Топ 10 атракции в Сан Франциско

15 февруари 2016, 12:27
Мостът Голдън Гейт

Сан Франциско е уникален град предлагащ голямо разнообразие от атракции и човек може да прекара седмици разхождайки се по безбройните хълмове без да бъде отегчен. Както често се случва, обаче - времето е ограничено и въпросът, който стои пред всеки турист е "Какво задължително трябва да се види?". Ето моята класация на най-интересните места в Сан Франциско.

10. Паркът Голдън Гейт (Golden Gate Park)

Розовата градина в Голдън Гейт парк

Пригответе си цял ден за разходка в този огромен парк - почти 5 км дълъг и 1 км широк. Освен, че в него ще намерите два от големите музеи в града - Калифорнийската Академия на Науките и музеят за изящни изкуства на де Янг, тук ще можете да се насладите на разходки из гора от секвои, арборетум, различни градини и множество малки и по-големи езера, а дори и да срещнете стадото бизони, което обитава част от парка.

9. Кей 39 (Pier 39)

Тюлен на кея

Септември 1989 г няколко морски лъва решават, че ще направят този кей свой дом. Февруари 1990 г броят им вече е над 300 и се налага лодките, закотвени на кея да бъдат преместени, въпреки недоволството на собствениците им, а мястото е оставено изцяло на тези миризливи и симпатични животни.

Сега броят на морските лъвове на кея варира, като стотици от тях могат да се наблюдават излегнали се на понтоните специално донесени за тях почти през цялата година - от юли до май. Броят им намалява само през ранните летни месеци, в размножителния период когато се преместват временно на юг.

Освен морски лъвове, на Кей 39 се намира и Аквариума и мола на Кей 39 - приятно място за разходки, за почерпки и за сувенирно пазаруване.

8. Рибарските Кейове (Fisherman's Wharf) и супа от миди

супа с миди в тестена купа

Това определено е най-туристическият квартал на Сан Франциско и е мястото да посетите, ако искате да похапнете вкусна морска храна, да пазарувате сувенири или просто да се разходите и поемете от уникалната атмосфера на кейовете.

В Рибарските Кейове можете да намерите музеят на восъчните фигури на Мадам Тюсо, площад Гирардели с неговите магазинчета, ресторантчета и разбира се, магазина на шоколадите Гирардели, музеят на чудесиите на Рипли, музеят на механичните и електронни игри и забавления и страшното подземие на Сан Франциско.

Не забравяйте да похапнете и емблематичната супа от миди - clam chowder!

7. Калифорнийска Академия на Науките (California Academy of Sciences)

Алигатор албинос

Това е един от най-големите музеи за природна история в света и е интересен и забавен както за малки, така и за големи. В никакъв случай не му отделяйте по-малко от 4 часа, тъй като в него под един покрив ще намерите аквариум, планетариум, цяла тропическа гора, симулатор на земетресения и музей за естествените науки, както и много други образователни експозиции.

На покрива пък ще намерите не керемиди, а огромна зелена градина даваща убежище на над 1.7 милиона калифорнийски растителни вида.

6. Музей за изящни изкуства на де Янг (de Young museum of fine arts)

Музея де Янг

Намиращ се точно срещу Калифорнийската Академия на Науките този музей събира невероятна колекция от американско и международно изкуство. Няколко вълшебни часа са гарантирани за ценителите на изкуството.

5. Експлораториум (Exploratorium)

Скулптура от клечици

Експлораториумът е различен вид музей, тук не просто ще видите експозициите, но всяка от тях ще можете да докоснете и промените, да експериментирате и да се забавлявате докато научавате по нещо ново и интересно. От построяване на арка, захранване на електрически уреди като карате колело, през различни психологически тестове, игра със звукови вълни, лазери и магнити, механика на движението и още много, много практични и забавни експерименти - общият брой е над 600.

Това е място, в което можете да прекарате цял ден, но минимумът са 3-4 часа и е еднакво интересно както за възрастни, така и за деца.

4. Улица Ломбард (Lombard Street)

Улица Ломбард

Едва ли има класация на забележителностите в Сан Франциско, която да изпусне тази криволичеща улица. Разположена на един от 40-те хълма на града, при проектирането на улица Ломбард инженерите се сблъскали с проблема на огромния наклон и вместо права улица направили най-кривата улица на света. Днес хиляди туристи се стичат да видят, обходят и естествено - снимат осемте завоя оградени с красиви цветя и къщи.

3. Кабелните трамваи и музеят на кабелните трамваи

Кабелен трамвай

Кабелните трамваи са основна част от историята на Сан Франциско. Идеята за този тип превозно средство идва на създателят им Уилиам Епелшеймер когато той става свидетел на ужасна катастрофа - по една от наклонените улици на града конят, дърпащ каруца губи сили и товарът зад него го повлича по нанадолнището. Потресен от гледката Уилиам решава, че това не може да продължава и изобретява трамваите, които се задвижват от дълъг подземен кабел - няма нужда от повече страдания на нещастни животни.

От 23 линии в момента са останали 3 и служат повече за туристическа атракция отколкото основно превозно средство за местните жители.

Ако се качвате на кабелните трамваи, отделете един час за кратка отбивка до музея на кабелните трамваи на 1201 Mason Street. Музеят е напълно безплатен и дава уникална възможност да се наблюдава работата на кабела задвижващ трамваите.

2. Алкатраз (Alcatraz)

Алкатраз

Един от най-страшните затвори на света за времето си, в него са били "на топло" известни престъпници като Ал Капоне и Джордж Кели. Затворът се намира на остров, или по-точно - голяма скала в залива, на 2.4 км от брега и през цялата му история няма нито едно потвърдено бягство на затворник.

Алкатраз е задължителен за всяко посещение на Сан Франциско - резервациите стават по Интернет и е изключително важно да се направят по-рано, тъй като местата се изчерпват поне месец - два предварително. Купувайте билети само от главния уеб сайт или специалните будки на кея, ако някой ви предлага билети на черно - това е измама и най-вероятно ще загубите парите си.

1. Мостът Голдън Гейт (Golden Gate Bridge)

Голдън Гейт

Мостът Голдън Гейт пресича канала Голдън Гейт, който свързва заливът на Сан Франциско и океана. При построяването си през 1937 г е най-дългият висящ мост в света с дължина от 1.3 км. Сега може да не е най-дългия, но със сигурност е най-популярния.

Можете да минете по моста с кола, но най-добре е да го прекосите пеша или на колело, което ще ви даде възможност да разгледате както самата конструкция, така и невероятната гледка от него в по-спокойна атмосфера.

Мостът може да се види и отдолу - само трябва да резервирате мястото си на круз с корабче в залива на Сан Франциско.

Етикети: