Малта

7 април 2017, 9:02
малта

Югът на Европа и Северът на Африка – това е може би едно от най-точните описания на минидържавата, разположена на малък архипелаг в Средиземно море. Невероятна смесица от култури и езици – малтийският е единственият семитски език, официален в ЕС - обединени в огромното си мнозинство от католицизма.

Както обикновено, подготовката на едно подобно пътуване включва изучаване на транспорта – сайтовете за това са подробни и добре структурирани. Има даже приложения за поне 2 операционни системи. Всичко това щеше да е чудесно, ако беше вярно. На място се оказа, че заради огромната гъстота на населението и тесните, криви пътища, всичко между 10 предиобед до след час пик привечер е само пожелателно. Разписанията масово не се спазват, но въпреки това приложението твърдо те убеждава, че автобусът вече те чака с отворени врати. Освен това и маршрутите са нещо относително – могат да се променят без предупреждение и обяснение. Това ме поля със студен душ и обърка тотално плановете ми за свободния следобед, който имах. Само с помощта на един българин, работещ на острова – Мартин от Сливен, благодаря ти! - след 4 сменени автобуса и над 4 часа висене стигнах до хотела.

На следващия ден посетих Гозо – вторият по големина остров от архипелага. Беше логично да се предположи, че фериботът е по-редовен и надежден от автобусите, и така се оказа. Само до преди няколко години малтийците са се изхитряли да взимат от местните една цена, а от туристите друга, за което са били ударени през пръстите от Брюксел.

Мгарр, пристанището на Гозо

Главният град на острова се казва Виктория или Рабат. Както и на околните острови, следи от живот тук има още от каменната епоха. Главната забележителност в града е цитаделата, вписана в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

малта
Цитаделата на Рабат

От стените се открива невероятна гледка към острова, разказват даже, че при оптимална метеорология се виждала Сицилия.

малтамалта

Църквата носи името на Св. Мария, но главният светец, почитан тук е Св. Павел, който е изиграл решаваща роля за християнизирането на населението на тогавашната Римска империя. Църквата е една от най-красивите, които съм виждал, към нея има музей с обичайните за всеки един църковен музей експонати. Подчертано е “присъствието” на папа Йоан-Павел Втори със статуя пред църквата и многочислен материал от посещението му в Малта началото на 90-те години.

малтамалта

В цитаделата има и още музеи – старият затвор и природонаучен, състоящи се буквално от няколко помещения и не предлагащи нищо по-различно с изключение на някаква ендемична граблива птица.

Попаднал обратно на главния остров смятах да отида до старата столица Мдина и до известната ротонда в Моста, но след един час напразно чакане на транспорт се отказах. Алтернативата са такситата, които имат твърда тарифа от град до град и са сравнително евтини, но се оказа, че има опасност от тези градове изобщо да не мога да хвана нищо на обратно, защото въпреки атрактивността си те са слабо посещаеми (основният туристически поток е разбира се през летните месеци). Така за 3 часа и сменяйки 2 автобуса успях да се добера до Мелиха, където бях запазил втората нощ. Вечерта се разходих в един обикновен жилищен квартал. Гледката не е много радостна – еднотипни къщи от жълт варовик, отчасти корозирал, много домове са в лошо за нашите представи състояние, но всички имат табелки с името на къщата. Покривите са плоски и служат за тераси, а водата се оттича през отвори по фасадата. Уличната маркировка и правилата за движение се спазват желязно, на практика не видях някой да е паркирал по нашенски. Към английското наследство се причисляват и движението вляво и червените телефонни будки, Малта обявява независимост от Великобритания преди едва петдесетина години.

малтамалта

За почивка на къмпинг Малта е напълно неподходяща – за кемпери и каравани липсва инфраструктура, даже и палатка почти няма къде да опънеш. Естествени водоизточници на островите отсъстват, питейната вода се получава чрез преработка на морска и е препоръчително да се купува. Инфраструктура за колоездене има частично, трафикът е интензивен, но се кара прилично, така че дори по шосето не би имало непремерена опасност. Теренът е на места силно хълмист, което предполага добра физическа кондиция.

Последният ден посетих столицата Валета – един от малкото градове, построени на място, където преди това не е имало нищо друго, и изпълнен в правоъгълен формат. Трудно е човек да се загуби дори без карта. В града импонират постройки от времето на ордена на хоспиталиерите, успешно защитили острова от нашествието на мюсюлманските нашественици средата на 16 век.

малта
Паметник на победата във Втората световна война - изглед към пристанището

Обединени от обща вяра и кауза, рицарите са били разделени само по национален принцип и са строили т.нар. Хостели, всъщност дворци, носещи имената на държавите по произход. В днешно време в тези хостели се помещават предимно министерства и музеи.

малта
Френският хостел, където е живял и Наполеон Бонапарт по време на краткотрайното владичество на Франция над Малта

Сред забележителностите на града са също дворецът на Великия майстор (на ордена), конкатедралата Св. Йоан (другата конкатедрала е Св. Павел в Мдина) и фортификационните структури в Св. Елмо, както и няколко музея, повечето свързани с историята на Малта.

малта
Дворецът на Великия майстор

На архипелага има още безброй мегалитни селища, църкви, музеи и цитадели. Прекараните там 48 часа се оказаха крайно недостатъчни да се види даже най-важното, препоръчвам да прекарате там поне двойно по-дълго предвид проблемите с несигурния транспорт.

Галерия

малта
На ферибота
малта
Изгрев в Бугиба
малта
Съдебната палата и старата тъмница в Рабат
малта
Църквата в Мелиха
малта
Пътят за Мелиха
Президентският дворец във Валета
Дестинации: