Пасаж дьо Гуа - един необичаен път, изчезващ във водата

18 октомври 2016, 2:08
Пасаж дьо Гуа

Светът е пълен с интересни места. Някои от тях са известни с богатата си история, други привличат с красотата и уникалността си, трети са Мека за любителите на екстремни преживявания. Но има и места, които успешно съчетават всичко. Такова място е пасаж дьо Гуа (Passage du Gois) - необичаен път, който редовно попада под вода.

Пасаж дьо Гуа (Passage du Gois)

На 4.5 км от западния бряг на Франция се намира сравнително малък остров - Ноармутие (Noirmoutier). Това е чудесно място за тези, които обичат да живеят на спокойно и отдалечено място. Островът бил заселен преди около 1000 години. Впоследствие там бил изграден затвор, но за голямо учудване на властите, много скоро част от затворниците се озовали на сушата. Разследването установило, че по време на отлив между острова и сушата се образува тънка пясъчна ивица, по която може да се премине пеша. Разбира се, затворът бил закрит и започнало използването на пътя.

Пасаж дьо Гуа (Passage du Gois)

По света съществуват още такива пътища, но пасаж дьо Гуа, със своите 4.5 километра, е най-дългият. С течение на годините, по пътя започнали да се движат каруци, а по-късно с помощта на специални съоръжения, пътят бил асфалтиран. И в момента пътят се използва активно, но при известен риск за туристите.

Пасаж дьо Гуа (Passage du Gois)

Този необичаен път е използваем само в часовете на отлив, през останалото време е покрит с 4 м. вода. Освен това, приливите идват много бързо и не всички успяват да напуснат пътя навреме. И докато пешеходците могат да се спасят на специално изградени за целта кули, то спасяването на колите е почти невъзможно. Това е рискът.

Пасаж дьо Гуа (Passage du Gois)

И ако някой попита - А кому е нужно всичко това? - Това е преживяване за хора, жадни за адреналин, да си караш колата, а навсякъде около тебе, и то на километри да е само океанът. Красота! А и самият остров е много интересен с останките от норманската крепост, преустроена в затвор. Отглеждат се и огромни плантации картофи сорт La Bonnotte, които се считат за най-скъпите в света.

Пасаж дьо Гуа (Passage du Gois)

 

Етикети:
Дестинации:
Източник
fishki.net