Медицинска помощ на път – част 2

MVM
14 септември 2016, 13:59
Акупресура

Докато в първата част ставаше дума за лекарства, тук ще споменем за възможностите на един метод, познат от хилядолетия и дошъл от Китай. Става дума за акупунктурата – лечение с игли, които се вкарват в тялото. Тази практика е абсолютно забранена за лаици в медицината и даже за лекари без специално обучение, но активните точки в тялото могат да се повлияват и от акупресура – натиск с пръст. С акупресура може да се въздейства на широк спектър от заболявания и състояния, често ефектът настъпва бързо, няма странични действия и описаните техники могат да се прилагат многократно на ден – това са нейните предимства. Дори и неправилно направена, акупресурата в най-лошия случай няма да доведе до положителен ефект. Недостатъците са, че спектърът на действие е ограничен, а и не винаги е приложима спрямо деца и истерични личности или ако на мястото на точките има рана, язва или тумор.

Преди да разгледаме отделните точки и приложението им, нека да споменем възловото понятие ЦУН, с което се ориентираме по тялото на нуждаещия се от помощ. Един цун е равен на ширината на палеца в основата на нокътя на самия пациент (не на “лекуващия!!!), два цун съответстват на ширината на 2, 3 и 4 пръст на нивото на основата на нокътя на четвъртия, а три цун е ширината на 2,3,4 и 5 пръст на височината на основата на нокътя на 5. пръст. Повтарям, става въпрос за пръстите на пациента.

Един от първите проблеми, с който пътуващият може да се сблъска още с качване на самолет или особено на кораб, е гаденето и повръщането. Те се повлияват най-добре от точка, лежаща на 2 цун от гънката на китката, между двете най-добре изразени сухожилия. Прилага се умерен натиск 3 до 5 пъти по 20-30 секунди с 10-15 секунди пауза.

Гадене и повръщане независимо от причината
Гадене и повръщане независимо от причината

За всякакви проблеми над линията на гърдите се използва точка, лежаща в дланта между 1 и 2 пръст, както е показано. Тук натискът може и да е по-силен и да наподобява вибрация или масаж в продължение на няколко минути. Дали става въпрос за схващане на врата, главоболие или симтоми на настинка - честа картина след продължително излагане на климатик, точката може да помогне. Внимание, точката при почти всички хора е доста болезнена, но с продължаване на натиска върху нея болката постепенно изчезва, което е добър признак.

Главоболие, простуда
Главоболие, простуда

Ако разделим разстоянието между основата на носа и горната устна на 3, между горната и средната третина има точка, с която можем да успокоим болки в гърба и кръста, възникнали след продължително седене или носене на тежък багаж. Натиска се силно, вибриращо, докато състоянието на пациента се подобри или точката го заболи прекалено силно.

Болки в кръста
Болки в кръста

Една от т.нар. кардинални точки отговаря за храносмилането, Чрез мек натиск върху нея, 3-5 пъти по половин минута с обичайната пауза, се повлияват запек, диария, тежест в корема, газове, болки при менструация и много други. Точката се намира на 3 цун под долния връх на капачката на коляното и на 1 цун навън.

Проблеми с храносмилането
Проблеми с храносмилането

При кашлица, свързана с простуда, се препоръчва интензивен масаж или полагане на горещи кърпи на ареала, разположен от двете страни на гръбначния стълб приблизително на нивото на горния ръб на лопатката.

При съмнение за инфаркт на миокарда, инсулт (“удар”) или даже загуба на съзнанието се натиска силно, вибриращо с пръст или нокът върху точка, разположена в основата на нокътя на 5. пръст откъм палеца – прави се, докато състоянието на пациента се подобри. Ако пациентът е в безсъзнание, все пак първо не забравяйте да го обърнете в стабилно странично положение.

Сърдечни нарушения, апоплекс, безсъзнание
Сърдечни нарушения, апоплекс, безсъзнание

Ако има кръвотечение от носа, независимо от причината, оставете кръвта да капе (в никакъв случай да не се гълта!) или леко притиснете ноздрата. Същевременно положете леден компрес на тила или намерете костната изпъкналост на черепа на това място – особено при мъже се забелязва ясно. Със решителен, вибриращ и даже груб натиск, колкото е необходимо, кръвотечението скоро може да спре.

Почти всички гореописани точки са симетрични, за по-голям ефект се прилага двустранна акупресура, най-добре да се редуват двете страни. Не забравяйте, че методът не дава гаранции и не винаги е приложим.

* Не се колебайте да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

Етикети: