Outdoor – облекло и обувки

MVM
13 октомври 2016, 9:52
outdoor

Както при много други неща, за които няма добър превод на български, ще си позволя да запазя оригиналното им звучене. Ако някъде кажем “умен далекоговорител” ще прозвучи доста странно, нали?

Желанието за активен отдих сред природата става все по-популярно, но за това трябва да имаме подходящо оборудване и да си набавим допълнителни знания, за да не бъде помрачено удоволствието от някой привидно дребен детайл. Изборът на облеклото зависи главно от това къде, какво искаме да правим и при какви атмосферни условия ще го правим.

Ще започнем с подходящите дрехи. Времената, в които хората са ходели само с вълнени пуловери и шаечни палта, отдавна са отминали. Съвременното решение е в избора на дрехи от тъкани с функционални подобрения, т.нар. функционални тъкани. Най-честите представители са полиестерът (PES), полиамидът(PA), полипропиленът(PP), найлонът(NY), но и вълната(WV), вискозата(CV) и памукът. Всяка от тези тъкани притежава определени свойства, които в комбинация предлагат максимална защита и комфорт в съчетание с минимално тегло и обем.

Софтшел-облеклото се състои от 2 или 3 слоя. Външният предлага механична защита, транспорт на потта към повърхността и лека защита от външна влага. Използват се като алтернатива на комбинацията между флийс и яке за дъжд, топлят добре, но могат да се използват само при лек дъжд или сняг.

Хардшел-облеклото има външна мембрана от РА или PES, вътрешният слой е от РЕ или NY. Има детайли – външният слой може да е просто импрегнация или пък отделна мембрана. Облеклата от този тип са механично устойчиви, подходящи за носене на раница, предлагат пълна защита от дъжд и вятър.

Прималофт ® е патентиран материал с големи възможности. За разлика от WV той продължава да топли дори когато е мокър, суши се бързо, изключително лек и удобен за носене.

Даже едно яке от обикновен флийс (РЕ) като на снимката, предлага удобства - транспорт на влагата само в една посока и лекота. Идеално се комбинира с хардшел като топлеща дреха.

За да използваме максимално ефективно дрехите, трябва да съблюдаваме и принципа на луковата глава – многослойно обличане, така че между слоевете дрехи да се задържа въздух, който също има изолиращи качества. На голо обличаме бельо от РЕ или РР, което транспортира бързо навън потта. Естествено този слой трябва да приляга плътно (но в никакъв случай не стягащо) към тялото. Следващият слой има задачата да съхранява топлината на тялото, например яке от флийс или пък защо не пуловер. Последният слой е хардшел, през който излъчването да отделената влага продължава, но предпазва от неблагоприятните фактори на околната среда. По-добре няколко тънки слоя, отколкото един дебел. Предимството на този тип обличане е модулността – във всеки един момент можем да добавим или отнемем липсващия, респ. излишния елемент. При променливо време се препоръчва походът да започва с облекло, което ще съхрани телесната температура, а после в зависимост от условията да се променя, като е препоръчително да се носят резервни дрехи.

Следващият изключително важен елемент от облеклото са туристическите обувки, предназначени в масовия случай за походи или леко планинско изкачване. Има множество модификации в зависимост от географията и климата, където ще ги използваме. Общото за тях е здравината – със солидна подметка, предпазваща от хлъзгане и тяло, обхващащо горната скочна става, за да предпазва от травми, а така също и конструкцията, непозволяваща проникване на влага. Който се интересува в детайли, да погледне класификацията на Майндл. От това, дали са лепени или шити, произтичат функционални различия, които трябва да имаме впредвид при избора си. Външният материал може да бъде от кожа, синтетика или комбинация между двете. Подметката почти винаги е от гума, тъй като тя предлага най-добри качества. Стелката може да е плоска или оформена за специални нужди, но важното е да може да се маха и при нужда да се сложи коригираща такава. С времето междинната подметка, която играе ролята на амортисьор и е направена от полиуретан старее и губи качествата си, затова проверявайте грижливо обувките всеки път преди поход. Най-важно за грижата за обувките е редовното импрегниране. Придържайте се към препоръките на производителя, защото различните бои и спрейове се понасят различно от кожа и синтетика – неправилният избор на боя за обувки би могъл да доведе до запушване на порите на кожена обувка и влошаване на качествата й.

Аутдоор-оборудването далеч не се изчерпва само с дрехи и обувки, но те са най-съществената негова част. В широкия смисъл на понятието се включват също палатки, спални чували, както и знания по навигация и метеорология, но за тях – друг път.

Етикети: