Рига

12 декември 2016, 8:43
рига

Разгледахме Талин и продължихме нашата обиколка по Прибалтика в посока Рига. Най-големият град в региона ни посрещна с хубаво време. Още от автогарата видяхме една от забележителностите на града – градския пазар, разположен в адаптирани хангари за дирижабли, а зад тях доминира сталинистката сграда на латвийската Академия на науките.

рига

Рига е основана по поречието на Западна Двина, недалеч от вливането й в Рижкия залив от един епископ, предложил на всички християни опрощаване на греховете, ако се заселят там. Явно не са липсвали желаещи... На централно място се издига катедралата, чието строителство е започнало 1211 г. Недалеч е “Скърбящата Света Богородица”, първата църква след въвеждане на протестанството, която в днешни дни е католическа. До нея е и англиканската църква, построена в типичния стил с тухли, пренесени с кораби от Англия.

Рижският замък води началото си от средата на 14 век като резиденция на Ливонския орден. В последствие територията на днешна Латвия е преминавала в полски, шведски и руски ръце. Дълго време е имало разкъсване между католическото влияние на Полша и фактическото господство на протестантска Швеция, наричано още “златен век”. Голяма част от руската императорска династия Романови също е с латвийска кръв – Екатерина Първа, първата съпруга на Петър Първи, е произхождала от бедно латвийско семейство.

рига

“Тримата братя” е един от символите на Рига и представлява 3 съседни сгради, построени в различни епохи и стилове – от 15 век, през холандски маниеризъм, та чак до барок. В съседство се разполага парламентът (сеймът) на Латвия, почти точно копие на Палацо Медичи във Флоренция. В града изобилстват сгради на богати търговци от времето на Ханзейския съюз, но Рига е по-скоро известна като европейската столица на ар нуво. Многообразието на изразни средства вътре в стила се засилва и от забраната по онова време да се строят еднакви сгради.

рига

Търговците са се обединявали в гилдии, но е имало и такива, които по една или друга причина не са били приемани. Един такъв търговец поставил на покрива на къщата си котка, сочеща с опашката си към гилдията, което е довело до огромно възмущение, съдебни дела и в крайна сметка взаимни компромиси.

рига

Във вътрешния двор на една подобна къща откриваме златен паметник на крал, поставен над един карстов извор. Рига и околностите й са изключително богати на минерални извори и предлагат чудесни възможности за балнеология.

Барутната кула днес е част от военноисторическия музей, а казармите на Св. Якоб са най-дългата постройка в града, днес около тях е оформена пешеходна зона, любимо място за празника на лятното слънцестоене. Единствената запазена порта от крепостната стена е Шведската порта от края на 17 век.

рига

Продължавайки нашата разходка виждаме паметник на немския философ Хердер, който е работил тук. Освен него в града е живял и Рихард Вагнер, което ни върна към топлите ни спомени от Луцерн. Откриването на операта в Рига е станало именно с една от (дългичките) опери на композитора.

Паметникът на Роланд е мястото, от където са се мерели разстоянията между ханзейските градове. Зад него са великолепните сгради на клуба на търговците в града. Техен покровител е чернокожият Св. Маврикий, затова са наричали търговците “черноглавите”. В съседство църквата “Св. Петър” е вертикалната доминанта на площада.

рига

В градския парк главното, което привлича погледа е паметникът на независимостта. Трите звезди символизират трите обединени провинции, довели до създаването на Латвия. Паметникът е бил трън в очите на съветската власт, но е бил пощаден от премахване.

рига

Да, Рига ни впечатли, макар че не е толкова благоустроена като Талин и напредъкът в държавата не се чувства толкова ясно, както там. Част от всемирното културно наследство на Юнеско градът предлага разнобразие на паметници от различни епохи, култури и религии.

Галерия

Шведската порта
Шведската порта
Мостът над река Двина
Мостът над река Двина
Дестинации: