Снимай тези 5 неща с телефона за по-лесно и безпроблемно пътуване

30 ноември 2016, 1:46
Снимай тези 5 неща

В днешно време почти всеки има телефон, който може да прави снимки. Замисляли ли сте се, че освен да щрака селфита камерата на смартфона ви може да бъде полезна по време на пътуване? Тези пет идеи ще направят екскурзията ви по-лесна и по-безопасна. Използвай смартфона си за да снимаш:

Хотела

Хотел

Особено в непознат град, където ориентирането може да бъде предизвикателство никой не иска да губи време в търсене на обратния път към хотела след дълъг ден. Затова още при първото излизане от хотела снимай сградата отвън - най-добре е в кадъра да се виждат името на хотела, както и околните сгради. Така ако се наложи да питаш някого как да се прибереш няма да има нужда да разчиташ на езиковите си познания - просто покажи снимката от телефона си. Дори да се връщаш с такси, снимката на хотела ще намали вероятността таксито да те закара до грешно място, понякога стават обърквания, защото има хотели с подобни имена.

Улици, табели, отличителни сгради

табела

Продължаваме темата за ориентацията, особено за тези, които обичат да ходят встрани от основните туристически маршрути. Случвало ми се е да показвам карта на града и да се опитвам да получа информация от местен човек как да стигна до определено място, но напълно безуспешно. Някои хора не могат да се ориентират по карта, в други случаи езиковата бариера е огромна, но решението е просто - снимай ключови места през които минаваш. Така дори да нямаш идея как се произнася името на улицата, като можеш да го покажеш на снимка - все някой ще може да те упъти.

Багажа

багаж

Всеки добре подготвен турист трябва да има следните три вида снимки на багажа си:

  • чекирания багаж отвън - много куфари изглеждат подобни, ако знаеш точно какво търсиш ще бъде по-лесно да го намериш на лентата на летището или в купчина багаж, също ако самият куфар пострада по пътя ще имаш солидно доказателство, с което да подкрепиш заявка за обезщетение
  • съдържанието отвътре - особено полезна информация в случай, че багажа се загуби по пътя - така ще можеш да покажеш на авиокомпанията или застрахователната компания какво точно е загубено
  • малките листчета с баркода за всеки куфар, които при чекирането обикновено лепят на бордната карта - случва се тези листчета да изпаднат, а винаги е добре да имаш доказателство кой е твоя куфар

Документите

документи

Документите са едни от най-важните и внимателно пазени предмети по време на пътуване, но въпреки това се случва да бъдат изгубени. Паспорти, бордни карти, резервации - снимането им отнема броени минути, а в случай на нужда могат да спестят доста главоболия. Много по-лесно е да блокираш изгубена кредитна карта ако знаеш номера й, също ваденето на нов (дори временен) паспорт ще бъде по-лесно ако имаш данните от стария. Освен застраховка, снимките на документите са и голямо удобство - не винаги носиш всичко със себе си, а понякога документите са на неудобно място, за разлика от телефона, който е винаги с теб.

Запознай се и със законите на държавата, която посещаваш - например в Тайланд е задължително туристите да носят паспорта си винаги и навсякъде. Това не е особено практично и безопасно, затова се приемат и копия, включително и в електронен формат - снимки на телефона. Много по-добре е паспорта да ти стои на сигурно в сейфа в стаята, а на плажа да носиш само телефон и джобни пари.

Колата под наем

кола под наем

Желателно е още при взимането на колата да я огледаш за щети и да ги потвърдиш преди да тръгнеш с нея. За всеки случай - снимай всичко, така после в случай на спор ще имаш доказателство. За удобство можеш да снимаш и регистрационния номер на колата, така няма да се налага да го помниш - в много мотели го искат при регистрирането. На непознато място също можеш да си спестиш време ако снимаш къде паркираш колата - независимо дали е в етажен паркинг или на улицата, една снимка ще ти помогне да я откриеш по-бързо после.

Накрая, дори да има оглед от служител на компанията, винаги е добра идея да направиш няколко снимки на коата във вида в който е при връщането. Има не малко случаи, когато хора биват таксувани за щети, които не ги е имало при връшането на колата, но едно е да спориш с думи, друго - с доказателства.

Етикети: