Най-впечатляващите водопади в света

11 ноември 2016, 3:06
Най-впечатляващите водопади в света

Водопадите са едни от най-красивите природни феномени, достойни за възхищение. Представяме ви селекция от десетте най-величествените водопади на планетата Земя.

1. Водопад Анхел, Венецуела

Водопад АнхелВодопад Анхел

Анхел (на испански Salto Ángel, по името на Джеймс Ейнджъл) или Керепакупай меру (на пемонски език Kerepakupai merú - "водопад на най-дълбокото място") е най-високият водопад на Земята. Общата му височина е 1054 м. Разположен е на река Чурун, малък приток на река Ориноко, на територията на Венецуела, на известното тепуи Ауянтепуи. Носи името на пилота, James Angel, който прелита над водопада през 1933 г.

2. Ниагарски Водопад, САЩ и Канада

Ниагарски ВодопадНиагарски Водопад

Ниагараският водопад е комплекс от големи водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между американския щат Ню Йорк и канадската провинция Онтарио. Водопадът се състои от три части: "Подковата" (Horseshoe, понякога наричан Канадски водопад), Американски водопад (American Falls) и по-малкия Брайдъл Вейл (Bridal Veil Falls). Въпреки че не са много високи, водопадите са много широки и обемът на преминаващата вода през тях вода прави Ниагарския водопад най-големият в Северна Америка. Това го прави и ценен източник на хидротехническа енергия.

3. Водопади в национален парк Плитвишки езера, Хърватия

Водопади Плитвишки езераВодопади Плитвишки езера

Паркът Плитвишки езера, (Plitvička jezera), е разположен в района областта Лика, централната част на страната и представлява 16 езера, които са свързани чрез водопади и са разположени в гъсти гори. Най-известните водопади на Горните езера са: Батиновачки (Batinovački), Галовачки (Galovački), Козячки (Kozjački), а на Долните: Милановачки (Milanovački), Милке Търнине (Milke Trnine), Велике каскаде (Velike Kaskade), а венец на тази своеобразна водна симфония са Саставци (Sastavci), където езерата се изливат в река Корана и потока Плитвица, с високия 72 м Плитвишки водопад.

4. Водопад Игуасу, Бразилия

Водопад ИгуасуВодопад Игуасу

Водопадите Игуасу (на португалски: Iguaçu, на испански: Iguazú) - каскада от 275 водопада на река Игуасу и Парана, се намират на границата между Аржентина и Бразилия. Разположени са в аржентинския (80%) и бразилския (20%) национални паркове "Игуасу". Най-големият и впечатляващ от тях е водопадът "Дяволското гърло". И двата парка са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2011 г., в съответствие с резултатите от световния конкурс, водопадите Игуасу са признати за едно от седемте природни чудеса на света.

5. Водопад Виктория, Зимбабве

Водопад ВикторияВодопад Виктория

Виктория е водопад (по-точно група от водопади) на река Замбези в Южна Африка. Намира се на границата между Замбия и Зимбабве. Ширината на водопада е около 1800 м, а височината му - 120 метра. Водопадът е една от най-известните туристически атракции в Африка. Част е от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, а също и едно от Седемте природни чудеса на света. През декември 2013 г. управляващата партия ZANU-PF преименува водопада на "Моси-оа-Туня" (Mosi-оа-Tunya), което в превод означава "Гърмящ дим" и е местното му название.

6. Водопад Йосемити, САЩ

Водопад ЙосемитиВодопад Йосемити

Водопадът Йосемити (Yosemite Falls) е един от най-високите водопади в Северна Америка. Той е и от най-големите атракции на едноименния национален парк Йосемити на територията на щата Калифорния. Със своите 700 метра той заема 20-то място по височина в света. Този природен феномен е символ на величие и красота на едноименния национален парк.

7. Водопад Кайетур, Гвиана

Водопад КайетурВодопад Кайетур

Кайетур е водопад, разположен на река Патаро в западна Гвиана, близо до границата с Венецуела. Това е един от най-големите водопади в света. Височината на водопада е 226 метра, което означава, че той е около 5 пъти по-висок от Ниагарския водопад в Северна Америка и 2 пъти по-висок от водопада Виктория в Африка. Водопадът се намира в едноименния национален парк, който обхваща района около водопада.

8. Водопад Гълфос, Исландия

Водопад ГълфосВодопад Гълфос

Водопадът Гълфос (Gullfoss, което означава "Златен водопад") се намира в долина в южната част на Исландия. Той е част от глетчерната река Хвита (Hvita, или "Бялата река"). Каньонът, в който падат водите на водопада, е широк около 2.5 километра, а на дълбочина достига 70 метра. Самият Гълфос пада на две нива - първо от 11 м, а след това - от 21 метра. Двете нива са разположени едно спрямо друго под ъгъл от 90°.

9. Водопад Детифос, Исландия

Водопад ДетифосВодопад Детифос

Водопадът Детифос (Dettifoss) се намира в североизточна Исландия и се счита за най-мощния водопад в Европа. Средният дебит на този водопад е около 200 кубични метра в секунда, като най-големи стойности достига при топене на ледника Ватнайокул (Vatnajokull). Височината му е 44 м (9 м по-малко от Ниагарския водопад), а ширината е 100 метра. Заради седименти, водите на водопада са почти винаги тъмни.

10. Водопад Съдърланд, Нова Зеландия

Водопад СъдърландВодопад Съдърланд

Съдърланд е един от най-високите водопади в Нова Зеландия. Намира се на Южния остров в Национален парк Fiordland и се счита за един от най-красивите и мистериозни водопади в света. Достигането до него не е лесно, но си заслужава - водата пада от височина 580 м, заобиколена от скали и гъста зеленина.

Източник
fishki.net