Кола под наем - от А(йде) до Я(колко евтино излезе)

20 декември 2016, 2:34
Кола под наем - от А(йде) до Я(колко евтино излезе)

Често, когато пътуваме взимането на кола под наем е голямо удобство, а в някои случаи - просто наложително. Изборът от фирми, коли и опции е огромен, но за съжаление има и много подводни камъни. В тази статия ще представя моят личен опит и информация, събирана с години от форуми, познати и статии във формата на съвети и идеи, които ще ви помогнат при наемането на кола и да не се "опарите" от някоя "гореща оферта". Ще съм с вас по целият път (ха-ха!) от идеята, през взимането на колата до плащането на последната сметка, започваме с...

Определяне на нуждите и желанията

В началото най-важният въпрос, който трябва да си зададете е: каква кола ще бъде подходяща за това пътешествие? Ако пътувате с цялото семейство и доста багаж се насочете към по-големи седани или джипове, но ако сте малко хора с огрничен бюджет - малка кола без екстри ще ви пасне най-добре. Планирате да се насладите на дълъг път по крайбрежието - може би си заслужава да се поглезите със спортно кабрио? За планински и лоши пътища вземете здрав джип за да се чувствате добре. Разходът на гориво също не е за пренебрегване, на дълъг път може да се окаже значителен разход. Размер на колата, лукс или икономия, дали държите на автоматични скорости или сте готови да се примирите с ръчни - всичко това е добре да го решите преди да започнете да търсите кола, за да може да се фокусирате на част от пазара. Дори да сте сигурни точно какъв тип кола искате, винаги е добре да погледнете и близките класове - например от "икономичен седан" до "седан" разликата в цената може да бъде съвсем малка.

За да продължите е желателно да знаете точния период, за който ще наемате кола. Това е много важно по няколко причини. Първо, цените може да варират според дните от седмицата, продължителността на наема, празници и т.н. Накратко - ако цената за 3 дни през януари е $100, няма никаква гаранция, че за 3 дни през февруари ще бъде пак $100 - може да е $50, $100, $200... Второ, в почти всички случаи ценообразуването е базирано на часове, а не на дни, т.е. дали взимате колата в 9 или 10 часа може да се отрази на цената. Най-добре е първо да планирате "рамките" на пътуването - например самолетни билети, автобус или влак, като оставите малко време за митнически проверки, чакане на багаж, чекиране и т.н. Например ако самолета ви каца в 10:00 може да смятате за начало на наема на кола 10:30. Излитате в 17:30? Върнете колата до 16:30. Когато знаете точно кога (дата и час) и точно къде искате да вземете колата и точно кога (дата и час) и къде искате да я върнете - тогава сте готови да се потопите в морето от оферти.

кола под наем

Проучване на пазара

След като знаете какво искате и кога ви трябва, следващата стъпка към наемане на кола е да видим какво и на какви цени се предлга. По никакъв начин не съветвам да използвате туристически агент за тази задача (и принципно) - те просто ще включат своята комисионна към цените, които може лесно да откриете сами. Има два основни подхода в събирането на оферти:

 1. Директно чрез сайтовете на компаниите - например AVIS, Europcar, Hertz и т.н. Тук предимство е, че може да използвате бонуси ако сте член на програма за лоялни клиенти, но е по-малко вероятно да получите най-добрата цена.
 2. Сайтове-агрегатори - търсят и сравняват оферти от различни компании - например, RentalCars, VroomVroomVroom. Освен, че могат да ви спестят време, често предлаганите цени са по-добри. Понякога такива риселъри включват и безплатни екстри като допълнителен шофьор или по-добра застраховка.

За съжаление няма един сайт или компания, която да предлага винаги най-добрите условия, във всеки случай. Всичко зависи от мястото, сезона, търсенето в момента, актуални промоции и като цяло състоянието на пазара. Затова си отделете малко време и извадете оферти конкретно за вашите нужди от различни места, като е желателно да използвате еднакви параметри при търсенията - начална и крайна точки, времеви интервал и т.н. При сравняването на вариантите обърнете внимание на следните подробности:

 • Включени ли са достатъчно километри за планирания път (и разбира се малко повече за всеки случай)? Някои оферти имат неограничени километри, но други включват лимит на ден, а допълнително изминатите се заплащат допълнително (скъпо).
 • Един от най-сложните въпроси при избор на кола под наем е застраховката. Или по-точно застраховките - различните компании имат различна терминология и купчини съкращения, които се отнасят за различните варианти за застраховка. Обикновено базовата цена включва само минимално покритие, като при инцидент клиента плаща голяма сума от джоба си (праг - може да бъде до $6000), а останалото се покрива от застраховката. Възможностите за допълнително покритие, предлагани от компаниите за коли под наем са неоправдано скъпи, но за щастие има и други, по-изгодни варианти, виж статията "Кола под наем - как да не се прекараме".
 • Сравнявайте крайната цена, т.е. това, което бихте платили ако изберете това предложение. От ниска, примамлива цена, например $30 на ден, за период от 10 дни как крайната цена стана над $500? Данъци - местни и държавни, различни такси - например летищни, за регистрацията на колата, такса за плащане с кредитна карта и т.н. Някои данъци и такси могат да бъдат включени чак при плащането, затова търсете около цифрите, които се показват като цена пояснения от типа "Including VAT" (ДДС включено) и "plus VAT" (ДДС не е включено).
 • Ако желаете повече от един регистриран шофьор за колата - колко струва тази екстра? Някои компании имат фиксирана такса, без значение продължителността на договора, докато при други е сума, която се начислява за всеки ден от наема.
 • Ако връщате колата на място, различно от това, където сте я взели внимателно се запознайте с така наречените еднопосочни (one way) такси. Според разстоянията между двете точки и тарифите на компанията тези такси могат да варират от нула до огромни суми, надвишаващи наема и застраховката на колата.

Докато разглеждате оферти може да попаднете на нещо, което ви допада, но не сте сигурни, че го искате. Почти навсякъде можете да си запазите офертата (save/email quote), като това ви дава още няколко дни да помислите, без да поемате никакви ангажименти. Всъщност, в този случай компанията гарантира, че офертата, която ви дават днес ще е валидна до определена дата, без значение как се променя пазара. Обикновено периода на валидност е поне 3, а стига и до 10 дни. За запазване на оферта не би трябвало да има такси или дори да ви питат за кредитна карта.

Ако имате повече от седмица до началото на наема горещо препоръчвам да запазите оферта, която има безплатно отказване (free cancellation). Тези вълшебни думички ви дават пълна свобода да се откажете от договора в случай, че намерите по-изгодна оферта по-късно. Цените се променят постоянно и въпреки, че тенденцията е "колкото по-скоро го искам, толкова повече ще струва", това не винаги е така. Особено в по-слабите сезони може да попаднете на по-добро предложение броени дни преди началото на пътуването. При резервация, която включва безплатно отказване внимателно проучете условията - до коя дата е безплатно и дали все пак няма някакви административни такси.

До тук няколко пъти използвах термина "клас" - обикновено избирате тип автомобил, като компанията ви дава примерен модел с пояснението "или подобен". Ако държите на точен модел, тази екстра може да се доплаща допълнително и обикновено се предлага само за високите класове коли.

Резервация

След като откриете предложението, което най-много ви допада е време да го потвърдите. Някои компании не изискват плащане веднага, при други е само депозит (% от сметката), а трети изискват цялата сума веднага. За най-лесно използвайте кредитна карта на името на шофьора, имайте предвид, че може да има различни такси за плащания с различни кредитни карти (или други методи за плащане - PayPal, банков трансфер).

При потвърждаване на резервацията трябва да получите имейл с всички подробности - прочетете го внимателно, бъдете сигурни, че е това, което искате. Ако откриете проблем - свържете се с компанията веднага.

След като имате потвърдена резервация може да се отпуснете и спокойно да очаквате началото на приключението ви. А ако сте избрали вариант с "безплатно отказване" може от време на време да поглеждате за нови, по-изгодни оферти.

кола под наем

Получаване на колата

На гишето

Когато стигнете на гишето и намерят резервацията ви, служителят е длъжен да ви обясни всички подробности относно договора. Също е чудесен момент да ви убеди да добавите екстри като застраховка, предплатено гориво, пътна помощ и други. Не рядко може да използват доста агресивен подход, целящ да уплаши клиента (Нямате застраховка? Може да ви струва хиляди долари, дори да не е по ваша вина!), но ако го очаквате и сте подготвени с информация няма от какво да се притеснявате. Ако сте уредили застраховката си от друго място - просто го обяснете, ще ви оставят на мира.

 • Ако нещо не ви е ясно - питайте. Важно е, преди подписване на договора да знаете с какво се съгласявате.
 • Ако не ви предложат - все пак попитайте за възможни ъпгрейди. Ако сте си свършили добре работата по "Проучване на пазара" ще знаете дали предложението, което ви дават е добро или не. Тук е въпрос на късмет - може само за няколко долара да получите много по-добър автомобил, а може и да ви предложат абсолютно неизгодна оферта.
 • Нищо не пречи да попитате и за безплатен ъпгрейд. Отново е на късмет, но имате по-големи шансове ако сте член на програмата за лоялни клиенти на въпросната компания и сте редовен клиент.
 • Преди да тръгнете бъдете сигурни, че знаете какво да правите в случай на проблем - телефон, на който да се обадите и каква информация да дадете (номер на договор).

При колата

След целия този ритуал получавате ключовете за колата и е време да потегляте? Не! Отделете си няколко минутки, за подготовка и запознаване с колата, които ще ви спестят неудобства и притеснения по-късно. Преди да тръгнете:

 • Първо и изключително важно - огледайте колата за щети. Дори малки драскотини, пукнатини по стъклата и разбира се вдлъбнатини, изкривявания, петна и всякакви други поражения трябва да бъдат описани. Ако откриете щета, която я няма в описанието на колата - посочете я на агента, който ви предава колата и настоявайте да бъде описана в договора, снимайте всичко.
 • Когато се качите в колата нагласете седалката, всички огледала и волана.
 • Огледайте се и открийте в каква посока трябва да тръгнете за да излезете от паркинга. Задайте цел на навигационното устройство (GPS, телефон) или се консултирайте с карта, за да имате идея в каква посока отивате.
 • Свържете телефона си с колата чрез Bluetooth - много модели автомобили не позволяват добавяне на нови устройства по време на движение.
 • Запалете колата, уверете се, че двигателя не издава странни шумове.
 • Включете климатика/отоплението - уверете се, че работи нормално.
 • Открийте всички основни копчета и врътки и запомнете как да ги използвате. Управлението на фарове, мигачи, чистачки, круз контрол може да се намира на различно място от това, на което сте свикнали - запознайте се добре с колата.
 • По-малко важно, но също полезно - открийте как се управляват стъклата, покрива (ако колата има такива екстри), къде е ръчката за отваряне на капачката за бензина.
 • Ако откриете повреда, която застрашава безопасността ви или пречи на нормалната работа на колата веднага я посочете на представител на компанията. Мека гума, развален климатик, изгоряла крушка на фар - не потегляйте въобще с такава кола. Ваше (законово) право и (морално) задължение е да изисквате технически изправен автомобил.
 • Нулирайте дневния километраж - така ще знаете какво разстояние сте изминали с колата.

Вече е време да спуснете ръчната спирачка и да започвате пътешествието!

кола под наем

На път

 • Спазвайте правилата за движение по пътищата в съответната държава. Ако направите нарушение е препоръчително да платите глобата преди да върнете колата. В противен случай освен самата глоба ще трябва да платите и административна такса на компанията за коли под наем, за това че посредничат при плащането на глобата.
 • Спазвайте условията на договора - стандартните договори забраняват движението извън пътната мрежа (офроуд); може да и има и ограничения относно пресичане на държавни граници; и всичко друго, описано в страниците, които сте подписали.
 • Ако имате проблем с колата се свържете с компанията и следвайте техните процедури. Недейте да ремонтирате колата сами или в сервиз без предварително одобрение от компанията.
 • В случай на катастрофа, кражба или друг инцидент веднага уведомете съответните органи и компанията, от която сте взели колата.

Връщане на колата

 • Планирайте си времето така, че да върнете колата преди уточнения в договора час, дори малко закъснение може да бъде таксувано като пълен ден плюс глоба. Ако връщате колата на същото място от където сте я взели, при тръгване може да се огледате къде точно трябва да я върнете, за да ви бъде по-лесно ориентирането накрая.
 • Напълнете резервоара преди да върнете колата - това ще ви спести излишни разходи. Ако я връщате на летище имайте предвид, че цените на горивата точно около летището може да са по-високи. Заредете колата в града, на няколко километра от летището, където се очаква да бъдат нормални цени.
 • Никой не очаква да върнете колата чиста - при нормална употреба няма нужда да я минавате на автомивка. В случай, че колата е изключително мръсна - наслоена кал или нещо друго, което ще изисква повече от стандартно почистване ще ви излезе най-евтино да я измиете преди да я върнете. Такса почистване за много мръсна кола може да надвишава $200. Много мръсотия също може да скрива малки щети като например драскотини.
 • Внимателно съберете всичките си неща от колата - багаж, кабели, очила, документи и т.н.
 • Ако колата я приема представител на компанията трябва да получите окончателна сметка на място. Винаги изисквайте копие от документ, където се описва състоянието на колата - в идеалния случай всичко е наред и плащате колкото е била оригиналната сметка. Ако има щети или някакви проблеми всичко трябва да бъде описано във ваше присъствие. Без значение дали има щети или не - снимайте всичко. виж статията "Снимай тези 5 неща с телефона за по-лесно и безпроблемно пътуване"
 • Ако процедурата е да паркирате колата и просто да върнете ключовете е още по-важно да снимате цялата кола внимателно отвсякъде (интериор, километраж и бензиномер, екстериор). Не са малко случаите, когато човек получава неочаквано голяма сметка за ремонт на неща, които не са се случили по време на наема. В случай на спор е изключително полезно да имате доказателство (снимки).
 • След няколко дни погледнете транзакциите на кредитната си карта - всичко ли е както очаквате? Ако са ви таксували повече от очакваното - свържете се с компанията, която ви е таксувала повече веднага. Ако имате трудности при решаването на проблема, следващата ви стъпка е оспорване на транзакцията с банката, която е издала кредитната ви карта.