Кола под наем - как да не се прекараме

14 януари 2017, 14:22
Кола под наем - как да не се прекараме

Тази публикация е допълнение към Кола под наем - от А(йде) до Я(колко евтино излезе). Основен подход на компаниите за коли под наем е да примамват с ниска цена на ден, а после да увеличават печалбите си по други начини. Тук може да прочетете за най-популярните капани, които ви очакват и също идеи как да намалите разходите си при наемане на кола.

Екстри

Към всяка кола можете да добавите екстри, например GPS навигационно устройство, детска седалка и други. Цените обикновено са неоправдано високи - бихте ли платили по $10 на ден за GPS устройство, което струва не повече от $150? Най-икономично и удобно е да носите собствените си неща, например вашият смартфон с навигационната програма, която ползвате вкъщи и сте свикнали с нея. Възможно е ако вземете колата без екстри, след това да ви предложат същите на много по-ниска цена.

Истински случай: преди време взех кола под наем за 2 седмици в Калифорния, цената беше около $45/ден. При резервацията цената на GPS навигатора беше $13/ден, отказах го. След два дни получих имейл с нова оферта за същото устройство - $15 за целия период (малко над $1/ден), но тъй като предпочитам Goolge Maps на телефона отказах и това. Черешката на тортата - колата беше чисто нов луксозен седан с вградена навигационна система, пъти по-добра от предлаганото отделно устройство и напълно безплатна (включена в цената).

кола под наем

Седмична или месечна тарифа

Ако наемате кола за по-дълъг период е възможно да получите по-добра цена на ден, отколкото ако я взимате за кратко време. Обикновено отстъпки се правят за период над една седмица и могат да стават още по-големи за над 10 дни, 2 седмици и т.н. Внимание: Не е добра идея да заявявате по-дълъг период от колкото е необходим, само заради отстъпката. В случай, че ви е необходима кола за 13 дни, но се оказва, че 14 дни ще струват по-малко - заслужава ли си? Някои компании просто ще приемат колата по-рано, но при други ако върнете колата на 13-тия ден е възможно да се наложи да платите глоба, която не само ще нулира "спестяването", но и ще направи крайната сметка по-голяма. Най-добре се запознайте с условията на договора преди да планирате такива хитрини и преди да го подпишете.

Също имайте предвид, че за много дълги периоди е възможно да трябва на всеки 30 дни да откарате колата за обслужване в сервиз, а някои компании дори имат ограничение на продължителността на наема.

Гориво

Стандартната политика е "full to full", т.е. получавате колата с пълен резервоар и я връщате така. Това е най-евтиния вариант, точка. Всичко друго, което ви предлагат като възможности - предплащане на гориво (за да върнете колата с почти празен резервоар) или "специални" цени за гориво са само начини да получат повече пари от вас. Освен ако няма да ви представлява голяма трудност напълването на резервоара преди да върнете колата, просто игнорирайте всички такива предложения.

кола под наем

Застраховка

Както писах за "Проучване на пазара", това е най-сложната за дешифриране част от условията на договорите за наем на кола. Малка вина за това имат различните закони в различните държави, но основната цел е компаниите, които дават коли под наем чрез объркване и сплашване да накарат клиента да плати скъпо за нещо, което може да бъде уредено по друг начин. Важно е да разберете какво точно се включва в базовата цена на колата - на много места по закон са длъжни да включат някакво ниво на покритите, най-вероятно с висок "праг" (excess, deductible). Прагът е сумата, която вие плащате в случай на инцидент, без значение кой е виновен и колко струва ремонта. Един подход е да приемете ниската цена с приемане на риска, че ако нещо стане ще трябва да платите прилична сума. Ако все пак искате да намалите финансовата си отговорност има няколко варианта за това:

  • Застраховка от друго място - има компании, които специализират в краткосрочни застраховки, точно за коли под наем. Разгледайте какви са техните предложения, обикновено цената е 2 пъти по-ниска. Единственият недостатък е, че при инцидент първо ще трябва да платите сумата към компанията, от която сте наели колата от джоба си и едва тогава може да искате обезщетение по застраховката.
  • Ако наемате кола в собствената си държава, където имате друга автомобилна застраховка, погледнете условията й - в САЩ някои застраховки включват и покритие за коли под наем.
  • Ако пътувате в чужбина изберете туристическа застраховка, която да покрива "прага" за коли под наем. Освен тази екстра, туристическите застраховки ви дават и покритие за медицински инциденти, кражба, забавени/отказани полети и други.
  • По-високите класове кредитни карти и специализираните туристически такива имат като опция застраховка за кола под наем. Преди да решите да разчитате на този вариант, прочетете внимателно условията за вашата карта, възможно е да има много изисквания - например плащането за колата да е направено с въпросната карта, минимална стойност на поръчката и други.

Такса "Престижна локация"

Един от компонентите, които надуват крайната цена са летищните такси. Това са пари, които компаниите трябва да плащат за удобството, което предоставят на клиентите си - офис директно на летището. Естествено тези разходи се предават на крайния клиент, който пък от своя страна има избор - удобство или икономия. Ако имате достатъчно евтин и бърз начин да стигнете от летището до офис на компанията, който е в града - сравнете колко пари може да спестите от летищните такси и преценете за конкретния случай дали си заслужава. Не забравяйте, че движението от летището до мястото, където взимате колата освен време ще струва и пари - ако летищните такси са $50, а трябва да дадете $40 за такси - заслужава ли си разходката?

* По аналогичен начин може да има допълнително таксуване ако офисът на компанията е в ЖП гара или хотел - заедно с летищните, тези такси влизат в графата "престижна локация".

кола под наем

Малки срещу големи

При проучването на пазара не игнорирайте малките, локални фирми. Големите международни компании се рекламират с качествено обслужване, но то идва с по-висока цена. Между 30 и 50% по-ниска цена можете да намерите при местните фирми, но както писах по-горе - сравнявайте внимателно, защото и те трябва да печелят пари, възможно е да имат по-високи такси и глоби, например офисът да работи до 16:00, а връщане на кола след този час да се доплаща.

Отстъпки, купони, промоции

Ако имате късмет като подадете търсене в Google с името на компанията, която сте си харесали, комбинирано с ключови думи като "coupon code" или "promotion code" може да попаднете на промоция, която да ви спести от 5 до 20%. Тук е въпрос на късмет, но нищо не пречи да опитате.

Playing hard to get *

* Не ми идва добър превод на български, но така се нарича тактиката, при която човек се прави на по-малко заинтересован от колкото е с цел да получи по-добра оферта.

Един от традиционните методи при пазарлък може да се приложи до известна степен и при взимането на кола под наем. Офертата не е достатъчно привлекателна? Не я приемайте. Ако си запазите офертата (както съветвам в Кола под наем - от А(йде) до Я(колко евтино излезе)) и не я приемете до няколко дни е възможно да получите малко по-изгодно предложение.

Дори не е задължително да стигате до там - веднъж докато разглеждах един сайт прецених, че офертите не са за мен и цъкнах да го затворя. Веднага изскочи предложение за специална 5% отстъпка.