Перлите на Фландрия

3 октомври 2016, 8:20
Улица в Брюж

В северната част на Белгия се намира провинция Фландрия, населена главно от холандскоговорящи жители, докато другата провинция на кралството, Валония, е населена предимно от френскоговорящи. Заради силното влияние на Хабсбургите фламандците до днес са предимно католици, за разлика от холандските им съседи. Формално погледнато столица на Фландрия е Брюксел, но за него има написано толкова много, а и нашия интерес беше насочен към трите големи града на север от него. Добре развитата и поддържана пътна мрежа и подходяща инфраструктура правят мястото рай за къмпингуващи. Спокойно бих нарекъл страните от Бенелюкс “столица на къмпинга” заради широкото разпространение на този вид почивка тук. Къщите с кемпери и каравани, паркирани в двора, в един момент вече престават да правят впечатление.

Пристигнахме в Антверпен преди обед, идвайки от Амстердам. Къмпингът беше подгизнал от проливния дъжд и с труд намерихме едно сухо място под по-голям наклон, но за това са нивелирът и клиновете. До града стигнахме за половин час пеша, като се наложи да минем под тунел на река Шелда. Реката се разширява в града и при вливането й в Северно море дава пространство за най-голямото белгийско пристанище. Златната, космополитна епоха на града се чувства най-добре на главния площад, Grote Markt, в чието изграждане са участвали архитекти от цяла Европа. В центъра на площада стои паметник-фонтан на безстрашния римски войник Силвиус Брабо, за когото се предполага, че е бил племенник на Юлий Цезар. Скулптурата изобразява как войникът хвърля отрязаната ръка на гиганта Антигониус в Шелда. От там вероятно идва и името на града – ант - ръка, верпен - хвърлям. В съседство е най-голямата католическа катедрала в Белгия, построена средата на 14 век. Нейната кула е станала един от символите на кралството. Внимание заслужава и музея за мореплаване на брега на Шелда – на това място е имало постройки още от 10 век, а сегашната сграда е от 16 век. Най-интересното в града според мен е музеят за изящни изкуства, който приютява не само картини на най-известния жител на Анверпен – Паул Рубенс – но и на много други фламандски творци. Посещението на музея за нас, с малко дете на път, се оказа мисия невъзможна.

Antwerpen
Морския музей
Антверпен
Главният площад

Наложи се да разгледаме Брюж набързо, така че само оставихме кемпера пред къмпинга (на много места това е позволено) и тръгнахме към отлично запазения средновековен център. Докато Антверпен е център на диамантената търговия, Брюж се слави с текстилната си традиция. Тесните улички са оградени от редици живописни къщи. В центъра на главния площад стои паметник на двамата занаятчии, вдигнали въстание против французите началото на 14 век. Оптичен магнит и символ на гражданската независимост е кулата Белфорт, издигаща се на над 80 метра. Белфрид или Белфорт е типично фламандско понятие, означаващо висока, тясна кула, като повечето са готически. Впечатлява също постройката на катедралата Св. Салватор, както и кметството. След двучасово обикаляне се поизморихме доста, особено двегодишната ни дъщеря, и на обратно взехме такси, в което не видях брояч, но нямах нито сили, нито желание да влизам в дискусии. На пристигане шофьорът махна един парцал от таблото и ни “ужили” доста – ако не спечели с измама от такива като нас, от кого друг...? Тръгнахме си от града в лошо настроение .

Брюж
Главният площад в Брюж със статуята на занаятчииите

За сметка на това близкият Гент ни зарадва с удобно разположен и прекрасно оборудван къмпинг, в който персоналът за разлика от други места не ме гледаше със злоба, когато говорех на немски. След досегашния галоп решихме да останем там по-дълго, още повече че се бяха натрупали някои технически проблеми по кемпера, които трябваше най-после да отстраня. Главната разходка по града се случи в неделен ден, когато по улиците почти нямаше хора. В центъра доминира един от най-големите замъци, разположени във вода – Графенщайн, обграден от дебели стени.

гент
Замъкът Графенщайн

И тук същата логика – главен площад, обграден от богати къщи, с кметство и катедрала. Трите главни църкви в града – Св. Николай, Белфрид и Св. Бавон – лежат в тази последователност на една линия, сочеща към югоизток. За разлика от Брюж Гент е силно индустриализиран и средата на миналия век е направено осносно почистване на черно опушените фасади. Разхождайки се по уличките ни идва мисълта, че може би половината от брутния вътрешен продукт се реализира от шоколад и бира. Допринесохме и по този начин за нарастването му. Очаквано жена ми се прехласна по шоколада, а аз... не точно по него.

Гент
Бира и шоколад навсякъде

Разходката по павираните улички покрай канали, гледката към замъци, катедрали и богати къщи ни потопи в историята не само на Гент, но и на цяла Фландрия – богатство, натрупано от производители и търговци на скъп текстил, съхранено от набези на французи, дало не малко обекти от световно културно-историческо значение, запазено за поколения напред и поднесено апетитно на туриста. Тук пак ще дойдем някой ден.

Етикети:
Дестинации: