Рим и Ватикана

15 януари 2017, 10:01
рим

Дал името на една от най-великите империи, градът Рим е бил основан около река Тибър на място, удобно за прекосяване и недалеч от устието й в Тиренско море. Разположен на 7 хълма, градът е имал седмина крале преди да стане република. Обиколката по “вечния град” може да стане на различни принципи. “Античният Рим” впечатлява с хилядолетните си форуми и храмове, към “Християнския Рим” се числи главно Ватикана с катедралата “Св. Петър”, с катакомбите и “Ангелския замък”, а “Рим на дворците и музеите” е богата разходка главно по ренесанса и последвалия го барок. Доколкото подобно разделение по епохи е трудно или се отнася за детайлни познавачи или изследователи на конкретни неща, ние предприехме стандартната многолъчева обиколка, тръгвайки от хотела ни всеки ден в различна посока.

Едно от първите ни впечатления беше така наречената “пишеща машина” - най-младите читатели да погледнат в интернет що за чудо е това нещо – монументален паметник на крал Виктор Емануил Втори, наричан “бащата на нацията”, защото е бил първият крал на обединените в държавата Италия малки княжества през средата на 19.век.

рим

На площада е бившето посолство на Република Венеция, което в днешни дни е музей на ренесансови творби. Зад площада се намира Форум Романум – по време на републиката изпълняващ функциите на пазар, по-късно преустроен като административен център, с много храмове, паметници, базилики и триумфални арки. Струва си да се качите и на съседния хълм, Палатин, да видите руините на дворците на кайзерите и да се насладите на прекрасната панорама.

рим
Част от форума

От хълма пътят до Колизеума не е дълъг – гордостта на Веспасиан е може би най-символичната постройка в Рим. Преоблечени като римски войници младежи предлагат малко натрапчиво информация и снимки с тях – както и на други места, избягвайте да снимате подобни артисти без тяхно съгласие.

р

Кратка почивка с попълване на енергийните нужди и ободряващо ристрето, и сме вече пред Испанския площад и едноименната стълба, винаги заета от туристи и млади хора, но била в миналото символ на противостоянието на Испания и Франция срещу Рим и папите, което може да се прочете от паметната плоча на латински език в основата на стълбата.

рим

Името на църквата на върха може да се преведе свободно като “Св. Троица” - вътре има хубави фрески и картини. Недалеч се разполага известният фонтан Треви – площадът, на който се намира това типично бароково изкуство ни направи впечатление с невероятната си чистота, в контраст с останалото, което видяхме в Рим. Хвърлихме по една монетка, както повелява традицията, а дали ще се върнем... Божа работа.

рим

Пантеонът е една от най-добре съхранените антични сгради, която е осветена за църква доста преди основаването на българската държава. Във вътрешността й има гробници на крале, но там също почива и Рафаел. Пред гроба на горе споменатия Виктор Емануил Втори винаги има почетна стража.

рим

Замъкът “Сан Анжело” или Ангелският замък е построен от Адриан и е бил предвиден за негов и на наследниците му мавзолей, по-късно е бил резиденция и затвор. Изненада ни огромна опашка на входа.

рим

Насочихме се към другия символ на града – минидържавата Ватикана, център на католическата църква. Сградата на катедралата “Св. Петър” се вижда отдалеч, а пред нея е едноименният площад, обграден от 4 реда колони със символично значение, сякаш прегръщащи като огромни ръце всички събрали се на това място. Посещението в църквата беше свързано със строги мерки за сигурност, а вътре цареше невероятен ред – костюмираните секюрита знаят естествено в детайли всяка стъпка на богослужението, насочват и помагат вежливо на всички участници. В изграждането на църквата – а и на цял Рим – са взимали участие имена като Микеланджело, Рафаел и Браманте (За Бернини знаем вече всички от книгите на Дан Браун). Музеите на Ватикана са едни от най-богатите в света, особено античния и пинакотеката, а Сикстинската капела спира дъха със стенните си рисунки.

рим
рим
"Пиета" на Микеланджело на входа на "Св. Петър"

Далеч съм от мисълта да съм изброил всичко, видяно от нас или залужаващо да се види в Рим, напротив, това е една малка част, може би най-съществената, но все пак малка. Струва си да видите този град, а ако се интересувате от антична история и ренесансово изкуство е просто задължително. Искам обаче всички да се замислят за залеза на империята и неговите причини - не са били една и две, но комбинацията от слаби ръководители, преселение на народите - огромни маси хора, които не желаят да спазват установения ред, военни конфликти по периферията на държавата звучи и днес плашещо познато.

Галерия

Пощенската станция на Ватикана
Пощенската станция на Ватикана
В музеите на Ватикана
В музеите на Ватикана
Швейцарски гардист
Швейцарски гардист
Дестинации: