Топ 8 дестинации във Виетнам

16 февруари 2016, 14:35
Виетнам

Далечния и екзотичен Виетнам привлича с атракции за всеки вкус - красива природа с високи планини и безкрайни плажове, дълга история, богата култура и оживени градове. Ето и няколко от местата, които са станали туристически символи на държавата.

8. На Транг (Nha Trang)

Плаж

На Транг e най-популярният плажен курорт на Виетнам - чисти плажове със ситен фин пясък, топла вода и невероятно красиви заливи. Самият град На Транг е с население от над 400 хиляди, осеян с автентични ресторантчета и шарени магазини.

7. Сапа (Sappa, Sa Pa)

Сапа

Сапа, или Са Па е главният град в областта Са Па, разположена в северо-западен Виетнам. Градът е разположен на 1500 м надморска височина, в красива планина. За туристите предлага планински разходки и възможност да се докоснете до автенитичните местни племена и тяхната запазена до днес култура.

6. Хо Ши Мин (Сайгон)

Старата поща в Хо Ши Мин

Хо Ши Мин, или познат все още със старото си име - Сайгон, е най-големия град във Виетнам. Намира се в южната част на страната и до преди обединяването на Северен и Южен Виетнам е столица на Южен Виетнам.
Градът е изключително шарен - може да се види всичко от класическа френска колониална архитектура до познатите ни комунистически бетонни творения, рамо до рамо с нови високотехнологични небостъргачи. Дори и 40 години след войната Сайгон все още изглежда по-напреднал и по-модерен от столицата Ханой.
Има много забележителности, които да се посетят в Сайгон - тук се намира Музеят на жертвите във войната, който привлича изключително много туристи и съдържа богата колекция с останки на военни машини, снаряди и оръжия, уникални снимки от Американско-Виетнамската война, както и експозиции показващи тежките последици от нея. Може да се насладите на архитектурата на старата поща и Сайгонската опера или на богатия Дворец на Обединението, да поемете на организиран тур на намиращите се в близост до града Ку Чи тунели - където партизаните са се крили и живели по време на войната, сега превърнати в своеобразен военен музей.

5. Хуе (Hue)

Порта към Цитаделата

Хуе е една от пренебрегваните атракции на Виетнам - градът се намира в централен Виетнам, на бреговете на Парфюмната река - наречена така заради нежните аромати, които се носят по нея през пролетта. Това е старата столица на империята Виетнам и в нея се намира и старата императорска цитадела, както и впечатляващите гробници на последните императори на Виетнам.
Цитаделата е била частично разрушена по време на войната, но виетнамското правителство и UNESCO подпомагат реставрирането й, като най-основните части са вече възстановени, а благодарение на снимките от колониално време, които показват този дворец в оригиналната му красота, се очаква в бъдеще да може да бъдет върнат към нея изцяло.
Гробниците на императорите са по бреговете на реката - невероятни малки каменни градове, с каменни фигури на слуги и животни, изящни сгради покрити с каменни дракони и величествени пагоди.

4. Делтата на река Меконг

Делтата на река Меконг

Тук е мястото да усетите истинския Виетнам, хората и техния начин на живот, все още запазен такъв какъвто е бил векове наред и недокоснат от модерния свят. Водни биволи бавно орат безкрайни оризови полета, къщи, лодки и цели пазари се носят по реката, а джунглите около нея крият малки и големи пагоди и храмове и забравени военни бункери.

3. Ханой

Храм в езерото

Ханой е столицата на Виетнам, старата столица на Северен Виетнам. Населението на Ханой е колкото населението на цяла България - над 7 милиона жители, но ако сте турист в Ханой, най-вероятно ще видите основно туристическия център на града - Старият град.
Ханой има какво да предложи на посетителите си - в централната част се намират няколко изключително красиви езера, като най-голямото е езерото Хоан Кием, обградено със зелен парк. Мавзолеят на Хо Ши Мин, виетнамския Георги Димитров, е задължително за посещение за всеки с носталгия по комунизма. Заслужава си да се посетят и няколко от големите музеи в града - историческия музей, етнографския музей, както и еднокраката пагода.
Ако пък ви е домъчняло за българска храна, малко в страни от центъра се намира единственият български ресторант в страната - ресторант София, където може да си хапнете пълнени чушки и принцеси с кашкавал.

2. Хои Ан (Hoi An)

Нощен фенер

Векове наред Хои Ан е голямо пристанище и основен търговски център на областта, но през 18-ти век по политически причини и заради запушване на устието на реката градът губи популярността си и бива забравен за следващите 200 години - непроменен и изключително добре консервиран във вида на своите славни времена. Днес градът привлича туристите с уникалната си архитектура и атмосфера, богатата история и разнообразното местно занаятчийство.
Разходка из старата част на града разкрива каменните улици такива, каквито хората преди стотици години са обхождали - с множество магазинчета и вълшебни храмове. Вечер градът се потапя в светлината на фенерите окачени на всяка къща и няма нищо по-романтично от бавна разходка по реката, обляна в тяхната светлина.
Освен с история градът може да се похвали с топли и красиви плажове и интересни маршрути за вело разходки.

1. Заливът Халонг (Halong Bay)

Ха Лонг

Най-ярко блестящия камък в короната на Виетнам без съмнение е заливът Халонг. Намиращ се на 3-4 часа път от Ханой това уникално природно чудо е задължителна дестинация за всеки посетител на страната.
Името на заливът - Халонг - на виетнамски означава спускащ се дракон легендата гласи, че във водите на залива все още спят драконите защитници на Виетнам, готови да излязат и да помогнат когато страната има нужда от тях.

Етикети:
Дестинации: