Най-красивите банкноти в света

2 ноември 2016, 10:30
Най-красивите банкноти в света

Дизайнерът и автор на "Изкуството на парите" (The Art of Money) Дейвид Стендиш счита, че банкнотите могат да бъдат красиви. На туристите често правят впечатление различни необичайни и оригинални банкноти. Появата на единната европейска валута обрече на изчезване много такива шедьоври, но по света все още съществуват много ефектни банкноти. Ето и класацията на Дейвид Стендиш на десетте най-красиви:

1. Френска Полинезия - 100 франка (CFP)

Френска Полинезия - 100 франка

Това може би е най-красивата банкнота. Прекрасна е колкото са прекрасни тихоокеанските острови, влизащи в състава на Френска Полинезия - Таити, Мореа, Бора-бора, Рангиора, Хейва, Тетиароа, Хуахин. Тези райски места са привличали и впечатлявали и множество творци: Пол Гоген, Съмърсет Моам, Джими Бъфет, Херман Мелвил, Робърт Луис Стивънсън.

2. Малдиви - 50 малдивски рупии (MVR)

Малдиви - 50 малдивски рупии

Република Малдиви (Маледиви) е разположена на 1300 острова южно от Индия в Индийския океан. Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Това е най-малката азиатска държава и по население, и по територия. В основата на икономиката й са риболовът и събирането на кокосови орехи. Населението няма друго препитание и това е една от най-бедните страни в света. Интересното е, че раковината каури, използвана като декоративен елемент в украсата на банктнотата, преди е била разменно средство (вместо пари), а Малдивските острови са били основното място за тяхното добиване.

3. Сао Томе и Принсипи - 50 000 добри (STD)

Сао Томе и Принсипе - 50 000 добри

Това е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Природата тук поразява с красота и богатство. Това място има и друго, по-звучно название - "Рай на Земята". Ярките образи на банкнотите (диви растения и животни, водопади, планини, море и палми) оправдават едно такова определение.

4. Швейцария -100 франка (CHF)

Швейцария -100 франка

Швейцарският франк е не само една от най-стабилните валути на света, но и от най-красивите. На пръв поглед лицето на банкнотата от 100 франка изглежда като кадър от видеоиграта "Нощта на ходещите мъртъвци” ("Night of the Walking Dead"). В действителност изображението на банкнотата е в знак на почит към швейцарския скулптор Алберто Джакомети (1901-1966) и едно от най-добрите му творения - скулптурата "Крачещия човек".

5. Коморски острови - коморски франк (CMF)

Коморски острови - коморски франк

Това е островна държава в Източна Африка, в акваторията на Индийския океан, на север от Мозамбикския проток. Преди получаване на независимостта си през 1975 г., Коморските острови 130 години са били френска колония. В контраст със сложната политическа обстановка на архипелага, изпълнена с постоянни преврати и сътресения, са банкнотите с изображения на красиви и романтични природни пейзажи.

6. Нова Зеландия - 5 новозеландски долара (NZD)

Новя Зеландия - 5 новозеландски долара

Нова Зеландия е далечна и прекрасна страна, известна с ненадмината красота на природата. Централна фигура на банкнотата е изследовятелят Сър Едмънд Пърсивал Хилъри, изобразен с разрошена от вятъра коса и небрежно разкопчана риза. Дори и цветът на банкнотата загатва за неговия постоянен слънчев загар. Това е човек, който на младини е учил пчеларство, на 33 години е покорил Еверест (през 1953 г.), през 1958 г. е ръководил преминаването на Антарктида и е бил начело на експедиция по река Ганг през 1977 г.

7. Островите Кук - 3 долара

Островите Кук - 3 долара

Тази група от 6 острова и 9 атола се намира в централната част на Тихия океан, между Хавайските острови и Нова Зеландия. През 1901 г. островите минават под управлението на Нова Зеландия, а през 1965 г. получават право на самоуправляваща се територия. Спокойствие и блаженство царят по тези екзотични места, където няма високи сгради, няма хотели, няма и туристи. Навярно и акулите изпадат в състояние на блаженство тук.

8. Хонг Конг - 10 хонгконгски долара (HKD)

Хонг Конг - 10 хонгконгски долара

Животът в този многомилионен, шумен и бързо развиващ се град кипи и денем и нощем. Всеобщото оживление е намерило отражение и върху банкнотите. Техният футуристичен дизайн е изпълнен с ярки цветове и смели фантазии.

9. Исландия - 5000 исландски крони (ISK)

Исландия - 5000 исландски крони

Огромна и странна шапка! Необикновена мода върху банктнотата ни показва Регнейор Джонсдотир (1646-1715), видна шивачка и съпруга последователно на двама исландски епископи.

10. Фарьорски острови - 500 фарьорски крони (DKK)

Фарьорски острови - 500 фарьорски крони

Фарьорските острови са автономна област в рамките на кралство Дания и са разположени на север в Атлантическия океан, между Шотландия и Исландия. Природата тук е много сурова, а жителите са хора с открити и силни характери. През 2004 година са пуснати необичайни банкноти от 500 крони, върху които е изобразен рак. Но той не е просто нарисуван, а е отпечатан релефно. Така при докосване може да бъде почувстван.

Етикети:
Източник
fishki.net