Нос Рейнга (Cape Reinga) - почти най-северната точка на Нова Зеландия

16 февруари 2016, 11:57
Нос Рейнга

Много хора погрешно смятат, че Нос Рейнга е най-северната точка на Нова Зеландия. Всъщност тази "титла" се пада на група скали (Surville Cliffs), които са още 3 км в северна посока. Това не означава, че не си заслужава да посетите Нос Рейнга - дори напротив. Макар и на няколко часа път от близките градове носът става все по-популярна туристическа атракция. По пътя можете да спрете на някои от красивите плажове или огромни пясъчни дюни, а ако сте по-приключенски настроени и подготвени - може дори да изминете част от пътя по плажа. Със сигурност посещението на най-северната точка на северния остров на Нова Зеландия ще ви остави приятни спомени - там ви очакват фар с дълга история и гледка обхващаща два океана.

Фарът

Постройката е само 10 метра висока, но се издига на 165 метра над морското ниво и всеки турист прави поне по няколко снимки, които включват китната бяла кула. Фарът започва работа през 1941 година, когато замества един от най-старите фарове в Нова Зеландия - този на остров Мотуопао. Използваната тогава захранвана от дизелов генератор лампа с мощност 1000 вата днес е заменена от 50 ватова крушка на слънчеви батерии.

Нос РейнгаНос Рейнга

Маорски легенди

Според митологията на месните маорски племена, духовете на починалите пътуват по земя до нос Рейнга и там скачат от скалите, за да продължат пътя си към отвъдното. Затова и местното име на района Te Ara Wairua се превежда като "Духовен път".

Нос РейнгаНос Рейнга

Среща на два океана

Нос Рейнга отбелязва и мястото където се срещат Тихия океан и Тасманийско море. В зависимост от теченията и времето, може да имате късмет да наблюдавате бурни сблъсъци между двете водни маси. Най-малкото при спокойно време е ясно видима разликата в цветовете на водата, а самата граница на места е доста контрастна.

Нос РейнгаНос Рейнга