Електрификация + консоциация = устойчив прогрес

25 януари 2017, 11:56
holland

Визирайки фразата на Ленин, която трябваше да отведе човечеството към светлото бъдеще, ще призная, че за електрификацията е бил прав. Но тук става въпрос за няколкократните ми впечатления от Холандия.

Първото беше в далечната 1994 година, което е причината да нямам цифрови снимки от тогава, но всичко е още ясно в главата ми. Посетих свой приятел в градче близо до германската граница. Гледка, присъща за съседите им – всичко устроено и облагородено, всичко върви по добре смазан механизъм. Огромно количество цветя и всичко за отглеждането им на пазара на площада.

holland

С езика, макар и много близък до немския, така и не свикнах, произнасят звуците все едно са ги стиснали за гушата. Вечерта решихме да направим някоя младежка глупост и нямаше по-добра идея от тази да идем в Coffeeshop.

holland
В царството на леката дрога

Останахме разочаровани – само ни стана лошо и през нощта се редувахме за тоалетната. А и за жените се потвърди това, което много хора казват – като пристигнете там, където кравите са по-красиви от жените, ясно къде сте... В следващите дни обиколихме с колата на практика цялата страна, като най-впечатляващото за мен бяха полдерите – огромни площи земя, отвоювани от морето с изградени диги, шлюзове и помпени станции, може би най-известният пример за увеличаване на територията на дадена държава чрез “надхитряне” на природата, цивилизовано и с технология, а не чрез война или “референдуми” под дулата на автомати... Забавно приключение имахме на юг, недалеч от Маастрихт, където дълго време търсехме “холандската планина” - ниско хълмово възвишение на фона на плоската низина. Загубихме търпение и в пред-джипиесната ера попитахме местен земеделец как да стигнем, при което той малко възмутено отговори “Вие сте вече на НЕЯ!!!”

Връщането ми с влак през Германия беше съпроводено от масивна полицейска проверка, търсеха естествено дрога. Ако пътувате за Холандия и искате да консумирате “трева”, правете го само на лицензираните за това места, но не се изкушавайте да си вземете нещо за вкъщи!

За последно видях Холандия миналата година, като част от една по-мащабна обиколка с нашия кемпер. Привидно не се беше променило много. Вятърните мелници все така си бяха част от ландшафта, Амстердам беше все така красив и многолюден, с многобройните му канали и исторически квартали. Тесните къщи с видимо криви фасади си имат своето обяснение – преди данък се е плащал в зависимост от площта, гледаща към улицата, а фасадите са нарочно наклонени, за да може с лебедката, разположена под покрива, да се вдигат тежки и обемисти предмети.

holland

Приятно е да се разхождаш там, където всичко има своето логично обяснение, където виждаш резултатите от труда на толкова много поколения. Държавното устройство на кралството предвижда включване на максимално голям брой представители на обществото при управлението и взимането на решения – това е вторият термин в заглавието. А за успехите на електрификацията научихме на място, качвайки се на кратко пътуване с електрически транспорт – междувременно 100% от влаковете в Холандия се задвижват от екологично чистата енергия на ветрогенераторите. Респект към това постижение! Неслучайно брутният вътрешен продукт на глава на населението е на 7-мо място в Европа и оставя зад себе си държави като Германия, Канада и Япония. Аз се впечатлявам от подобни социално – икономически постижения, виждайки причнинно-следствената връзка и взаимната обусловеност на различните елементи, не знам за вас.

holland
Електрификация и при автомобилите

Къмпингът, на който бяхме отседнали, предлагаше освен всички удобства и зоокът, от който нашата малка дъщеричка беше привлечена като от магнит, а с люлките наблизо времето минаваше неусетно. Неприятно беше само времето – след проливен дъжд земята беше толкова подгизнала, че на много къмпингуващи се налагаше да ползват услугите на трактор, за да излезат. И привидно най-равното място на света може да се окаже трудно преодолимо препятствие, ако задкормилното устройство не е в час. Пътищата в Холандия са отлични, няма такси и винетки, правилата се спазват и въпреки натовареното движение и лошата метеорология беше удоволствие да постоим отново няколко дни в тази прекрасна държава.

Галерия

holland
Централната ЖП гара в Амстердам
holland
Къмпинг Зеебург
holland
Типична гледка в Амстердам
Дестинации: