Пиза

28 ноември 2016, 8:16
pisa

Почти стохилядният град в италианската провинция Тоскана, лежащ на река Арно при вливането й в Лигурско море е известен главно с наклонената си кула – най-известното наклонено съоръжение в света, но има още много забележителности и богата история.

Пиза беше за нас част от една десетдневна обиколка по Италия. Полетът ни беше за Милано, а се върнахме от Рим, като успяхме да разгледаме не само тези градове, но и Флоренция, за която ще пиша друг път. Редовният железопътен транспорт ни донесе голямо удоволствие с точността и удобствата си.

Още в началото на пешеходната зона видяхме позната гледка – лъскав автомобил от престижна марка с видинска регистрация,, паркиран напряко на входа, така че да пречи максимално. В други държави полицията реагира мигновено на подобни негодяи, тук явно не. В стария град има доста забележителности, но туристическия поток е привлечен главно от кулата. Това е причината старият град да е добре запазен и още не “масовизиран” от туристите.

В Средновековието Пиза е била една от многото самостоятелни мореплавателни републики и е била в пряка конкуренция с други градове-държави като Генуа и Венеция. Началото на 15. век градът е загубил независимостта си от Флоренция. Пиза е известна със събора си, целящ да преодолее разкола в католическата църква – вместо това обаче е бил избран трети папа. Летището в града е наречено на Галилео Галилей, а друг голям син на града е средновековният математик Фибоначи.

Неусетно стигаме до огромно пространство, наречено “Площад на чудесата”, на който са разположени главните забележителности. Наклонената кула е безспорният фаворит. Наклонът е едва около 4 градуса и се е получил заради слягането на меката почва, което силно е забавило строителството и е наложило промяна в първоначалните конструкционни планове. В 20. век са проведени множество опити за стабилизация на кулата, като се разчита, че тя в момента е укрепена за следващите 300 години – побързайте да я видите, преди да е паднала! Тясна стълба води към открития покрив, от който Галилей е правил опитите си, довели до откриване на законите на гравитацията. Разкрива се прекрасна гледка към града и околностите му.

pisa

Катедралният храм “Успение на Дева Мария” в романски стил дълго време е бил еталон, към който са се придържали архитектите на други църкви, между тях и тези във Флоренция и Сиена. Има едно смесване на стилове, което е целяло да покаже световния размах на пизанското влияние. Вътрешността носи герба на Медичите и ценни рисунки на библейски мотиви, а куполът е частично позлатен.

pisa

pisa

Третата сграда на площада е баптистериумът, или помещението, където се провеждали кръщенията. Построена по образец на ротондата при Божи гроб, основата е романска, а по-нагоре преминава в готика. Могат да се видят скулптури на пророци и апостоли, а на върха е закрепена статуя на Йоан Кръстител. Типично за средновековната църковна архитектура, и тук срещаме богата символика на числата – елементи на постройката съответстват по брой на често срещани в Библията числа.

pisa

Тоскана предлага не само богати на култура и история градове, но и удивително красива природа – хълмовете с лозни насаждения със спретнатите къщи на винопроизводителите насред тях са станали едва ли не запазена марка на местността.

Дестинации: