Медицинска помощ на път – част 1

MVM
11 септември 2016, 13:48
Първа помощ

Аптечка по време на пътуването не бива да липсва в нито един багаж. Оборудването й зависи от целта и продължителността на пътуването, както и от вида му и основните заболявания, от които страдаме.

Избирайте лекарства, които вече сте приемали и знаете, че понасяте добре. Вземете всички необходимо със себе си, защото не знаете дали ще намерите нужното лекарство и дали то ще бъде със същото качество. Контролирайте срока на годност и имайте впредвид, че за унгвенти, капки и суспензии срокът се отнася за неотворена опаковка. Не режете блистерите, така често губите напечатания на тях срок на годност. Ако трябва да приемате лекарствата в точно определено време на деня, осведомете се за часовата разлика. Носете със себе си рецепти за всички медикаменти, които носите, така може да си спестите много неприятности на митницата. Съблюдавайте и правилата за течности и остри предмети в ръчния багаж, както и температурният режим на съхранение на лекарствата – помолете стюардесата да сложи инсулина в бордовия хладилник или поне го увийте с термоизолиращо фолио.

Какво конкретно не бива да липсва в една добра аптечка? Веднага да споменем, че дадените препоръки се отнасят за имената на действащите съставки, но не и за търговските имена. Така например ако се наложи да търсите лоперамид в Нигерия, там той може да носи търговски имена, съвсем различни от познатите нам.

  1. Вземете лекарствата, които така или иначе приемате. Обикновено тук става въпрос за хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане, астма, хронични болкови синдроми и т.н. Ако знаете от опит, че при смяна на обстановката задължително получавате запек или даже лекото поклащане води до гадене, запасете се и с такива лекарства.
  2. Даже и при градски туризъм са възможни открити и закрити травми. Като минимум вземете лепенки, ножица, стерилни марли, средство за промивка на рани, еластичен бандаж, обикновен бинт, левкопласт и гел за тъпите травми (удар, навяхване). За програма-максимум добавете триъгълна кърпа и пинцета за изваждане на чужди тела.
  3. Така наречените нестереоидални противовъзпалителни средства (диклофенак, ибупрофен, парацетамол) се борят с болката, възпалението и температурата. Може би тук е мястото да споменем и необходимостта от термометър. При простуди, главоболие или остри болки в кръста те могат бързо да донесат облекчение. Метамизолът, химически погледнато, не се числи в тази група, но действието му е подобно – той се бори само с температурата и болката, но не и с възпалението.
  4. Често първото предизвикателство е още в самолета, при набиране на височина – гаденето и повръщането. Затова гледайте стомахът ви преди полет или пътуване с кораб да не е пълен, хапнете витаминозна храна, богата на енергия, но лесно смилаема. Ако все пак ви се догади, добре е да имате метоклопрамид. Има и немедикаментозни, доста ефективни начини да се пребори гаденето, но за тях – във втората част. Освен това е добре да носите и омепразол против киселини, особено ако пътувате с цел гурме и любопитство към кухните на други народи.
  5. Слизайки по стомашно-чревния тракт, не можем да не споменем "отмъщението на Монтесума". Лоперамидът е утвърден препарат против него, но използването му, както използването на всяко друго лекарство, трябва да става след внимателна и желателно професионална преценка на ситуацията, защото в някои ситуации лоперамидът може да донесе повече вреди от ползи. За обратния проблем често е достатъчно да приемате богата на баласти храна и повече течности или лактулоза.
  6. Задължителни са лекарствата против алергия. Общоизвестно лекарство тук е диметинденът под формата на гел, а от по-съвременните се препоръчва левоцетиризинът за вътрешен прием. Ако знаете, че реагирате алергично на нещо или имате астма, нека личният ви лекар ви покаже как се слага мускулна инжекция с кортизонов препарат – по силите на всеки е, в случай на заплаха за живота може да се сложи и без дезинфекция на кожата, направо през дрехите ако е нужно.
  7. В тази връзка ще споменем, че много често алергиите се предизвикват от слънцето или ухапвания от насекоми – добре е да имате слънцезащитни средства и репеленти.
  8. Често срещан проблем е и зачервеното и болезнено гърло, което може да се лекува с препарати, комбиниращи 2 местно действащи антибиотика или антисептика с местно действащо обезболяващо вещество. Внимание, зачервеното гърло може да прерасне в истинска ангина, която да изисква болнично лечение и даже хирургична намеса!
  9. Не забравяйте и капките – за очи, уши и нос. Дали става въпрос за промивка на очите от прах или банално запушване на нос, или пък за досадни болки в ушите, все едно.

Винаги четете информацията за съответното лекарство, всеки медикамент има странични действия и може да взаимодейства с много други лекарства. Консултирайте се с лекар по добре сто пъти излишно, отколкото да пропуснете един път.

* С този материал нито авторът, нито администраторът на сайта съветват или подтикват към самолечение. В случай на заболяване или травма винаги е препоръчително да се потърси квалифицирана помощ.

Етикети: