Outdoor - оборудване

MVM
22 октомври 2016, 11:29
outdoor

За да бъде походът или къмпингуването истинско удоволствие са ни необходими освен подходящи дрехи и обувки, така и още доста неща, които трябва да носим със себе си. Еволюцията ни е лишила от много преимущества на животните и затова сме принудени да носим доста от обичайното за дома оборудване със себе си, за да сме даже на природа максимално близко до условията вкъщи.

На първо място тук е палатката, която ни осигурява в известни граници защита от неблагоприятни климатични условия и оптична изолация. Съвременните продукти са изработени от висококачествени и леки материали, така че носенето им даже в раница не е проблем. Изборът ни зависи от това дали ще почиваме с приятели на къмпинг в Гърция или ще сме двама души на Нордкап. Палатките с платнище, съдържащо памук, са подходящи за сух климат, могат да устоят на лек дъжд и предпазват от ултравиолетовите лъчи. Най-разпространеният материал е полиестерът, който обединява в себе си качества като хидроизолация, лекота и здравина. За съжаление в такива палатки се задържа изпарената от хората влага, затова е нужно по-често проветряване. Напоследък има и мембранни конструкции, улесняващи изпаряването на потта. Найлонът е най-лек и е подходящ за по-трудни експедиции, но е механично слаб и трябва редовно да се контролира и реимпрегнира.

Куполните палатки са най-широко разпространените. При тях носещата конструкция (рейките) се кръстосват в най-високата точка, образувайки купола. Този тип конструкция е достатъчно стабилен и при нужда може и да не се укрепва допълнително с обтягащи въженца и колчета. От подобен тип са и професионални палатки за нужди на геодезисти и др. Подобни, чието разпъване изисква известен опит и трябва да се потренира на сухо. Куполните палатки са подходящи за максимум трима души.

При тунелните палатки няма кръстосване на рейките, те са подредени успоредно и образуват тунел. Тънкият момент е изборът на място за разпъване – този тип палатки не са така устойчиви както куполните, освен това трябва да се съобразим и с посоката на вятъра и да разпънем палатката така, че той да не духа във входа, респ. в широката страна. Конструкцията позволява разделяне на пространството на сектори, което е доста приятно – не случайно този тип палатки се наричат и “семейни”, ако са в подходящ размер.

Pop-up палатките са подходящи за хора без особен опит в къмпингуването. Достатъчно е само палатката да се хвърли на земята, за да последва саморазгъване на еластичните й рейки за секунди. Прибирането става за броени минути. Неподходящи са за носене в раница, но за бърз подслон на къмпинга за 2-3 души са чудесни.

Има естествено още хибридни продукти, съчетаващи предимствата на един и друг тип. Изборът ни трябва да е съобразен с конкретните ни нужди, целта, броя нощуващи, а ако носите палатката в раница – обема и теглото. Обърнете внимание на обозначението, показващо колко милиметра дъжд може да издържи платнището – важен момент ако ще ходите на дъждовни места. 2000мм воден стълб са приемливи, 3000мм е вече добре, а има и до 10 хиляди.

Освен палатка имаме нужда и от спален чувал. Той осигурява непосредствена защита на тялото от неблагоприятни атмосферни влияния и се предлага в разнообразие от модели, форми и материали. Пълнежът може да е от пух или полиестер. Съвсем накратко има 3 типа:

  1. Тип одеало – широка конструкция, затваряща са отстрани с цип, позволява удобство и движение през нощта, но задържа по-трудно топлината.
  2. Тип мумия – неудобното положение по гръб без възможност за движение се компенсира от по-добра термоизолация, използва се при сурови климатични условия.
  3. Анатомични – с ръкави и крачоли, обединяват отлична термоизолация с възможност за смяна на положението на тялото през нощта.

Добре е да разполагаме с т.нар. инлети, главно от естествени материали, които дават допълнителна изолация и позволяват хигиеничното използване на чужд чувал, а при по-топло време могат да се използват и самостоятелно.

При избора на спален чувал трябва да обърнем внимание на Европейска норма 13537 със следните обозначения: (важат при носене на термооблекло с дълги ръкави и допълнителна термоизолация между пода на палатката и чувала)

  • T Com е комфортната температура както я изпитва млада, средно тежка жена
  • T Lim обозначава долната граница на температурата, при която млад и средно тежък индивид от мъжки пол може да прекара нощта комфортно.
  • T Ext обозначава температурата, при която оцеляването е все още възможно. Тъй като това е широко понятие, тази стойност не бива да се взима под внимание при взимането на решение.

Опитът ни показва, че тези обозначения са доста оптимистични. Освен това имайте предвид, че умората, психическото пренапрежение или недостатъчното количество изпити течности могат да повлияят драстично усещането ни за температура.

За поход, туризъм и къмпингуване имаме нужда също от раници, щеки, оборудване за готвене и даже от специални телефони, но за тях – друг път.

Етикети: