Националният празник на Австрия

24 октомври 2016, 8:14
austria

На 26 октомври държавата, дала на света личности като Конрад Лоренц и Ернст Мах, Франц Шуберт и Густав Климт, Ервин Шрьодингер и Волфганг Паули, чества своя национален празник. (Някой може да ме попита защо не споменавам Моцарт – по времето, когато се е родил и живял, Залцбург не е влизал в пределите на Австроунгарската империя). На тази дата през 1955г. е подписан законът за неутралитет, до който се е стигнало по трънлив път, нелишен обаче от забавни легенди.

След края на Втората световна война Австрия, “присъединила” се към фашистка Германия след “референдум” - вероятно много подобен на този в Крим от 2014 година - е окупирана от четирите главни сили – САЩ, Великобритания, Франция и Съветския съюз. Преговорите за възстановяването на австрийската държавност на базата на исторически дадености и утвърдено национално самосъзнание се водят години наред. Най-неприятните моменти са спирачките от страна на СССР, поставящи пред младата държава често неизпълними условия. Едва една инциатива на Бразилия в ООН и смъртта на Сталин ускоряват значително процеса. Искането на Съветите да се обвърже мирният договор с декларацията за неутралитет не е било изпълнено, законът е приет едва в освободена и демократична Австрия. До днес важат много от постулатите на договора – демократични избори, денацификация, ограничаване на хабсбургското влияние. Други постулати са били отменени от парламента, например забраната да се съдейства на Германия за икономическото й възстановяване. Трети са преодолени с времето – например забраната да се влиза в политически и икономически съюз с Германия, клаузата е използвана в течение на десетилетия от СССР, за да спира присъединяването на Австрия към ЕС, то стана възможно едва когато я нямаше вече Империята на злото.

parliament
Парламентът във Виена

А забавният момент е този, че австрийският външен министър, водещо лице в преговорите, довели до договора, е победил врага точно там, където той е мислел, че е силен. Известна е руската резистентност към химични съединения с хидроксилни групи, но Леополд Фигл е имал имидж на устойчив към алкохола човек и в една прекрасна вечер успял да използва слабостта на противника за благото на държавата си и да напие не кого да е, а страховития си колега Вячеслав Молотов, същия, който се е целувал с нациста Рибентроп, като го убедил, че от договора трябва да се премахне преамбюла, посочващ националсоциалистическото минало на Австрия, защото тя не е била деец, а жертва на омразния режим. Тази история и до днес е популярна в Австрия и макар да се разглежда по-скоро като легенда, неотдавна бяха открити записки на руската страна, потвърждаващи автентичността й.

На 26 октомври много музеи в Австрия са със свободен достъп, има ден на отворените врати в централите на трите власти, провеждат се спортни мероприятия на открито, войници полагат клетва, а на понякога има военен парад. Виена предлага много на туристите, има безброй забележителности и едва ли има някой, който да не е бил вече там, но в духа на днешния ден бих препоръчал да видите мястото, където е подписан държавния договор – Мраморната зала в двореца Белведере. Там Леополд Фигл произнася и знаменитите си думи “Австрия е свободна” - и тя наистина е, защото е единствената окупирана държава, която се освобождава напълно от всички чужди военни сили на територията си.

Дестинации: