Видеорегистратори

MVM
20 октомври 2016, 12:23
dashcam

Видеорегистраторът, или DASHboard CAMera (Dashcam) представлява компактна видеокамера, предназначена да записва случващото се около носещия обект. Най-често това е автомобил, но се монтират също и на мотоциклети, велосипеди, а се носят и от пешеходци (bodycam). В разширения смисъл на понятието тук се включват и екшън-камерите, предназначени главно за запазване на спортни активности, както и смартфони с подходящи приложения.

Видеорегистраторът е полезна вещ, която може да ни спести доста главоболия, доказвайки невинността ни пред полицията при инцидент, но в същото време може и да ни донесе маса такива, ако направим същото на неподходящото място. Най-разпространено приложение тези камери имат в САЩ и Русия, като в Интернет могат да се намерят огромно количество впечатляващи клипчета особено от втората държава, превърнали се във феномен и показващи катастрофи, корумпирани ченгета и даже падащи метеорити. Но специално в немскоезичните страни трябва да сме особено внимателни – идеята, че показвайки записа на полицията, доказваме автоматично невинността си, там не работи. Основната правна идея в случая е защитата на личните данни и презумпцията, че само държавата е оторизирана да наблюдава общественото пространство. Самото притежание не е наказуемо, но използването (на обществено място) – да. В последно време особено в Австрия се чуват все повече гласове, че висшата правна ценност, наречена “лични данни” трябва да бъде размекната в интерес на доказателствения процес, което е съвсем в духа на времето и в тази насока можем скоро да очакваме промени. И сега има редки случаи на допускане на записи като доказателство в съда, но само ако е ясно, че намерението на снимащия е било друго – например излязъл да снима градски пейзаж и пред очите му става катастрофа.

Ако сме решили да се оборудваме с подобно нещо, трябва да обърнем внимание на някои технически детайли.

Eдин от най-важните параметри е ъгълът на заснемане, който зависи от фокусното разстояние и големината на матрицата. За добър ъгъл се приема 120 градуса, въпреки че при него става известно изкривяване на образа (“рибешко око”), но тук не целим качествено видео, а заснемане на доказателство. По-малките ъгли не могат да обхванат например засичането отстрани, честа гледка по нашите пътища.

Оборудването от по-висок клас има стъклени лещи, нерядко на реномирана германска фирма, докато евтините далекоизточни продукти се задоволяват с пластмаса, която старее и може да доведе до некачествен филм и неразпознаване на виновника. Разделителната способност и кадровата честота също варират, като 720р е долна граница на приемливото, а 1080p има очевидни предимства.

Записът се съхранява най-често на mini-SD карта до 64ГБ. При запълването й обикновено новите записи презаписват старите. Форматът е най-разпространеният, така че да може да се гледат на произволно устройство.

Все повече камери имат и краш-сензор, чиято чувствителност може да се настройва. Така ако сме оставили видеорегистратора в колата, даже при леко побутване той се включва автоматично. Има и функция за защита на файловете, направени след активиране на краш-сензора.

Често се предлагат и камери с GPS – сензор, който, в комбинация със съответната програма, може даже да покаже синхронизирано видеото и картата с местоположението на автомобила.

Полезна екстра е наличието на собствен акумулатор, който позволява автономна работа, ако се наложи да вземем устройството в ръка и искаме да продължим да снимаме. Някои камери компенсират ниската светочувствителност с инфрачервено осветление посредством диоди, но качеството тук страда.

Във все по-големия биг брадър даже частните камери придобиват все по-големи функции. На пазара има де факто DVR, които обединяват информацията от няколко камери, както и устройства, следящи за пътни знаци, предупреждаващи за радари и с функция за следене на лентата. Но “обикновено” устройство, което притежава достатъчно добра разделителна способност, широк обзор, собствен акумулатор, краш- и GPS- сензори, може да ни струва около 350 лева и да ни спести хиляди, за нервите и разправиите да не говорим.