Един ден из наводнена Виктория

25 октомври 2016, 1:50
наводнения

Нощта на 13-ти срещу 14-ти септември се падна по средата на няколкодневната ни разходка из северозападната част на щата Виктория, по-точно в градчето Хамилтън. Взехме си вечеря от кварталния Fish'n'Chips и се прибрахме в хотела на брега на езерото. Цяла нощ силен дъжд тропаше по покрива, но въпреки това спахме добре. Сутринта на излизане от хотела ни изненада следната гледка

затворен път

От преливащото езеро мощен поток вода, дълбок повече от метър заливаше пътя. Оказа се, че дъждът е бил наистина сериозен - в някои райони са били залети с над 100 мм за 24 часа. Абсолютен рекорд за района, медиите излизаха със заглавия като "Най-мокрият ден за последните 100 години". За щастие наводненията минаха без жертви, но 13 училища са били затвоерени и над 150 пътища блокирани. Но това са просто сухите факти - какво направихме ние? Най-логичното нещо - отидохме да видим близките водопади.

Nigretta Falls

Първа спирка - Найгрета Фолс (Nigretta Falls) - малката снимка горе е от Уикипедия и показва как излгежда водпада обикновено. Бушуващата кална вода беше преляла от коритото на реката и помиташе всичко наоколо - страхотна гледка.

Nigretta Falls

Сравнително близо е и Уонън Фолс (Wanon Falls), но заради наводнен път ни се наложи да обикаляме 20 км допълнително, но определено си заслужаваше - отново малката снимка показва обичайното състояние на водопада.

Wanon Falls
Уанон Фолс

За обяд си бяхме набелязали връх Рус, но стигането до него се оказа малко приключение - вместо 40 км се наложи да изминем над 100 заради наводнени пътища като този

наводнен път

В крайна сметка в ранния следобяд достигнахме целта, а също имахме и голям късмет с времето - облаците от сутринта бяха отстъпили място на кристално чист въздух и от върха се разкриваше спираща дъха гледка във всички посоки. Дори само бисквитки и сок е прекрасен обяд на такова място.

Mt Rouse
Mt Rouse
прелели реки и поточета навсякъде

Въпреки, че бяхме ходили до него скоро и бяхе видели вече 2 водопада този ден решихме, че трябва да се отбием и до Силвърбанд Фолс (Silverband Falls). Емблематичната забележителност на района, благодарение на пълната река се представи в най-добрата си форма.

Silverband Falls

Обратният път до Хамилтън беше лесен, като вече знаехме от къде може и от къде не може да се мине. На няколко пъти задминавахме бавни джипове с фермери, които оглеждаха добитъка и оградите си - пълната идилия на спокойния район беше нарушена от невижданите валежи. В града се оказа, че всички са дошли да видят преливащото езеро - семейства с деца, туристи и няколко новинарски екипа.

езеро Хамилтънезеро Хамилтън

Преди вечеря си отделихме и време за разходка покрай езеро Хамилтън - полу-потънали пейки и дървета, свеж и леко хладен въздух, тишина и спокойствие. Всичко това на фона на залязващото слънце беше перфектният завършек на пълния с емоции и впечатления ден.

езеро Хамилтън

 

Дестинации: