Централно и ниско долу са разположени резервоарите за чиста и отходна вода, а вторият акумулатор и евентуални екстри като соларна и водородна клетка е добре да се намират по-близо до предната ос, ако изберем най-честия вариант на предно задвижване. Обърнете внимание на общата маса в натоварено състояние, както и на натоварването на двете оси (данните са в големия талон). Освен риск за катастрофи неправилното натоварване или претоварване може да донесе солени глоби в "белите" държави.

Галерия

Алковен
Алковен
Минибус с разширение на покрива
Минибус с разширение на покрива
Полуинтегриран кемпер
Полуинтегриран кемпер
Пълноинтегриран триосен кемпер
Пълноинтегриран триосен кемпер
Собствена конструкция
Собствена конструкция
Етикети: